Trio-ul Pro Arte, la Ateneu
https://www.ziarulmetropolis.ro/trio-ul-pro-arte-la-ateneu/

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

Un articol de Petre Ivan|24 Iunie 2015

Cunoscutul maestru al cvartetului de coarde, Joseph Haydn a excelat şi în scriitura de trio cu pian, formaţie pentru care a scris 45 de opusuri.

Interpreţilor li se cere virtuozitate, precizie strălucire şi o perfectă coordonare  de grup într-o muzică de  echilibru clasic dar cu îndrăzneţe experimente armonice cu rezonanţă certă, peste timp, în romantism.

Trio-ul în sol minor, Hob. XV: 19 face parte din lucrări camerale scrise în perioada de maturitate a creatorului

Serenade Lointaine  pentru pian, vioara şi violoncel a fost compusă de Enescu în 1903, pentru aniversarea căsătoriei Regelui pro arteCarol I şi a Reginei Elisabeta. Nu este o lucrare foarte cunoscută dar este, cu siguranţă, o pagină inspirată, plină de sensibilitate.

Trio Sonatensatz – Sonată într-o mişcare pentru vioară, violoncel şi pian D. 28 a fost compusă în 1812 când Schubert avea de abia 15 ani. Lucrarea care durează doar 8 minute în mişcare Allegro, a fost publicată posthum în 1923.

În 1793 la 23 de ani, inainte de a scrie prima simfonie ( 1800), Beethoven a scris trei trio-uri pentru pian, vioară şi violoncel dedicate prinţului Lichnowsky şi adunate sub nrul de Opus 1.

Lucrări de tinereţe, de căutări  de drumuri, interesante însă prin balansul încă clasic al trecutului lui Haydn şi al viitorului romantic.

Foto: Pro Arte – facebook

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

07
/12
/18

Zece variațiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

04
/12
/18

Opera Națională București prezintă vineri, 7 decembrie 2018, începând cu ora 18:30 „Don Carlo”, operă în patru acte de Giuseppe Verdi.  Regia, decorul, costumele și luminile spectacolului poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga.

04
/12
/18

Joi, 6 și vineri, 7 decembrie 2018, Filarmonica „George Enescu” celebrează legăturile cultural-istorice cu Franța printr-un „Omagiu francofoniei”, un concert Berlioz, Debussy, Ravel, Lalo, la care solistul invitat va fi celebrul violonist David Grimal, fondator al ansamblului francez „Les Dissonances“.

30
/11
/18

Târgul ,,Poveste de Crăciun”, organizat de Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, și-a deschis porțile în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, cu o mulțime de puncte de atracție, ateliere și locuri de distracție pentru cei mici. Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii, a prezentat obiectivele de atracție ale Târgului, precum și spectacolele și surprizele pe care instituția le pregătește în luna decembrie.

28
/11
/18

"Cade zăpada, / Tu nu vei veni în seara asta / Cade zăpada / Şi inima mea se îmbracă în negru, / Acest cortegiu mătăsos, / Cu totul în lacrimi albe / Pasărea pe creangă / Jeleşte farmecul. (...)". "Tombe la neige", unul din marile succese ale lui Salvatore Adamo, a fost un mare hit în Franța anului 1963.

Page 1 of 12512345...102030...Last »