Trei sonate enesciene pentru pian și vioară în Stagiunea de marți seara
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-sonate-enesciene-pentru-pian-si-vioara-in-stagiunea-de-marti-seara/

Arareori se oferă ocazia ca, în aceeaşi seară, să poată fi ascultate cele trei mari sonate enesciene.

Un articol de Liliana Matei|4 februarie 2022

Cu atât mai temerar și mai interesant este demersul a doi tineri muzicieni, care, sperăm, va atrage atenția publicului asupra acestui eveniment muzical de excepție.

Violonistul Mihai Alexandru este absolvent cu masterat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În prezent, își desăvârșește studiile (anul 3) ca student doctorand la Universitatea de Vest din Timișoara. „Încă de copil am fost atras de muzica lui George Enescu” – ne-a declarat violonistul. „Cele trei sonate enesciene pe care le propun alături de pianistul Gabriel Gâțan, în Stagiunea de marți seara pe scena Sălii mici a Ateneului Român, pot fi privite ca un concentrat dar edificator exemplu pentru evoluția creatorului, de la primele doua sonate compuse la vârsta de 16 respectiv 19 ani la cea de a treia sonată, „în caracter popular românesc”, scrisă la deplina maturitate artistica a vârstei de 45 de ani.

Pianistul Gabriel Gâțan a beneficiat de Bursa de Excelență oferită de UNMB pentru realizări artistice semnificative de două ori, în 2018 și în 2021. În decembrie 2019, a fost invitat să cânte în seria concertelor de muzică clasică de la Saint Martin in The Fields – Trafalgar Square, Londra, realizate în parteneriat cu ICR. A colaborat și cu Institutele Culturale Maghiare, susținând recitaluri de pian la sediile acestora din Paris și Londra în 2017, respectiv 2018. La Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2021, a fost acompaniator oficial la secțiunile vioară și violoncel, fiindu-le partener de scenă în lucrările enesciene impuse laureaților cu premiul I și III de la violoncel și cu premiul II de la vioară.

Marți, 8 februarie, ora 19, Ateneul Român, Sala mică

Stagiunea de marți seara

ALEXANDRU MIHAI – vioară

GABRIEL GÎȚAN – pian

Program

George Enescu

Sonata nr. 1, în re major, pentru pian şi vioară, op. 2

Sonata nr. 2, în fa minor, pentru pian şi vioară, op. 6

Sonata nr. 3, în la minor, pentru pian şi vioară, op. 25, „în caracter popular românesc”

02
/12
/13

Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian inventează povești și le transformă în filme, ca de exemplu „Love Building”, o comedie romantică despre relațiile de cuplu. De ce ai nevoie ca să faci film și cum se scrie un scenariu „în trei”? Ne spun chiar ele, în cinci secvențe.

01
/12
/13

Napasta, spectacol de succes al Teatrului Național din Bucureşti, se va muta în eleganta și spațioasa Sală Studio, începând cu reprezentațiile din 7 și 8 decembrie 2013, beneficiind cu această ocazie de o audiență mult sporită.

01
/12
/13

„Pentru noi, actorii, demarcația dintre generaţii este foarte, foarte vagă”, spunea Aura Buzescu, în anul 1964. Marea actriță a secolului trecut i-a avut ca studenți pe Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Mircea Albulescu.

30
/11
/13

Tablourile ,,Gladiole", de Nicolae Tonitza, estimat la 80.000 - 130.000 de euro, şi ,,Hora", de Camil Ressu, evaluat la 45.000 - 70.000 de euro, vor fi scoase la vânzare la prima licitaţie organizată de Grimberg, ,,Întâlnire cu capodopere", pe 10 decembrie.

30
/11
/13

„Să joci ani de-a rîndul personaje fără o problematică importantă, să te fîţîi pe scenă de colo – colo strîmbîndu-te ca să obţii nişte aplauze cu care să poţi împăuna seara la cîrciumă, mi se pare un lucru foarte trist“, spunea Alexandru Tocilescu, în 1974.