Trupul lui Pablo Neruda, reînhumat pe țărmul Oceanului Pacific
https://www.ziarulmetropolis.ro/trupul-lui-pablo-neruda-reinhumat-pe-tarmul-oceanului-pacific/

Rămăşiţele pământeşti ale lui Pablo Neruda au fost reînhumate pe ţărmul Oceanului Pacific, în grădina casei sale din Isla Negra, pe coasta centrală chiliană. În urmă trei ani, trupul scriitorului fusese exhumat pentru a clarifica dacă poetul a fost asasinat în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2016

Ceremonia a avut loc în prezența unui grup restrâns de rude. Sicriul acoperit cu drapelul chilian și un buchet de trandafiri albi a fost purtat prin grădina în care Pablo Neruda a compus atâtea versuri memorabile.

Scriitorul s-a întors, astfel, definitiv, la Isla Negra, în grădina reședinței sale cu vedere spre mare, alături de rămășițele ultimei sale soții, Matilde Urrutia.

„Pentru noi nu este vorba de o înhumare. A se întoarce aici, în fața mării, nu înseamnă a muri, ci a trăi”, a declarat EFE Raúl Bulnes, președintele Fundației Neruda.

Primele funeralii ale poetului la Santiago de Chile, într-o zi cenușie de 25 septembrie 1973, au devenit unul din primele acte politice împotriva dictaturii. Cei care îl însoțeau atunci pe ultimul drum au început să intoneze „Internaționala”.Pablo Neruda

Oceanul Pacific, atât de prezent în versurile sale, a prezidat întoarcerea marelui poet la malul său, într-un moment în care este pe cale să se încheie investigația care încearcă să clarifice circumstanțele morții sale.

A existat suspiciunea că Pablo Neruda, care a murit la 12 zile după lovitura de stat dată de Augusto Pinochet care l-a îndepărtat pe Salvador Allende în anul 1973, ar fi putut fi otrăvit.

Cauza oficială a decesului a fost cancer de prostată, dar dosarul său medical se spune că ar fi dispărut. Laboratoarele din Canada și Danemarca analizează ADN ‘stafilococului auriu’, un microorganism rezistent la penicilină, descoperit în osemintele lui Neruda, pentru a determina dacă bacteria se afla în corpul poetului înainte de a fi internat la spital.

Enigma ar putea fi elucidată săptămâna viitoare, totuși surse apropiate anchetei au asigurat EFE că este aproape imposibil să se determine cum și în ce împrejurări a ajuns bacteria în organismul poetului.

Foto: Pablo Neruda reînhumat – facebook

21
/12
/16

Cartea „Dragă, mă duc la Charlie” (traducere din limba franceză de Tudorel Urian) a fost publicată anul acesta, la Editura All. Maryse Wolinski (născută în Algeria) este jurnalistă şi scriitoare, soţia caricaturistului Georges Wolinski, ucis în atentatele de la revista satirică „Charlie Hebdo”, pe 7 ianuarie 2015.

13
/12
/16

Iubitorii de carte sunt așteptați miercuri, 14 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea ediției în limba română a romanului Cinci Colțuri, de Mario Vargas Llosa, apărut în traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari, în seria de autor dedicată celebrului scriitor peruvian, deținător al Premiului Nobel pentru Literatură.

12
/12
/16

100 de ani. Atât se împlinesc anul acesta de la plecarea spre Moscova, în 1916, a primului transport din Tezaurul României. Astăzi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, cu trei zile înainte ca un secol întreg să fi trecut de atunci, Editura Humanitas lansează „Tezaurul României de la Moscova, Inventarul unei istorii de o sută de ani”, o carte importantă, cea mai amplă publicată până acum pe acest subiect.

09
/12
/16

Revista România literară a desemnat cel mai recent volum al lui Mircea Mihăieş, “Ulysses, 732. Romanul romanului” (Polirom), drept „Cartea anului 2016” . Din juriu au făcut parte Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Daniel-Cristea Enache, Gabriel Dimisianu, Angelo Mitchievici, Sorin Lavric şi Simona Vasilache.

09
/12
/16

Scumpe domnule Blecher, sunt mulți ani deja de când vreau să vă scriu și mă rețin. N-am îndrăznit, chiar dacă, pe de o parte, vă consider frate. Păstrez acasă un os devorat de un morb, chiar dacă alt nume a purtat boala mea.

06
/12
/16

Iubitorii de carte sunt invitați în această seară (5 decembrie), de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului “Inocenţii” de Ioana Pârvulescu. Alături de autoare vor fi prezenţi: Adriana Bittel, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

06
/12
/16

Vineri, 9 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38), va avea loc o întîlnire cu John Simenon, fiul celebrului și îndrăgitului creator al lui Maigret, Georges Simenon.

05
/12
/16

Cantautorul american Bob Dylan, câștigătorul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatură, a trimis un discurs de mulțumire pentru a fi citit în cadrul banchetului ce va urma înmânării premiilor, vineri, la Stockholm

02
/12
/16

Scriitorul nipon Haruki Murakami va publica viitorul său roman în luna februarie, după cum a anunțat editura sa, care însă nu a dezvăluit titlul și nici subiectul viitoare cărți. În 2015, Murakami a publicat “Men Without Women”, o colecție de șase povestiri scurte, dintre care una inedită și celelalte cinci apărute deja într-o revistă literară.