Tudor Gheorghe: „Nu cred că există vreun om care să nu creadă în ceva“
https://www.ziarulmetropolis.ro/tudor-gheorghe-nu-cred-ca-exista-vreun-om-care-sa-nu-creada-in-ceva/

Artistul Tudor Gheorghe a povestit în emisiunea „Conversaţii esenţiale“, realizată de Iuliana Ciugulea pe postul Digi 24, cum a început să creadă în Dumnezeu şi i-a amintit pe oamenii care i-au marcat destinul. Interviul integral va fi difuzat sâmbătă, 4 mai, de la ora 20.10.

Un articol de |1 mai 2013

Artistul Tudor Gheorghe a povestit în emisiunea „Conversaţii esenţiale“, realizată de Iuliana Ciugulea pe postul Digi 24, cum a început să creadă în Dumnezeu şi i-a amintit pe oamenii care i-au marcat destinul. Interviul integral va fi difuzat sâmbătă, 4 mai, de la ora 20.10.

Amintiri albe

„În primul rând, m-am născut într-un sat frumos de pe malul Jiului, unde toate costumele bărbăteşti erau cusute alb pe alb. Adică la noi în sat nu exista culoare. Era un semn al purităţii, într-un fel. În al doilea rând, tatăl meu, cântăreţ de biserică, m-a crescut, m-a luat cu el în permanenţă în biserică. Şi, de mic copil, am stat în strană, am ascultat toate slujbele. Deci slujba ortodoxă nu imi e străină defel“.

„Din cauza credinţei, tata a fost condamnat la închisoare vreo 22 de ani, de unde a ieşit şi mai credincios, după aproape şapte ani. Închisoarea tatei m-a întărit şi pe mine, deşi pare ciudat. Am rămas la intrarea în adolescenţă fără tată, aruncat pe drumuri, într-un fel. Şi atunci trebuie să înveţi să supravieţuieşti. Nu fizic, pentru că la vârsta aia nu se punea problema. Trăiau copiii săraci, fără doar şi poate“.

„Fiind la ţară, ne urcam în pom primăvara, odată cu corcoduşele sau cireşele, şi coboram toamna cu nucile şi cu gutuile. Nu era o problemă să te hrăneşti. Problema spirituală era cea mai gravă. Pentru că puteai să te pierzi altfel, dacă nu aveai o încredere, dacă nu credeai în ceva, intrai într-o stare pe care azi o numim depresivă. Te blegeai, aşa ziceau ai mei“.

Un divorţ

„Când am intrat la Institut, tata era în închisoare. Iar eu trebuia să completez un dosar, să declar acolo ce sunt părinţii. Şi a învăţat-o cineva pe mama să dea divorţ. Şi ea a făcut asta, bineînţeles, formal. Şi uite nici nu îmi mai amintesc dacă s-au mai căsătorit după aia… La dosarul de admitere am scris că am doar mamă. Că tata a plecat de acasă şi i-am pierdut urma.“

„Dacă nu crezi în nimic, mai bine pleci. Nu ştiu unde. Dar nu cred că există vreun om care să nu creadă în ceva. Fiecare om are un ideal. Profesoara mea de teatru mi-a zis: «învaţă să te bucuri de lucrurile mici, bucură-te că-i soare afară, că ai întâlnit o fată frumoasă pe stradă şi ţi-a zâmbit». Iar un tip absolut fantastic la vremea lui, un evreu bătrân şi deştept m-a învăţat un alt lucru. Mi-a spus: «măi tinere, tu ai talent. Niciodată să nu fugi după bani. Tu să faci ce trebuie să faci, că banii vin după tine». Mircea Crişan se numea.“

N-am făcut niciodată compromisuri cu arta şi cu viaţa mea. N-am cântat în cârciumi, n-am cântat la nunţi, la botezuri, n-am cântat la festivalul berii, n-am ştiut să spun versuri în aer liber. Doar pe scenă, în faţa reflectoarelor, în faţa unui public care ştie de ce vine acolo. Asta înseamnă credinţă.

Tudor Gheorghe
actor şi muzician

„Poporul ăsta a avut un dram de demnitate şi a pierdut-o. Demult! Poporul ăsta a avut demnitate doar de vreo câteva ori în istorie. Poporul român este o masă manipulabilă… Eu sunt un patriot, dar, pentru mine, patriotismul ăsta cu vorbe şi promisiuni nu are valoare. Pentru mine, ca actor, patriotism înseamnă să spui foarte bine «Mioriţa».

Tudor Gheorghe
actor şi muzician

„Ce pot să spun într-un asemenea moment… Eu cred în învierea poporului român. Am stat noi ăştia 40 de ani în mormânt, dar n-am murit. Au încercat să ne omoare, încearcă încă, dar există undeva în străfundurile acestei naţii o putere de rezistenţă fantastică, incredibilă. Şi eu cred în valorile spirituale pe care le dă acest popor. Cred în reînvierea lor!“

Emisiunea „Conversaţii esenţiale“, cu Tudor Gheorghe şi cu Iuliana Ciugulea, va fi difuzată sâmbătă, de la ora 20.10, la Digi24.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.