Trei filme românești participă la Săptămâna Internațională a Cinematografiei – Seminci
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-filme-romanesti-participa-la-saptamana-internationala-a-cinematografiei-seminci/

Seminci – Săptămâna Internaţională a Cinematografiei din Valladolid, Spania, ce se va desfăşura între 20 şi 27 octombrie, este unul dintre cele mai vechi şi diversificate festivaluri din Europa. Aflat la a 57-a ediţie, festivalul a reunit nume sonore ca Costa-Gavras,Fernando León de Aranoa, Ingmar Bergman, Luchino Visconti, Jean Renoir, Milos Forman, Billy Wilder, Françoise […]

Un articol de Judy Florescu|22 octombrie 2012

Seminci – Săptămâna Internațională a Cinematografiei din Valladolid, Spania, ce se va desfășura între 20 și 27 octombrie, este unul dintre cele mai vechi și diversificate festivaluri din Europa. Aflat la a 57-a ediție, festivalul a reunit nume sonore ca Costa-Gavras,Fernando León de Aranoa, Ingmar Bergman, Luchino Visconti, Jean Renoir, Milos Forman, Billy Wilder, Françoise Truffaut și Stanley Kubrick.

Printre cele 160 de filme participante, în festival se regăsesc și trei producții românești.

La secțiunea „Punct de întâlnire”, în categoria scurt-metraje a fost selecționată drama-comedie „Vaca finlandeză”, un film  în regia lui Gheorghe Preda, iar din distribuție fac parte: Toma Cuzin, Maria Obretin, Radu Ciobãnasu, Ioan Andrei Ionescu, Rãzvan Oprea. Scenariul filmului a fost inspirat din cazul lui Guillermo Vargas, un artist care în Bienala Americii Centrele din anul 2008 din Honduras a expus ceea ce se presupunea a fi o operă de artă de mare oroginilalitate: un cătel lăsat să moară de foame. Fane, un fermier căruia îi plac cu adevărat animalele, vinde o vacă de rasă unui muzeu de artă contemporană fără să-și dea seama că expunerea rumegătoarei sale în muzeu îi va schimba viața pentru totdeauna.

Producția româno-franceză „Despre oameni și melci” a fost înscrisă la aceeași secțiune la categoria lung-metraje. Filmul este o comedie regizată de Tudor Giurgiu, iar actorii care se vor întâlni cu publicul spaniol sunt: Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Jean-François Stévenin, Robinson Stévenin, Albert Dima și Ovidiu Crișan. Fabrica de automobile dintr-un orășel românesc, de unde își câștigă pâinea majoritatea localnicilor, este pe cale de a da faliment. Directorul intenționează să profite de acest eveniment pentru a colabora cu doi oameni de afaceri francezi, tată și fiu, interesați de cumpărarea clădirii pentru a o transforma într-o fabrică de conserve de melci. Planurile lor nu prevăd oferirea de locuri de muncă pentru miile de muncitori de la fabrica de automobile, iar unica persoană, ce pare determinată să-i salveze pe aceștia, este liderul sindicatului.

Pentru „Secțiunea Oficială” a Festivalului Seminici, Săptămâna Internațională a Cinematografiei, a fost selecționată pelicula Undeva la Palilula, o comedie-dramă, în  regia lui Silviu Purcărete, publicul spaniol va avea ocazia să-i cunoască pe George Mihăiţă, Răzvan Vasilescu, Constantin Chiriac, Aron Dimeny, Horatiu Malaele, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Andi Stefanescu, Cristian Stanca, Marius Manole și alte nume celebre ale artei românești.

Acțiunea se petrece în România anilor 60, Serafim este un tânâr doctor care ajunge la spitalu din Palilula, o localitate mică dintr-o zonă rurală izolată, după moartea directorului spitalului, pediatrul Pantelică. În spital pacienții sunt sănătoși tun, iar una dintre îndeletnicirile sale preferate este de a lua parte la autopsiile de la morgă. Restul localnicilor din Palilula oscilează între cordialitate și debilitate mentală, fiind izolați de realitate din cauza pasiunii lor pentru băutură, ospăț și orgii și nimic din ce e lumesc pare să le afecteze starea de spirit.

Deviza festivalului spaniol este:”Vă rugăm să consumaţi filme în sălile de cinematograf. Sunt foarte hrănitoare și nu au contraindicații.”

 

Sursa: Seminci



22
/09
/17

Au mai rămas doar câteva zile până când adolescenții bucureșteni se vor putea reîntâlni cu EXCELSIOR TEEN-FEST – un eveniment dedicat în exclusivitate lor, o întâlnire cu teatrul, dar și cu arta filmului de animație, a sound design-ului și a editării de film. La fel ca în fiecare ediție de până acum, adolescenții vor fi implicați activ în procesul artistic. Vor aplauda și vor fi aplaudați.

22
/09
/17

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, Teatrul Mic propune publicului său o nouă premieră, o piesă dinstinsă în anul 2008 cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie. Din distribuție fac parte nume consacrate ale scenei Teatrului Mic, Rodica Negrea, Dana Dembinski-Medeleanu și Caudiu Istodor, dar și o parte din trupa tânără de actori, Silvana Mihai, Cezar Grumăzescu și Ionuț Vișan.

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Editura Nemira lansează un nou roman scris de Iulian Tănase – Melciclopedia, o carte plină de jocuri de cuvinte și cu numeroase trimiteri culturale, o aventură a imaginației, a erudiției și a spiritului ludic. Povestea este însoțită de ilustrațiile lui Mircea Pop.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).

21
/09
/17

Teatrul Apollo111 anunță primul spectacol din stagiunea Satelit – PULVERIZARE – în regia lui Andrei Măjeri. Bazat pe un text premiat al Alexandrei Badea care a fost pus în scenă cu succes în mai multe țări europene, piesa se află la prima montare în România.

20
/09
/17

Peste o treime (34%) din numărul biletelor pentru spectacolele celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru au fost deja epuizate, la doar 24 de ore de la momentul punerii lor în vânzare. Recordul a fost stabilit după primele 4 ore, când se înregistra o cotă de 25% vânzări din totalul biletelor Festivalului.

20
/09
/17

„Perfect sănătos”, noul lungmetraj al Ancăi Damian (scenariu – Lia Bugnar, actori în cele mai importante roluri: Anghel Damian, Olimpia Melinte, Vlad Ivanov și Cristina Florea), nu se înscrie în noul val. Ceea ce nu înseamnă că nu e important.

20
/09
/17

„Am avut norocul de a avea succes în anii ‘50, când frumuseţea avea o altă însemnătate decât are astăzi. În zilele noastre, orice actriţă tânără sau model devin celebre foarte repede şi nu au timp să-şi dezvolte personalitatea.” - Sophia Loren. Legendă a cinematografiei mondiale, divă inconfundabilă a marelui ecran și una dintre cele mai intens celebrate frumuseți din lume, Sophia Loren împlineşte, astăzi, 83 de ani.

19
/09
/17

CRONICA DE FILM „Un pas în urma serafimilor”, debutul extrem de aşteptat al lui Daniel Sandu, ficţionalizează, într-un stil apropiat de un anume cinema mainstream nu foarte ofertant, experienţa nefericită a regizorului ca elev într-un seminar teologic ortodox.

19
/09
/17

O dată la doi ani Festivalul Enescu aduce împreună, timp de trei săptămâni, în Bucureşti, iubitorii muzicii clasice. Începători ori melomani cu ştate vechi, tineri sau oameni în puterea vârstei ori bunici, specialişti şi amatori, copii visători, făuritori de frumos, exploratori sau pur şi simplu curioşi.