Patru actori și câte o amintire, cea mai frumoasă, de Sărbători
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-actori-si-cate-o-amintire-cea-mai-frumoasa-de-sarbatori/

Mâine e Cea Mai Frumoasă Zi din An, aşa-i? Indubitabil… De aceea, împletind bucuria Sărbătorilor cu cea pe care ne-o dă teatrul, am rugat patru actori (şi) de-ai Teatrului Metropolis să împărtăşească cu noi o amintire de Sărbători care le aduce zâmbetul pe buze.

Un articol de Cristina Enescu Aky|24 decembrie 2019

Voi păstra Crăciunul în inimă şi voi încerca să-l ţin cu mine tot anul”. Nu doar Charles Dickens simțea asta, ci probabil mulți dintre noi, în această perioadă care înseamnă multe lucruri pentru mulți, dar de regulă în mod sigur înseamnă ceva luminos și cald. Provocând la amintiri pe patru dintre actorii care aduc adesea multă bucurie publicului prin spectacolele lor, iată ce am aflat despre „cea mai frumoasă amintire de Sărbători” de la actorii Cătălin Babliuc, Maria Obretin, Carla Maria Teaha și Vlad Zamfirescu.

Cătălin Babliuc

Acum câțiva ani, nu mai știu exact câți, am jucat spectacolul „Bullets over Lipscani” (regia Eugen Gyemant) la Godot, pe 28 decembrie. Toți, și Dan Rădulescu, Smaranda Caragea, Eugen Gyemant, eram speriați că n-o să vină nimeni pe 28 decembrie la noi la spectacol. A fost însă arhiplin, cu o atmosferă extrem de bizară în sensul cel mai bun al cuvântului, toată lumea era incredibil de relaxată. Cred că a fost unul dintre cele mai bune spectacole.”

Foto credit: Cătălin Babliuc

Maria Obretin

Când eram mică, cele mai frumoase mi se păreau diminețile de 24 decembrie când porneam la colindat! Străduțele erau pline de copii înfofoliți și fericiți, eram cete-cete, ne luptam cu frigul și nămeții, cântam cât ne țineau puterile „bună dimineața la Moș Ajun!’, oamenii ne primeau cu bucurie și ne îndesau în trăistuțe biscuiți, nuci, mere și covrigei! Aveam o vecină care făcea acadele, ceva rar pe vremurile acelea, și abia așteptam să o colindăm în fiecare an! Ne întorceam acasă obosiți și fericiti, ne număram nucile, merele, făceam schimb între noi (eu aveam o pasiune pentru mere, dădeam la schimb covrigei). Din biscuiți mama făcea invariabil tort de biscuiți. În diminețile acelea începeau sărbătorile… Era o energie foarte frumoasă.”

Foto credit: Maria Obretin

Vlad Zamfirescu

Mi-am acordat un răgaz să mă gândesc la cea mai frumoasă amintire legată de Sărbători, de Crăciun. Și am trecut prin multe. De la primul meu tanc primit cadou am trecut prin setul de indieni și cowboy, apoi la prima mașină cu telecomandă. Mi-am adus aminte chiar și de prima mea întâlnire cu Moș Crăciun la grădiniță. Moșul cel adevărat. Avea o barbă albă superbă din vată. Am verificat. Și am stat să mă gândesc care a fost cea mai frumoasă amintire. Și.. mi-am dat seama că nimic nu m-a încântat mai tare ca bucuria copiilor mei când Moșul a adus cadoul potrivit.”

Foto credit: www.lorenalupu.com

Carla Maria Teaha

„Una dintre cele mai frumoase amintiri de Crăciun s-a înfăptuit chiar anul acesta, în săptamâna de Ajun, când am trăit un lucru la care visam demult: să văd un spectacol de teatru pe Broadway. S-a întâmplat să fie “To kill a mocking bird” (“Să ucizi o pasăre cântătoare”), spectacol după romanul omonim al lui Harper Lee, adaptat pe scena teatrului Shubert de către regizorul Aaron Sorkin. 9 nominalizări și un premiu Tony i-au adus recunoașterea în 2019. Eu l-am văzut distribuția actuală în care rolul principal, Aticus Finch, este interpretat magistral de Ed Harris.

La două zile distanță, am fost la un alt spectacol musai de văzut dacă vii la New York: “Sleep No More”, un spectacol imersiv, experimental, care are la bază drama lui Macbeth. Nu seamănă cu nimic din ce am văzut și am trăit până acum la teatru. E o montare impresionantă și multipremiată, în care te plimbi după actori într-un hotel din anii 1930, într-un decor de film noir a la David Lynch.

Foto: Cătălina Flămînzeanu

Cover foto credit: www.pixabay.com

03
/12
/21

La 100 de ani de la momentul istoric, în care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Națională București, în seara de 8 decembrie 2021, va avea loc principalul eveniment al stagiunii „Opera 100”: premiera cu „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală Tiberiu Soare, ce va avea trei reprezentații: pe 8, 10 și 12 decembrie, ora 18:30.

02
/12
/21

Mâine, 3 decembrie 2021, de la ora 17:00, se deschide CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, primul Târg de Crăciun în aer liber din România, care va aduce în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. Poziționat pe Esplanada Operei Naționale București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu 70-72), CLASSICAL CHRISTMAS MARKET va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie, între orele 10.00 și 21.00.

02
/12
/21

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, laureat al Premiilor Naționale Negruzzi 2020, a primit la Iași această importantă distincție cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2021.

02
/12
/21

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea semnează primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional “George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul va avea loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, de la ora 18. În data de 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

02
/12
/21

Evenimentul Gheorghe Zamfir - 80 invită publicul din România la o întâlnire inedită cu legendarul naist Gheorghe Zamfir, în trei concerte ce vor avea loc între 9 şi 11 decembrie la Găeşti – localitatea natală a artistului – pe 9 decembrie, de la ora 19, la Casa de cultură, la Târgovişte, pe 10 decembrie, de la ora 19, la Sala Independenţa, şi la Bucureşti pe 11 decembrie, de la ora 19, la Sala Radio.

30
/11
/21

Ce cadou de Crăciun poate fi mai potrivit decât o carte bine aleasă? Nu trebuie să mai cauți cartea posibilă pentru persoana probabilă! De Sărbători, Curtea Veche Publishing face cumpărăturile pentru cei dragi cât se poate de simple: între 29 noiembrie și 15 decembrie 2021, pe curteaveche.ro sunt cărți cu până la la 50% reducere pentru mame, bunici, tătici, pitici, jumătatea mai bună, prieteni sau colegi.

30
/11
/21

Asociația Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB și Teatrul Metropolis organizează, în perioada 2-4 decembrie 2021, cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internaţional al Școlilor de Teatru (FIST).