„TRENUL REGAL” are premiera oficială în România pe 27 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/trenul-regal-are-premiera-oficiala-in-romania-pe-27-august/

Documentarul „Trenul regal” în regia baronului Johannes von Holzhausen va avea premiera oficială în România pe 27 august 2021.

Un articol de Petre Ivan|23 iulie 2021

Lungmetrajul, o producție Navigator Film Austria în co-producție cu HiFilm Productions și Televiziunea Română, va rula în avanpremieră națională, în prezența echipei, pe 14 august, în cadrul Festivalului „Serile Filmului Românesc” de la Iași. Filmul va fi proiectat de la ora 20.00, la Cinema Ateneu Iași.

„Trenul regal” a avut premiera mondială în 2019 la Dok Leipzig, fiind inclus în competiția internațională, și a fost lansat pe marile ecrane din Austria și Germania la începutul anului 2020.

Majestatea Sa Margareta este “Custodele Coroanei” unei monarhii apuse. Majestatea Sa face lobby pentru recunoașterea prin Constituția României a anteriorului statut regal al membrilor familiei sale.

Piesa de rezistență este “Trenul regal”, o călătorie anuală ce se desfășoară pe trasee care ating regiuni îndepărtate ale României, și care îi permite Majestății Sale Margareta și soțului său, ASR Principele Radu, să intre în contact cu români iubitori ai monarhiei. În paralel cu înaintarea trenului, îl urmărim pe arhivarul Adrian Buga, care caută, conservă și combină materiale provenite din epoca regalității, care ascultă poveștile celor ce știu să evoce România de odinioară.

„Trenul regal” face ca faliile istoriei europene din epoca modernă să fie recunoscute și povestește despre ele într-un mod iluminator și plin de simpatie.

Călătoria Trenului Regal, de la stația de pornire la cea terminus, este metafora care leagă povestea de un secol și jumătate a unei instituții profund legată istoric și identitar de țara noastră, de prezentul și de viitorul ei.

„Trenul regal” prezintă publicului implicarea instituției Casei Regale în viața socială și culturală a României.
Majestatea Sa Margareta este Președintele Fundației Regale Margareta a României, al Societății Naționale de Cruce Roșie din România, al Asociației pentru Dezvoltare Durabilă Săvârșin și președinte de onoare al Fundației Atletismului Românesc.

Din distribuția documentarului fac parte Majestatea Sa Margareta, ASR Principele Radu, ASR Principesa Maria a României dar și istoricul, criticul de artă și consilierul Casei Regale, Adrian Buga.

Scenariul este semnat de Johannes Holzhausen și Constantin Wulff, directorul de imagine este Joerg Burger, de sunet s-a ocupat Vlad Voinescu în timp ce montajul a fost realizat de Dieter Pichler. Filmul este produs de Johannes Rosenberger, Johannes Holzhausen, Constantin Wulff și coprodus de Ada Solomon și Diana Păroiu.

„Trenul regal” este o producție Navigator Film Austria în coproducție cu HiFilm Productions și Televiziunea Română, realizată cu sprijinul METRO Cash & Carry România, savana, Bilka Steel, Farmacia DONA, EXIMTUR – Compania de călătorii.

Documentarul este distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Trailerul oficial: https://youtu.be/YNkXNvtSIsQ
Pagina Facebook oficială: https://www.facebook.com/trenulregalfilm

 

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.