Trei scriitoare și trei romane recente pentru luna femeilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-scriitoare-si-trei-romane-recente-pentru-luna-femeilor/

Pe rafturile librăriilor găsim din ce în ce mai multe cărţi scrise de autoare care merită toată atenţia. În luna femeilor, dintr-o mulţime de titluri de interes putem alege destule semnate de femei, unele traduse în premieră la noi, altele deja cunoscute cititorilor.

Un articol de Dana Ionescu|7 martie 2021

De data aceasta, din Rusia, India și România am ales trei scriitoare și trei romane recent apărute. Trei personalități diferite și trei cărți foarte diferite între ele sunt propunerea Ziarului METROPOLIS pentru cititorii care vor să descopere lumile multiple ale scriitoarelor de astăzi.

1.„Cazul doctorului Kukoțki” de Ludmila Ulițkaia, Humanitas Fiction

Numai o scriitoare de forța Ludmilei Ulițkaia (foto) poate face atât de mult într-un roman. Sunt atâtea lumi acolo, fiecare personaj își merită romanul lui (Elena, Tania, frații Goldberg etc.), fiecare întâmplare își merită locul în romanul universal al vieții omenești și al istoriei, fiecare gest ar putea fi începutul unui roman. Ca și în celelalte cărți ale autoarei, e remarcabilă și aici arta de a surprinde tot timpul inexorabilul vieții, roata aceea ce se învârtește fără oprire și prinde totul în mișcarea ei perpetuă. Indefinibilă, această existență se configurează în jurul unei familii moscovite cu poveștile ei, care gravitează până la un punct în jurul eminentului chirurg și obstetrician Pavel Alekseevici Kukoțki, al harului lui, acela de „a vedea”, atunci când e abstinent, cauza suferinței pacientului, al luptei lui, adesea fără cuvinte, pentru legalizarea avortului.

Într-un roman de familie a cărei istorie o aflăm încă de la început, viața are ritmul ei, pe care prozatoarea îl redă foarte bine. Are neputințele, slăbiciunile și splendorile ei – ca în orice familie. Pe scurt, pentru că ecourile lui Tolstoi se fac auzite adesea, are felul ei de a fi nefericită. În Moscova sovietică, unde unii nici nu mai țin minte libertatea, iar ființa umană e redusă la o rotiță bine reglată dintr-un mecanism, familia se dezintegrează, acest „adevăr colectiv” se desparte în adevăruri personale dureroase. În urzeala tradițională a unui roman de familie autoarea a țesut și o reflecție cuprinzătoare, neliniștitoare, așa cum mai vedem, de exemplu, în destule romane așa-numit victoriene: conflictul dintre religie și știință sau, mai adecvat spus, conflictul dintre spiritul mistic și spiritul științific. La început de secol XXI, când valorile și reperele se schimbă, se reașază sau pur și simplu se disipează în societăți multiforme, „Cazul doctorului Kukoțki” pune o întrebare gravă, de natură etică, aflată de decenii bune pe agenda diverselor grupări: dreptul femeii la avort.

2.„Patrula djinnilor” de Deepa Anappara, Editura Pandora M

Un remarcabil roman de debut, intrat direct printre titlurile nominalizate la Women’s Prize for Fiction 2020, a apărut recent în Anansi Fiction de la Pandora M, colecția coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu. După ce a făcut jurnalism în India mai bine de un deceniu, ajungând să cunoască în profunzime diferitele straturi ai societății indiene, cu specificul lor, Deepa Anappara a scris o operă de ficțiune ce sondează universul copiilor într-un fel provocator pentru cititor. Universul anumitor copii, ființe fragile și vulnerabile, care-și trăiesc viața în nesiguranță, face parte dintr-o Indie a cărei față contemporană nu seamănă, în realitate, cu fețele contemporane ale celorlalte continente, iar scriitoarea pune sub lupă diferențele.

Povestea lui Jay, băiatul pasionat de seriale polițiste, care într-o bună zi se aventurează, împreună cu doi prieteni, pe urmele unui copil dispărut și ajung să se încurce în ițele unei anchete complicate. Un parcurs întunecat, care scoate la iveală ipocriziile unei societăți și anomaliile unei lumi dezorientate e urmărit de romancieră într-un fel pătrunzător și memorabil, astfel încât imagini și întrebări să-l însoțească pe cititor după încheierea lecturii. Arta de a surprinde nuanțat firea unei lumi, finețea cu care decupează portrete, capacitatea de a crea suspans și de a atrage atenția asupra a ceea ce nu se vede, a ceea ce nu se spune fac din cartea ei, considerată o revelație a anului 2000, o lectură ce poate deschide lumi.

3.„Bastian” de Dora Pavel, Editura Polirom

După poezie și proză scurtă, Dora Pavel s-a impus ca prozatoare prin mai multe volume. După „Agata murind”, romanul ei de debut, au urmat „Captivul”, „Pudra” și „Do Not Cross”, scriitoarea a publicat foarte recent încă un roman. În „Bastian” cititorii vor descoperi un cu totul alt univers decât cele propuse de romanele prezentate mai sus. Exercitând cea mai puternică fascinație asupra prozatoarei, infinitul teritoriu al psihicului uman este explorat și în cartea nou apărută, pornind de la un caz cât se poate de provocator, generat de un accident.

Reflecție asupra culpabilității, „Bastian” se adresează cititorilor care așteaptă să fie provocați, pornind de la o poveste construită în jurul unui accident de mașină. Destăinuit unui avocat de un client care se face vinovat, accidentul va deveni acel element declanșator al unei schimbări imposibil de prevăzut și de controlat. Apelând la un stil eclectic, pe fundalul apăsător pe care îl întâlnim și în celelalte romane ale autoarei, noul roman recurge și el la elemente de gotic și îl confruntă pe cititor cu o situație halucinantă, pornind de la transferul vinei. Elementele de thriller, plăcerea de a descinde în adâncurile conștiinței umane și arta de a crea un orizont de așteptare sunt calități care contribuie la reușita romanului și consolidează locul unei autoare în literatura de azi.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.