Trofeul Dracula, câștigat de lungmetrajului românesc “The Wanderers”
https://www.ziarulmetropolis.ro/trofeul-dracula-castigat-de-lungmetrajului-romanesc-the-wanderers/

S-a încheiat, aseară, cea de-a cincea ediţie a Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor horror, fantasy şi SF. Trofeul Dracula a revenit filmului The Wanderers, regizat de Dragoş Buliga, un indie horror autohton cu vampiri.

Un articol de Petre Ivan|23 octombrie 2017

Timp de cinci zile, cinefilii prezenți în Brașov au putut viziona peste 55 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din 16 țări, au participat la conferințe despre provocările producției filmelor de gen sau au mărșăluit pe străzi în cadrul primului zombie walk organizat în orașul de sub Tâmpa.

Armand Assante, invitatul special al festivalului, prezent la Brașov pentru proiecția filmului The Wanderers, regizat Dragoș Buliga, în care interpretează rolul principal, a primit trofeul onorific Count Dracula. Atras de filosofia nihilistă a lui Emil Cioran, Assante a destăinuit publicului brașovean că pentru a înțelege cum funcționează un personaj precum Dracula, a citit opera marelui autor român.

The Wandererseste și filmul câștigător al trofeului Dracula 2017 și al premiului în valoare de 1.000 E:“Un amestec unic de genuri, o foarte bună comuniune de horror, splatter, umor, dramă și fantezie. Un melanj inteligent de diferite limbi ce își pune excelent în valoare cast-ul internațional. Peisajele românești au adăugat o savoare specială poveștii gotice și au contribuit la cimentarea producției autohtone în tiparele genului.”, și-a motivat alegerea juriul compus din regizorul sârb Milan Todorovic, Romain Roll, Market Manager al Festivalului Internațional de Film Fantastic de la Bruxelles și Paul McEvoy, fondator al Horror Channel FrightFest.

Zombie Walk

Co-producția germano-canadiană Replace, un thriller horror despre obsesia tinereții și modul în care industria medicală și cosmetică profită de ea, regizat de Norbert Keil, a fost distins cu o mențiune specialăpentru stilul vizual puternic și foarte interesant al unui talent in devenire”.

Producția danezăSunkent Convent, o adaptare după nuvela lui Hans Christian Andersen, în regia lui Michael Panduro, “un film curajos și fascinant, care poate tocmai pentru că nu oferă răspunsuri clare, rămâne în mintea spectatorului mult timp după vizonare”, a câștigat trofeul Little Dracula pentru cel mai bun scurtmetraj internațional.

Trofeul Vladutz pentru cel mai bun scurtmetraj românesc a fost acordat filmului OffStage, în regia lui Andrei Huțuleac, “pentru umorul deosebit de negru și spiritul suprarealist, admirabil manevrate în fiecare cadru și secvență.”

O mențiune specială a primit și animația elvețiană Ooze, în regia lui Kilian Vilim, “pentru simplitatea abordării vizuale și pentru inspirația curajoasă de a aborda filmul de animație din montaj, ca pe o bandă desenată, folosind reguli și elemente grafice pentru a construi și puncta o poveste”.

Juriul secțiunii de scurtmetraj a fost format din regizorul Radu Potcoavă, arhitecta Oana Truscă și compozitorul de muzică electronică Ioan Titu aka Silent Strike.

Eliberare, un scurtmetraj realizat cu telefonul mobil în timpul festivalului, plecând de la cuvintele cheie “captiv”, “noroi” și “franzelă”, este filmul câștigător al trofeului Dracula Digital și al premiului în valoare de 500 E. Dracula Digital este o competiție adresată amatorilor care realizează filme cu telefonul mobil.

Juriul secțiunii Dracula Digital a fost format din Răzvan Pătrașcu (CEO Firestarter), Răzvan Pascu (Creative Director Amural și Pupil la Aural Eye), Horia Petrașcu (fotograf, curator, artist) și Horea Rareș Paștina (artist 3D, editor și animator de personaje de animație și jocuri).

Eliberare poate fi vizionat aici:

Dracula Film Festival a avut loc în Brașov, în perioada 18 – 22 octombrie, la Teatrul “Sică Alexandrescu”, Cinemateca Patria, Cinema One și Centrul Cultural Reduta.

Foto: Trofeul Dracula – facebook

24
/09
/13

CRONICĂ DE FILM Pornit de la un scenariu original de Corneliu Porumboiu, pe care cineastul Igor Cobileanski l-a rescris şi adaptat contextului din Republica Moldova, „La limita de jos a cerului“ este un film revigorant, realizat în cea mai pură tradiţie neorealistă.

24
/09
/13

Geo Saizescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film, a încetat din viaţă, luni, la vârsta de 80 de ani, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Bucureşti. Regizorul avusese o boală la plămâni.

23
/09
/13

Les Films de Cannes a Bucarest a pus în vânzare primele bilete. Grație cererii din anii trecuți și interesului stârnit deja de ediția de anul acesta, care adună cele mai provocatoare titluri din selecția Festivalului de la Cannes, o a treia sală a fost inclusă în program. Astfel, pe lângă cinematografele Studio și Elvira Popescu, vor […]

18
/09
/13

CRONICĂ DE FILM „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism“ duce la un nou nivel stilistica minimalistă şi tentativa de conceptualizare a realităţii pe care Corneliu Porumboiu le-a început în „A fost sau n-a fost?“ (2006) şi pe care le-a continuat în „Poliţist, adjectiv” (2009).