Tristan Tzara, Charlie Chaplin şi Goya – ŞTIAŢI CĂ…
https://www.ziarulmetropolis.ro/tristan-tzara-charlie-chaplin-si-goya-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 16 aprilie (1896) s-a născut Tristan Tzara (Samuel Rosenstock), poet şi eseist român evreu, fondator al mişcării artistice Dada, ce avea să revoluţioneze artele plastice şi literatura?

Un articol de Claudiu B.|16 aprilie 2014

După ce se înscrie în septembrie 1914 la Universitatea din Bucureşti, la secţia matematică şi filosofie, împotriva voinţei tatălui său, Tristan Tzara părăseşte România în acelaşi an şi ajunge în Elveţia, ţara de adopţie a tinerilor care refuzau războiul. Aici, Tristan se întâlneşte cu Hugo Ball, cu care va organiza un loc de întâlnire a tinerilor disidenţi, un „centru de divertisment artistic”.

Pe 5 februarie 1916, Tristan Tzara Hugo Ball, Emmy Hennings, Richard Huelsenbeck şi pictorii Jean Arp, Marcel Iancu şi Sophie Taeuber inaugurează „Cabaret Voltaire”, cafenea literară şi artistică.

Astfel ia naştere, la Zürich, mişcărea Dada. Tristan Tzara este cel care va scrie primele texte „dada”. Se impune rapid ca cea mai importantă mişcare intelectuală, literară şi artistică în perioada Primului Război Mondial, între 1916 – 1925, punând în discuţie toate convenţiile şi constrângerile ideologice, artistice şi politice.

Pseudonimul Tristan Tzara nu provine de la opera lui Wagner, fiind ales, pur și simplu, pentru faptul că poetul se simțea “trist în țară”.

* * * * *

Tot într-o zi de 16 aprilie:

1869: A apărut, la București, revista „Traian”, editată de Bogdan Petriceicu Hasdeu.

1917: Vladimir Lenin s-a întors la Petrograd (în prezent Petersburg) după ani de exil pentru a prelua rolul de lider al Revoluției bolșevice. Cu o lună mai înainte țarul Nicolae al II-lea fusese înlăturat de la putere.

1930: Declanșarea războiului civil în China.

1938: Au fost arestați și condamnați la închisoare mai mulți conducători legionari, în frunte cu căpitanul Corneliu Zelea Codreanu.

1943: Chimistul elvețian Albert Hofmann a descoperit efectele halucinogene ale LSD-ului.

1972: La Cape Canaveral, Florida, a fost lansată naveta spațială „Apollo 16″, care a aselenizat la 20 aprilie 1972.

2007: În Statele Unite a avut loc masacrul de la Virginia Tech.

* * * * *

S-au născut:

1844: Anatole France, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (d. 1924)

1889: Charlie Chaplin, actor, regizor și producător britanic (d. 1977)

chaplin

1896: Tristan Tzara, scriitor român, unul dintre inițiatorii dadaismului (d. 1963)

tzara

1921: Peter Ustinov, actor britanic (d. 2004)

1927: Joseph Ratzinger, teolog german, din 2005 papă al Romei, sub numele de Benedict al XVI-lea

1936: Gheorghe Grigurcu, poet și critic literar român

1951: Ioan Mihai Cochinescu, scriitor român

1963: Mazen Rifai, scriitor sirian

* * * * *

S-au stins din viaţă:

1828: Francisco de Goya, pictor, gravor și desenator spaniol (n. 1746)

Tristan Tzara

Francisco de Goya: Bătrânele sau Timpul (Hasta la Muerte)

1935: Panait Istrati, scriitor român de limbă franceză (n. 1884)

1972: Yasunari Kawabata, scriitor japonez, laureat al Premiului Nobel (n. 1899)

2014: Poeta română Nina Cassian

Citiţi şi Nina Cassian s-a stins din viaţă. Poeta avea 90 de ani

MELODIA ZILEI – This Is My Song, Charlie Chaplin

Cei care butonau cu frenezie butoanele butucănoase ale televizoarelor de dinainte de ’89, în căutarea programelor româneşti – numai două, dar bune -, îşi amintesc de celebrul generic al Telecinematecii. Melodia se numea This Is My Song si fusese compusă de Charlie Chaplin, în 1967, pentru filmul său Contensa din Hong Kong (cu Sophia Loren şi Marlon Brando în distribuţie).
Cântecul avea şi versuri (varianta cu versuri o vom posta peste câteva minute) şi era interpretat de Petula Clark, vecină cu Chaplin în Elveţia. După lansare, This Is My Song a atins locul 1 în UK Top 50, iar vânzările au depăşit în scurt timp 500.000 de copii, în Marea Britanie.

Foto cu Tristan Tzara, Charlie Chaplin şi Goya – wikipedia

01
/05
/18

“Când am văzut că nu pot să egalez perfecţiunea lui tehnică, am început să fac filme anti-Disney. Deci, frumuseţe - nu, culoare - nu, gingăşie - nu. Singurul domeniu în care puteam să-l atac era subiectul.” - Ion Popescu-Gopo, creatorul omulețului Gopo. Regizorul, scenaristul şi graficianul Ion Popescu-Gopo, câștigător al unui "Palme d'or" (1957) s-a născut la 1 mai 1923, în Bucureşti.

25
/04
/18

"Dacă aveţi nevoie de mine, mă găsiţi tot acolo unde eram când nu aveaţi nevoie de mine." - Al Pacino. Lucruri mai puțin știute despre Pacino: nu a fost niciodată căsătorit, are trei copii, dintre care doi gemeni, tatal său s-a născut în oraşul italian Corleone, în copilărie imita actorii văzuţi la televizor, la începutul carierei a trăit multă vreme în sărăcie si a fost arestat în tinerețe pentru port de armă.

23
/04
/18

„Acolo unde ești se află lumea întreagă.”— William Shakespeare. Se împlinesc, astăzi, 454 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg din toate timpurile, ale cărui existenţă și opera au fost marcate de numeroase mistere şi dileme, neelucidate încă pe deplin.

22
/04
/18

S-au împlinit ieri (21 aprilie) 103 ani de la naşterea legendarului Anthony Quinn – actor de teatru şi film, regizor, pictor, sculptor şi scriitor, unul din cele mai pitoreşti personaje din istoria filmului. În 1995, la 31 de ani de la premiera producţiei „Zorba Grecul”, filmul care avea să le aducă faima mondială, Anthony Quinn și Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore a peliculei amintite, s-au întâlnit, la Munchen, în cadrul unui spectacol omagial „Anthony Quinn 80”.

17
/04
/18

Născut la Londra în urmă cu 125 de ani, pe 16 aprilie 1889, Charles (Charlie) Spencer Chaplin a fost fiul lui Hannah şi al lui Charles Chaplin. Mama sa, actriţă măruntă, era mai mereu prin spitale, din cauza problemelor psihice, iar tatăl, cântăreţ, şi-a părăsit familia şi a murit din cauza alcoolismului.

16
/04
/18

Marți, 17 aprilie, de la ora 18:45, colaboratoarea Ziarului Metropolis, Cristina Enescu, organizează un seminar (gratuit) cu tema ”Mai sănătos, dar fără chin. Despre alimentație plăcută și sănătate eficientă”. Întâlnirea va avea loc în clădirea școlii de lângă Biserica Romano-Catolică Sf. Tereza (Șos. Olteniței 3-5 - Amfiteatrul din Corpul A, langa biserică). Evenimentul are ca scop exclusiv discutarea de informații provenind din studii clinice, de nutriție și de la specialiști recunoscuți la nivel internațional.

26
/03
/18

Într-o zi de 26 martie (1827) se stingea din viață, la vârsta de 56 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți și mai influenți compozitori din toate timpurile. Ludwig van Beethoven a murit din cauza unei ciroze hepatice în locuința sa mizeră din Viena, într-o dezordine de nedescris.

05
/03
/18

Se împlinesc, astăzi, 50 de ani de la prima ediţie a Festivalului International Cerbul de Aur. Festivalul (spectacol -concurs de interpretare) a lansat de-a lungul timpului vedete cprecum: Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Sheryl Crow, Tom Jones, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas.

26
/02
/18

Michel Houellebecq, unul dintre cei mai cunoscuti si tradusi autori francezi, împlinește, astăzi, 60 de ani. Supranumit "copilul teribil al literaturii franceze", romancierul a fost nominalizat de doua ori la premiul Goncourt, pentru "Particulele elementare" si "Posibilitatea unei insule", primind prestigiosul premiu în 2010 pentru romanul "Harta si teritoriul".

08
/02
/18

Se împlinesc, astăzi, 190 de ani de la nașterea scriitorului care a anticipat viitorul științei și tehnologiei. Despre Jules Verne se spune că la vârsta de 12 ani s-a îmbarcat clandestin pe o navă care pleca în India. Prins de tatăl său, a fost aspru pedepsit, moment în care a făcut celebra afirmaţie: „De acum voi călători doar în imaginaţia mea".

01
/02
/18

„Eu nu sunt actor şi n-am fost niciodată. Ceea ce oamenii văd pe ecran sunt chiar eu.” - Clark Gable (1 februarie 1901 - 16 noiembrie 1960). Cunoscut si ca The King of Hollywood, Clark Gable - unul dintre actorii cu cel mai mare succes în box-office din istorie - și-a început cariera ca actor la teatru și a apărut în filme mute între 1924 și 1926. Peste alți opt ani va primi primul sau rol principal și va câştiga Oscarul pentru cel mai bun actor (It Happened One Night).

27
/09
/17

În urmă cu exact un secol, într-o zi de 27 septembrie (1917), se stingea din viață Edgar Degas, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai impresionismului. Balerinele lui Degas – centrul universului creaţiei sale -, de o frumuseţe răvăşitoare, şi impresionează și astăzi prin graţie și limbaj gestual.

12
/09
/17

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul și șansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.

28
/08
/17

“Simţurile nu înşală, judecata înşală.” - Johann Wolfgang von Goethe / „Dacă ne cercetăm bine, aproape întotdeauna vom găsi la noi un păcat pe care-l osândim la alţii.” – Lev Tolstoi. Lev Tolstoi şi Goethe, doi dintre sei mai importanţi gânditori ai lumii, s-au născut într-o zi de 28 august.

22
/08
/17

„Până la 10 ani mergeam foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oară pe Octav. Ne-am cunoscut într-un mod foarte romantic. Eu eram studentă, îndrăgostită de profesorul ei. Dar şi profesorul o iubea pe studentă. Însă legătura s-a realizat abia după absolvire. Era delicat, prevenitor, educat, extrem de bun. Şi cu mult umor” - Valeria Seciu, fosta soție a inegalabilului actor Octavian Cotescu. În noaptea de 22 spre 23 august 1985 îndrăgitul artist se stingea din viaţă, la vârsta de 54 de ani.

21
/08
/17

„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“ - Toma Caragiu; „Eu nu pot să mă despart de scenă“ - Jean Constantin. Într-o zi de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari actori români.

15
/08
/17

Într-o zi de 15 august (1769) se năştea, la Ajaccio, în Corsica, Napoleon Bonaparte, lider politic si militar al Franţei, unul dintre cei mai buni conducători militari din istorie. 55 de ani mai devreme, la Constantinopol, în ziua în care creştinii sărbătoreau “Adormirea Maicii Domnului”, Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii şi ginerele său, Enache Văcărescu, erau decapitaţi. Trupurile lor au fost aruncate în apele Bosforului, iar capetele, înfipte în prăjini, au stat trei zile la poarta Seraiului.

14
/08
/17

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă și controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.