„Treapta a noua”, în premieră la Bulandra
https://www.ziarulmetropolis.ro/treapta-a-noua-in-premiera-la-bulandra/

Spectacolul „Treapta a noua” de Tom Ziegler, în traducerea şi adaptarea scenică a Ancăi Maria Colţeanu, va avea premiera sâmbătă, pe 8 decembrie, ora 19.00, la Sala Toma Caragiu. Din distribuţie fac parte Manuela Ciucur, Catinca Maria Nistor, Oana Ştefănescu şi Adela Bengescu, iar scenografia este semnată de Octavian Neculai.

Un articol de Liliana Matei|1 Decembrie 2018

„Pentru cine e familiar cu salvatoarea comandă „CTRL+Z”, aceasta e o poveste în care se exemplifică limpede că „undo”, în viață, e imposibil. „Treapta a noua” e despre vina tragică regăsită în vina contemporană și despre fragilitatea ființei. Totul se întâmplă într-un apartament din Chicago, unde o mamă încearcă să-și refacă relația cu fiica sa de 16 ani. O are alături pe prietena ei și o fată de la un centru de asistați sociali. Mi-am imaginat întreaga poveste în spațiile lui Edward Hopper pentru că mereu m-a șocat și înmărmurit nemișcarea personajelor sale. Și tăcerea lor și existența lor cu care nu deranjează spațiile imense laminate puternic”, spune regizoarea Anca Maria Colțeanu. „E o poveste dureroasă – spusă cu umor – despre vină, singurătate și conștiință. Despre asumare și despre deznădejde. Vina este generalizată, e aproape imposibil să mai faci diferența între victimă și călău. E un thriller în care personajele se abandonează propriilor disperări și par a nu avea liman.”

Născută în 1974, Anca Maria Colţeanu a absolvit în 1998 Regia, în cadrul UNATC, la clasa profesoarei Cătălina Buzoianu. Este regizor de teatru si televiziune şi doctor în istoria teatrului. Cu un an înainte de absolvire primește Diploma UNITER pentru cea mai bună producție a școlilor și academiilor de teatru pentru spectacolul Deșteptarea primăverii de Frank Wedekind, iar în 2001 câștigă proiectul „Tineri regizori – texte contemporane” și montează Alchimistul de Paulo Coelho la Teatrul Odeon București. În prezent are montate 47 de spectacole de teatru, texte de referință, colaborând atât cu teatrele de stat cât și cu cele independente, atât în țară, cât și în străinătate. Are numeroase premii și participări în festivaluri naționale și internaționale. În televizune a desfășurat o activitate de zece ani. În 2016 este nominalizată la UNITER cu „Jocul de-a vacanța” – o producție TVR. În stagiunea 2018-2019 spectacolele regizate de Anca sunt montate la Teatrul Metropolis, Teatrul Nottara, Teatrul Luni de la Green Hours și Teatrul Bulandra București.

Tom Ziegler este licenţiat în engleză şi istorie şi are un master în Belle Arte. Între piesele sale se numără: Weeds (1980), Home Games (1985), Body Shop (1987), Last Resort (1988),  Apple Dreams (1992),  Making Ends Meet (1993), Small Sacrifices (1994), Grace and Glorie (1996).

A mai scris Mrs. Kemble’s Tempest, piesă prezentată la Edinburgh Festival Fringe în 2004,  Father Frances, prezentat la Flournoy Playwrights Festival de Washington şi Lee University, muzicalul Glory Bound, piesa Home Games și Small Sacrifices, The Last Resort, Sundays at Eleven, Say Goodby to Boris, The Ninth Step. A montat piese de Luigi Pirandello, Carlo Goldoni, dar și de Yasmina Reza, Paula Vogel sau Neil La Bute. În 2002, a primit Premiul Anece F. McClou pentru diversitate în educație, premiu acordat de către Washington şi Lee University din Lexington, Virginia. Tom Ziegler a părăsit Chicago, mutându-se în West Virginia, unde predă scriere dramatică la Washington şi Lee University.

17
/02
/19

CRONICĂ DE FILM În „Marele Dictator” (1940), Chaplin îl parodia pe Hitler. Scena jocului macabru cu globul pământesc folosit ca balon a devenit cult. Un portret sarcastic al unui om diabolic care influenţează întreaga lume face şi regizorul Adam McKay în „Vice”, o satiră la adresa fostului vicepreşedinte american Dick Cheney.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

13
/02
/19

Biletele puse în vânzare pentru concertul de jazz „Tenderly”, susținut de Luiza Zan Trio pe 14 februarie, la ora 20:00 la ARCUB s-au epuizat. „Joy of Life” - următorul concert din programul stagiunii de jazz ARTIST IN RESIDENCE, organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, va fi susținut de trioul de senzație al artistului Petrică Andrei în data de 28 februarie, ora 20:00, la ARCUB, Sala Mare.

13
/02
/19

Duminică, 17 februarie (17.00), îndrăgostiții de toate vârstele sunt invitați la Sala Radio la tradiționalul concert de Dragobete, oferit în fiecare an în luna februarie de Orchestra de Muzică Populară Radio. Sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş concertul prezentat de Orchestra de Muzică Populară Radio sub titlul „DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE” va fi susţinut de tineri artişti şi cupluri deja cunoscute ale scenei folclorice românești.

13
/02
/19

Opera Națională București desfășoară în perioada 11 februarie - 30 iunie 2019 un proiect cultural propriu în contextul preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. Spectacolele acestei săptămâni, 11 februarie – 17 februarie 2019 sunt dedicate Austriei, considerată în întreaga lume ca fiind „țara muzicii”. Mozart, Haydn, Schubert, Bruckner sau Mahler s-au născut în Austria.

12
/02
/19

Programul de burse SoNoRo Interferențe ajunge anul acesta la cea de-a XIII-a ediție și anunță noi preselecții pentru tinerii muzicieni români. Pe 16 februarie, la Academia ‘Gh. Dima’ din Cluj-Napoca, și pe 17 februarie, la Universitatea de Muzică din București, vor avea loc audițiile în urma cărora vor fi selectați cei 30 de tineri, cărora li se vor acorda anul acesta burse de studiu în Italia, la Montepulciano, în România, la Port Cultural Cetate, și în Germania, la Traunstein.

12
/02
/19

Actorul, regizorul și scenaristul Emanuel Pârvu împlinește astăzi 40 de ani. S-a născut pe 12 februarie 1979 la București, iar multe din vacanțele copilăriei le-a petrecut într-un sat de lângă Bacău, la bunicii materni.

Page 1 of 77612345...102030...Last »