Patru actori și câte o amintire, cea mai frumoasă, de Sărbători
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-actori-si-cate-o-amintire-cea-mai-frumoasa-de-sarbatori/

Mâine e Cea Mai Frumoasă Zi din An, aşa-i? Indubitabil… De aceea, împletind bucuria Sărbătorilor cu cea pe care ne-o dă teatrul, am rugat patru actori (şi) de-ai Teatrului Metropolis să împărtăşească cu noi o amintire de Sărbători care le aduce zâmbetul pe buze.

Un articol de Cristina Enescu Aky|24 decembrie 2019

Voi păstra Crăciunul în inimă şi voi încerca să-l ţin cu mine tot anul”. Nu doar Charles Dickens simțea asta, ci probabil mulți dintre noi, în această perioadă care înseamnă multe lucruri pentru mulți, dar de regulă în mod sigur înseamnă ceva luminos și cald. Provocând la amintiri pe patru dintre actorii care aduc adesea multă bucurie publicului prin spectacolele lor, iată ce am aflat despre „cea mai frumoasă amintire de Sărbători” de la actorii Cătălin Babliuc, Maria Obretin, Carla Maria Teaha și Vlad Zamfirescu.

Cătălin Babliuc

Acum câțiva ani, nu mai știu exact câți, am jucat spectacolul „Bullets over Lipscani” (regia Eugen Gyemant) la Godot, pe 28 decembrie. Toți, și Dan Rădulescu, Smaranda Caragea, Eugen Gyemant, eram speriați că n-o să vină nimeni pe 28 decembrie la noi la spectacol. A fost însă arhiplin, cu o atmosferă extrem de bizară în sensul cel mai bun al cuvântului, toată lumea era incredibil de relaxată. Cred că a fost unul dintre cele mai bune spectacole.”

Foto credit: Cătălin Babliuc

Maria Obretin

Când eram mică, cele mai frumoase mi se păreau diminețile de 24 decembrie când porneam la colindat! Străduțele erau pline de copii înfofoliți și fericiți, eram cete-cete, ne luptam cu frigul și nămeții, cântam cât ne țineau puterile „bună dimineața la Moș Ajun!’, oamenii ne primeau cu bucurie și ne îndesau în trăistuțe biscuiți, nuci, mere și covrigei! Aveam o vecină care făcea acadele, ceva rar pe vremurile acelea, și abia așteptam să o colindăm în fiecare an! Ne întorceam acasă obosiți și fericiti, ne număram nucile, merele, făceam schimb între noi (eu aveam o pasiune pentru mere, dădeam la schimb covrigei). Din biscuiți mama făcea invariabil tort de biscuiți. În diminețile acelea începeau sărbătorile… Era o energie foarte frumoasă.”

Foto credit: Maria Obretin

Vlad Zamfirescu

Mi-am acordat un răgaz să mă gândesc la cea mai frumoasă amintire legată de Sărbători, de Crăciun. Și am trecut prin multe. De la primul meu tanc primit cadou am trecut prin setul de indieni și cowboy, apoi la prima mașină cu telecomandă. Mi-am adus aminte chiar și de prima mea întâlnire cu Moș Crăciun la grădiniță. Moșul cel adevărat. Avea o barbă albă superbă din vată. Am verificat. Și am stat să mă gândesc care a fost cea mai frumoasă amintire. Și.. mi-am dat seama că nimic nu m-a încântat mai tare ca bucuria copiilor mei când Moșul a adus cadoul potrivit.”

Foto credit: www.lorenalupu.com

Carla Maria Teaha

„Una dintre cele mai frumoase amintiri de Crăciun s-a înfăptuit chiar anul acesta, în săptamâna de Ajun, când am trăit un lucru la care visam demult: să văd un spectacol de teatru pe Broadway. S-a întâmplat să fie „To kill a mocking bird” („Să ucizi o pasăre cântătoare”), spectacol după romanul omonim al lui Harper Lee, adaptat pe scena teatrului Shubert de către regizorul Aaron Sorkin. 9 nominalizări și un premiu Tony i-au adus recunoașterea în 2019. Eu l-am văzut distribuția actuală în care rolul principal, Aticus Finch, este interpretat magistral de Ed Harris.

La două zile distanță, am fost la un alt spectacol musai de văzut dacă vii la New York: „Sleep No More”, un spectacol imersiv, experimental, care are la bază drama lui Macbeth. Nu seamănă cu nimic din ce am văzut și am trăit până acum la teatru. E o montare impresionantă și multipremiată, în care te plimbi după actori într-un hotel din anii 1930, într-un decor de film noir a la David Lynch.

Foto: Cătălina Flămînzeanu

Cover foto credit: www.pixabay.com

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.