„Trenul din zori nu mai opreşte aici” (Tennesee Williams, Cătălina Buzoianu), la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/trenul-din-zori-nu-mai-opreste-aici-tennesee-williams-catalina-buzoianu-la-tvr/

Cătălina Buzoianu a împlinit 80 de ani zilele trecute! Cu acest prilej, TVR propune telespectatorilor  „Trenul din zori nu mai opreşte aici”, de Tennesee Williams, în regia acestei mari creatoare de teatru şi îndrumătoare de destine în teatrul românesc.  Din distribuţie fac parte: Olga Tudorache, Valeriu Popescu, Carmen Galin, Florina Cercel, Papil Panduru, Cristian Iacob, Marius Stănescu, Cristina Buburuz.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2018

Din respect, admiraţie şi consideraţie pentru această mare personalitate a culturii române care a influenţat profund scena autohtonă în ultimii 50 de ani, Festivalul Naţional de Teatru i-a dedicat regizoarei Cătălina Buzoianu ediţia cu numărul 28 a FNT, care va avea loc la Bucureşti, în perioada 19 – 28 octombrie 2018.

Mari nume ale scenei şi-au exprimat consideraţia faţă de inegalabila artistă într-un testimonial realizat de echipa FNT, ocazionat de această decizie:

„Cătălina Buzoianu este o minune (…) o binefacere pentru teatrul românesc!” – exclama Mariana Mihuţ, în timp ce Horaţiu Mălăele mărturisea: „Cătălina a fost zâna mea cea bună”

„O ‘întâlnire’ rară, care m-a făcut ceea ce sunt!” – preciza scenografa Lia Manţoc, iar Maia Morgenstern a ţinut să sublinieze: ” mi-a format gustul pentru teatru şi percepţia asupra acestei arte”

„De ce spun că e unică şi originală Cătălina? Pentru că a spart monopolul regizorului-bărbat, a reuşit să se lupte pentru întâietate la cel mai înalt nivel cu marii noştri regizori creatori din ultimii 50 de ani. Şi să câştige în multe cazuri!” – declara, la rândul său, actorul Mircea Rusu.

Scenograful Dragoş Buhagiar: „Cătălina Buzoianu? – un deschizător de drumuri”; iar regizorul Mihai Măniuţiu (care i-a fost student) preciza: „…o regizoare strălucită.

Timp de zeci de ani ea a fost unul dintre cei mai inovatori şi semnificativi reprezentanţi ai şcolii de regie românească”.

„E făcută dintr-un material din care sunt făcute zânele” – mărturisea şi scenografa Irina Solomon; iar actriţa Ana Ularu (care a debutat la 15 ani în spectacolul „Lolita” pus în scenă în 2003 la Teatrul Mic de doamna Cătălina Buzoianu) exclama, la rându-i: „E mama mea din teatru. (…) o legendă în armură de argint rar”.

Actriţa Iarina Demian: „Cătălina Buzoianu? Artistă – mie în milion!”; cât despre actorul Vladimir Găitan – el a ţinut să adauge: „dac-aş face o statuie în faţa Teatrului Mic, i-aş face-o Cătălinei Buzoianu, care o merită din plin. Şi merită tot ce poate să însemne bucuria unei generaţii de actori care, când aud numele ei, prima reacţie e să facă o plecăciune.”

Şi nu în cele din urmă – gândul actorului Virgil Ogăşanu: „Cătălina ar trebui sărbătorită în fiecare zi”

Vă mulţumim, Doamnă Cătălina Buzoianu şi, din nou, LA MULŢI ANI!”

TRENUL DIN ZORI NU MAI OPREŞTE AICI

„Trenul din zori nu mai oprește aici”, de Tennesee Williams, în regia Cătălinei Buzoianu

de Tennesee Williams

Spectacol din anul 1993

În distribuţie: Olga Tudorache, Valeriu Popescu, Carmen Galin, Florina Cercel, Papil Panduru, Cristian Iacob, Marius Stănescu, Cristina Buburuz.

Regia: Cătălina Buzoianu

Program de difuzare:

TVR3: duminică, 22 aprilie, ora 20.00
TVR Moldova: sâmbătă, 21 aprilie, ora 11.00
TVR Internaţional: vineri, 20 aprilie, ora 22.45, sâmbătă, 21 aprilie, ora 16.00

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR şi online pe www.tvrplus.ro
Producător coordonator: DEMETER Andras Istvan

Foto: Cătălina Buzoianu, TRENUL DIN ZORI NU MAI OPREŞTE AICI – Florin Fratica, tvr.ro

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

13
/02
/24

CRONICĂ DE FILM “Zona de interes” (2023), de Jonathan Glazer, este un film aproape conceptual, a cărui forţă e dată de contrastul dintre ce vedem în prim-plan, de o parte, şi ce se întâmplă în plan îndepărtat şi ce auzim pe coloana sonoră, de cealaltă parte.