Triplă întâlnire cu creaţii ale secolelor XX şi XXI, la Sala Radio, în „Săptămâna Internaţională a muzicii noi“
https://www.ziarulmetropolis.ro/tripla-intalnire-cu-creatii-ale-secolelor-xx-si-xxi-la-sala-radio-in-saptamana-internationala-a-muzicii-noi/

Între 25 şi 31 mai 2013, în Bucureşti şi în câteva alte oraşe ale ţării, scenele de concert vor fi dedicate creaţiilor muzicale recente.

Un articol de Andrada Văsii|28 mai 2013

Între 25 şi 31 mai 2013, în Bucureşti şi în câteva alte oraşe ale ţării, scenele de concert vor fi dedicate creaţiilor muzicale recente.

Cea de-a 23-a ediţie a manifestării anuale denumite „Săptămâna Internațională a muzicii noi“ (SIMN) va propune iubitorilor de muzică de toate vârstele, deschişi către tot ceea ce este modern în muzică, o valoroasă selecţie de compoziţii semnate de artişti români şi străini, din dorinţa de a-i familiariza cu actualele tendinţe ale scenei internaţionale.

O săptămână cu Jin Wang, Gheorghe Costin și Tiberiu Soare

Trei evenimente majore cuprinse în calendarul SIMN se vor desfăşura la Sala Radio, cu participarea celor trei importante ansambluri rezidente: Orchestra Naţională Radio, cu  dirijorul său principal, Tiberiu Soare, Orchestra de Cameră Radio dirijată de Gheorghe Costin, şi nu în ultimul rând Corul Academic Radio – pregătit de Dan Mihai Goia. Alături de acestea, va fi prezent şi un ansamblu invitat, Orchestra Filarmonicii din Piteşti, dirijată de Jin Wang. Toate cele trei concerte vor începe la ora 19.00.

Miercuri, 29 mai, Orchestra de cameră Radio, sub bagheta lui Gheorghe Costin, va oferi publicului un program ce reuneşte compoziţii semnate de: Constantin Silvestri – „Trei piese pentru orchestră de coarde, op. 4 nr. 2“,  Aurel Stroe –  „Concertul pentru vioară şi ansamblu de solişti «Capricci şi Ragas»“, Dan Constantinescu – „Concertul pentru pian şi orchestră de coarde“ şi lucrarea „Moz-Art á la Haydn“ semnată de compozitorul rus Alfred Schnittke. Îi veţi aplauda pe soliştii Ladislau Csendes – vioară şi Ema Geamănu– pian.

Jin Wang își dirijează propria lucrare

Joi, 30 mai, concertul oferit de Orchestra Filarmonicii din Pitești, sub bagheta dirijorului chinez stabilit în Austria – Jin Wang – va prilejui întâlnirea melomanilor cu o lucrare semnată chiar de dirijor: „Tibet Impressions Suite VI“ – „Secret Message“, cu participarea soliştilor lirici: Tina Munteanu (soprană) şi Valentin Vasiliu (bariton).

Veţi asculta de asemenea trei compoziţii româneşti: Mihai Moldovan – „Texturi“, Dumitru Capoianu – „Concertul pentru vioară şi orchestră“ şi Paul Constantinescu – „Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră“. Soliştii pe care îi veţi aprecia în cadrul acestui eveniment sunt:  Raluca Stratulat– vioară, Luminița Burcă – vioară, Andreea Țimiraș – violoncel şi Mihai Ritivoiu – pian.

Lucrări personale în interpretarea orchestrei

Cel de-al treilea concert desfăşurat la Sala Radio şi inclus în SIMN- vineri, 31 mai 2013 – va însemna practic închiderea oficială a festivalului dar şi reîntâlnirea cu Orchestra Națională Radio, care a marcat două succese internaţionale recente: prezenţa la Shanghai, în cel mai important festival de muzică din China, şi concertul alături de celebrul Andrea Bocelli.

Sub bagheta apreciatului său dirijor principal – Tiberiu Soare – şi cu participarea Corului Academic Radio condus de Dan Mihai Goia, seara va însemna întâlnirea cu două lucrări româneşti: Adrian Iorgulescu – „Simfonia I“ şi Ştefan Niculescu – „Pomenire, un recviem românesc“, solist: basul Iustinian Zetea. Un element deosebit îl constituie prezenţa muzicianului polonez Zygmunt Krauze, care îşi va interpreta la pian propria lucrare: Concert pentru pian şi orchestră!

Tot la Sala Radio a avut loc sâmbătă, 25 mai de la ora 17, Concertul aniversar – Portrete dirijorale susţinut de Corul naţional de cameră Madrigal dirijat de Veronica Bojescu şi Sabin Păutza.

Info:

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Virgil Oprina

13
/10
/15

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor '50.

12
/10
/15

Festivalul George Enescu a tras cortina de final luna trecută, pe 20 septembrie. A fost un tur de forţă pentru melomani şi specialişti în ediţia 22, cu tot atâtea zile, 22, de concerte unu şi unu.

12
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00, ALEXANDRU TOMESCU - solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, susţine primul său concert în noua stagiune a Sălii Radio. Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

10
/10
/15

Pentru a şaptea oară, Stagiunea de marţi seara deschide un nou sezon. Înainte de a pleca din nou la Viena, pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu va susţine marţi, 13 octombrie, ora 19, un recital în Sala mică a Ateneului Român, cu un program alcătuit din lucrări de Beethpoven, Prokofiev, Ceaikovski şi Liszt.

05
/10
/15

Pentru prima dată în istoria instituției, un spectacol produs de Opera Naţională Bucureşti a fost preluat de către o companie din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre spectacolul „La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran şi scenografia lui Gary McCann, care a avut premiera la Bucureşti în data de 30 octombrie 2014, cu ocazia deschiderii stagiunii 2014 - 2015.

05
/10
/15

Artiști recunoscuți internațional, precum pianistu german Alexander Schimpf, Cristian Budu – cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveția, violonistul Ștefan Tarara – încununat cu Premiul Concursului Internațional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Modigliani, descris drept „fabulos” de criticii de la The Seattle Times participă la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

01
/10
/15

Între 12 și 18 octombrie, pentru o săptămână întreagă, creativitatea românească devine personaj principal în viaţa Bucureștiului. Cei mai influenți lideri ai industriilor creative din România și Europa de Est întâlnesc antreprenorii inovatori și publicul curios la prima ediție Creative Est.