„Treapta a noua”, în premieră la Bulandra
https://www.ziarulmetropolis.ro/treapta-a-noua-in-premiera-la-bulandra/

Spectacolul „Treapta a noua” de Tom Ziegler, în traducerea şi adaptarea scenică a Ancăi Maria Colţeanu, va avea premiera sâmbătă, pe 8 decembrie, ora 19.00, la Sala Toma Caragiu. Din distribuţie fac parte Manuela Ciucur, Catinca Maria Nistor, Oana Ştefănescu şi Adela Bengescu, iar scenografia este semnată de Octavian Neculai.

Un articol de Liliana Matei|1 Decembrie 2018

„Pentru cine e familiar cu salvatoarea comandă „CTRL+Z”, aceasta e o poveste în care se exemplifică limpede că „undo”, în viață, e imposibil. „Treapta a noua” e despre vina tragică regăsită în vina contemporană și despre fragilitatea ființei. Totul se întâmplă într-un apartament din Chicago, unde o mamă încearcă să-și refacă relația cu fiica sa de 16 ani. O are alături pe prietena ei și o fată de la un centru de asistați sociali. Mi-am imaginat întreaga poveste în spațiile lui Edward Hopper pentru că mereu m-a șocat și înmărmurit nemișcarea personajelor sale. Și tăcerea lor și existența lor cu care nu deranjează spațiile imense laminate puternic”, spune regizoarea Anca Maria Colțeanu. „E o poveste dureroasă – spusă cu umor – despre vină, singurătate și conștiință. Despre asumare și despre deznădejde. Vina este generalizată, e aproape imposibil să mai faci diferența între victimă și călău. E un thriller în care personajele se abandonează propriilor disperări și par a nu avea liman.”

Născută în 1974, Anca Maria Colţeanu a absolvit în 1998 Regia, în cadrul UNATC, la clasa profesoarei Cătălina Buzoianu. Este regizor de teatru si televiziune şi doctor în istoria teatrului. Cu un an înainte de absolvire primește Diploma UNITER pentru cea mai bună producție a școlilor și academiilor de teatru pentru spectacolul Deșteptarea primăverii de Frank Wedekind, iar în 2001 câștigă proiectul „Tineri regizori – texte contemporane” și montează Alchimistul de Paulo Coelho la Teatrul Odeon București. În prezent are montate 47 de spectacole de teatru, texte de referință, colaborând atât cu teatrele de stat cât și cu cele independente, atât în țară, cât și în străinătate. Are numeroase premii și participări în festivaluri naționale și internaționale. În televizune a desfășurat o activitate de zece ani. În 2016 este nominalizată la UNITER cu „Jocul de-a vacanța” – o producție TVR. În stagiunea 2018-2019 spectacolele regizate de Anca sunt montate la Teatrul Metropolis, Teatrul Nottara, Teatrul Luni de la Green Hours și Teatrul Bulandra București.

Tom Ziegler este licenţiat în engleză şi istorie şi are un master în Belle Arte. Între piesele sale se numără: Weeds (1980), Home Games (1985), Body Shop (1987), Last Resort (1988),  Apple Dreams (1992),  Making Ends Meet (1993), Small Sacrifices (1994), Grace and Glorie (1996).

A mai scris Mrs. Kemble’s Tempest, piesă prezentată la Edinburgh Festival Fringe în 2004,  Father Frances, prezentat la Flournoy Playwrights Festival de Washington şi Lee University, muzicalul Glory Bound, piesa Home Games și Small Sacrifices, The Last Resort, Sundays at Eleven, Say Goodby to Boris, The Ninth Step. A montat piese de Luigi Pirandello, Carlo Goldoni, dar și de Yasmina Reza, Paula Vogel sau Neil La Bute. În 2002, a primit Premiul Anece F. McClou pentru diversitate în educație, premiu acordat de către Washington şi Lee University din Lexington, Virginia. Tom Ziegler a părăsit Chicago, mutându-se în West Virginia, unde predă scriere dramatică la Washington şi Lee University.

17
/11
/19

În perioada 22 - 24 noiembrie va avea loc, la Romexpo, în pavilionul B1, cea de a 24-a ediție a GoodWine – Bucharest Wine Fair, cel mai longeviv târg de vinuri din România. Și la această ediție vizitatorii vor putea degusta gratuit sute de vinuri de la crame de top românești și din străinătate și vor putea descoperi noutățile propuse de organizatori.

16
/11
/19

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu organizează a cincea ediție a Zilei Europene a Spectatorului, sâmbătă, 16 noiembrie 2019, ora 19:00, acțiune realizată în cadrul proiectului european Be SpectACTive!. Evenimentul reprezintă una dintre activitățile susținute de grupul local de spectatori activi, care pe parcursul anului este implicat în diverse etape de creație sau programare, pentru TNRS și FITS.

15
/11
/19

În ziua când am răspuns invitației onorante de a mă implica în bunul mers al festivalului arădean, ca director artistic, timp de aproape un deceniu, între 2002 și 2010, mi-am amintit de căldura cuvintelor regretatului meu frate, Victor Parhon, aflat în această ipostază până în anul trecerii sale în eternitate, cu privire la carsimaticul public de aici, la emoția sa neînchipuit de puternică, la trăirile  unor adevărați și fideli prieteni ai scenei și ai valorilor pe care aceasta le cultivă.

15
/11
/19

La sfârșitul săptămânii, pe 16 și 17 noiembrie, pe scena Sălii Mari, ora 19:00, va avea loc cea de-a doua premieră a stagiunii Teatrului Național Iași, Acasă la tata de Mimi Brănescu, în regia lui Claudiu Goga, un spectacol de excepție, dedicat Zilei Dramaturgiei Românești. Pe 15 noiembrie este programată avanpremiera, în cadrul unui eveniment caritabil de notorietate, Zâmbet în dar, gală organizată de Salvați Copiii Iași.

15
/11
/19

“The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, are loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.

15
/11
/19

Serile de film de la Centrul Ceh se apropie de sfârșit, iar pe 18 noiembrie va fi proiectat penultimul documentar al ediției de toamnă, „Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked” și în ziua următoare, pe 19 noiembrie, la Fiction Tuesdays, va rula „The Inheritance or Fuckoffguysgoodday”.

15
/11
/19

Serialele „Narcos”, „4 Blocks”, „O Doutrinador”, „Un gallo para Esculapio” și „El Lobista”, producții realizate în America Latină și Europa vor fi difuzate de postul TNT, începând cu 18 noiembrie. Serile de luni vor fi dedicate băieților răi și vor purta titlul generic de „Lunea Mafioților”.

13
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Realizator de seriale TV şi de filme, Rodrigo Sorogoyen este unul dintre noile talente din cinematografia spaniolă. Distribuit în sălile din România de Transilvania Film, „El reino” („Jocuri de putere”, 2018), deja penultimul său lungmetraj (între timp a lansat în 2019 şi „Madre”), este un impunător thriller politic.

Page 1 of 84012345...102030...Last »