Trio-ul Pro Arte, la Ateneu
https://www.ziarulmetropolis.ro/trio-ul-pro-arte-la-ateneu/

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

Un articol de Petre Ivan|24 iunie 2015

Cunoscutul maestru al cvartetului de coarde, Joseph Haydn a excelat şi în scriitura de trio cu pian, formaţie pentru care a scris 45 de opusuri.

Interpreţilor li se cere virtuozitate, precizie strălucire şi o perfectă coordonare  de grup într-o muzică de  echilibru clasic dar cu îndrăzneţe experimente armonice cu rezonanţă certă, peste timp, în romantism.

Trio-ul în sol minor, Hob. XV: 19 face parte din lucrări camerale scrise în perioada de maturitate a creatorului

Serenade Lointaine  pentru pian, vioara şi violoncel a fost compusă de Enescu în 1903, pentru aniversarea căsătoriei Regelui pro arteCarol I şi a Reginei Elisabeta. Nu este o lucrare foarte cunoscută dar este, cu siguranţă, o pagină inspirată, plină de sensibilitate.

Trio Sonatensatz – Sonată într-o mişcare pentru vioară, violoncel şi pian D. 28 a fost compusă în 1812 când Schubert avea de abia 15 ani. Lucrarea care durează doar 8 minute în mişcare Allegro, a fost publicată posthum în 1923.

În 1793 la 23 de ani, inainte de a scrie prima simfonie ( 1800), Beethoven a scris trei trio-uri pentru pian, vioară şi violoncel dedicate prinţului Lichnowsky şi adunate sub nrul de Opus 1.

Lucrări de tinereţe, de căutări  de drumuri, interesante însă prin balansul încă clasic al trecutului lui Haydn şi al viitorului romantic.

Foto: Pro Arte – facebook

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.