Triplă premieră, la Enescu 2019: interpreți, repertoriu şi organizare
https://www.ziarulmetropolis.ro/tripla-premiera-la-enescu-2019-interpreti-repertoriu-si-organizare/

Peste 2.500 dintre cei mai valoroşi artişti ai lumii, având 50 de naţionalităţi, vor prezenta, la Bucureşti, 84 de concerte şi recitaluri la ediţia din 2019 a Festivalului Internaţional George Enescu (31 august – 22 septembrie).

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2018

Evenimentul cultural va aduce în faţa publicului mai multe premiere, atât prin perspectiva prezenţelor artistice, cât şi din cea a spectacolelor propuse şi a organizării, a anunţat Crenguţa Roşu, director de comunicare al Concursului George Enescu.

“Avem premiere pe toate palierele în acest an. Propunem noi formule de repertoriu – cum ar fi Opera în concert sau Mozart Week in Residence. Avem 34 de artişti şi orchestre de mare calibru, care se alătură prestigioaselor nume consacrate ale Festivalului. Am organizat o secţiune dedicată lui George Enescu şi contemporanilor săi pentru a asculta această muzică în contextul în care a fost creată. Am consolidat secţiunea de muzică contemporană, astfel încât publicul să şi poată interacţiona cu extraordinarii compozitori care sunt activi şi disponibili. (…) Proiectele care susţin Festivalul sunt gândite şi ele ca o deschidere către un public mai divers”, a afirmat Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului George Enescu.

Printre noii artişti, care completează galeria de vedete internaţionale, se numără actriţa Marion Cotillard, care o aduce pe legendara Jean d’Arc pe scena Ateneului Român, în opera omonimă, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch. I se vor alătura nume precum Mitsuko Uchida, Rene Jacobs, Kirill Petrenko, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Rolando Villazon şi Julia Fischer.

În premieră absolută, la ediţia 2019 a festivalului, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată de două ori – de orchestra Maggio Musicale Fiorentino şi de Orchestra Radio Berlin, a anunţat Mihai Constantinescu, directorul executiv al Concursului George Enescu.

“Este festivalul la care se prezintă pentru prima dată simfonia a III-a de două ori. Cei doi dirijori nu au vrut să cedeze niciunul celuilalt şi au vrut să facă amândoi simfonia a III-a cu un anumit scop, unul foarte nobil, şi anume prezenţa acestei lucrări în programele pe care ei le vor prezenta în stagiune”, a anunţat Mihai Constantinescu.

El a precizat că la cea de a doua ediţie a seriei Muzica Secolului XXI participarea este din ce în ce mai puternică.

“Sunt 14 opere în concert care se prezintă în 2019, este ediţia a doua a seriei Muzica secolului XXI care de data aceasta are nume sonore ca participanţi şi din punct de vedere al compozitorilor dar şi al soliştilor. Este o serie pe care noi trebuie să o promovăm pentru că toţi soliştii epocilor trecute prezentau în primul rând operele compozitorilor contemporani. Este şi datoria noastră să nu prezentăm numai o istorie a muzicii, ci şi o prezentare a muzicii contemporane în toate aspectele ei. Este un challenge pe care ni l-am asumat ediţia trecut, dar sper că sălile de data aceasta să fie mai pline şi lumea să fie interesată să vadă care sunt direcţiile muzicii contemporane actuale”, a mai spus directorul executiv al festivalului.

Potrivit organizatorilor, trei opere în concert vor fi prezentate în premieră: “Die Frau Ohne Schatten” de Strauss, în interpretarea Orchestrei Radio Berlin, “Moses and Aaron”, de Schoenberg, în interpretarea Filarmonicii George Enescu, şi “Peter Grimes” de Britten, prezentată de Orchestra Naţională Radio.

Tema ediţiei din 2019 a Festivalului Internaţional “George Enescu” va fi “Lumea în armonie”, a precizat directorul de comunicare a Festivalului, Crenguţa Roşu.

Ediţia 2019 a Festivalului Enescu îşi aşteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului la concerte şi recitaluri grupate în jurul a şase mari secţiuni – “Mari orchestre ale lumii”, “Concertele de la miezul nopţii”, “Recitaluri şi concerte camerale”, “Muzica secolului XXI”, “Mozart Week in Residence” şi “Forumul internaţional al Compozitorilor”. De asemenea, concerte şi evenimente vor avea loc şi în Piaţa Festivalului.

O altă premieră a festivalului o reprezintă introducerea unui sistem tip loterie pentru achiziţionarea abonamentelor la Festivalul “George Enescu”.

“Artexim şi Eventim au introdus un sistem de loterie prin care se va oferi posibilitatea clienţilor interesaţi să achiziţioneze abonamente. Practic ei vor primi prin intermediul loteriei dreptul de a achiziţiona abonamente la festival”, a declarat Claudiu Popa, reprezentant Eventim.

El a precizat că înscrierea la loterie se va putea face începând de luni până pe 25 noiembrie, urmând ca extragerea câştigătorilor să aibă loc pe 26 noiembrie.

Înregistrarea se va putea face pe site-ul atât pe site-ul Eventim cât şi pe site-ul festivalului. De asemenea, în cadrul Ateneului va exista un punct fix unde se vor putea completa formulare şi face înscrierea, precum şi la punctele de lucru Eventim din Cluj şi Bucureşti, a mai spus Claudiu Popa. El a precizat că biletele individuale vor fi puse în vânzare începând cu data de 6 martie 2019.

Foto: Festivalul Enescu 2019

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.

02
/11
/15

Doi violoniști români, două viori Stradivarius, o singură scenă: Alexandru Tomescu și Răzvan Stoica susțin o reprezentație inedită în fața publicul român, joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul evenimentului Duo Stradivarius, găzduit și organizat de Palatul Bragadiru în parteneriat cu TVR.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.