Tudor Gheorghe, Olga Tudorache şi Ştefan Radof, în „Nunta însângerată”, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/tudor-gheorghe-olga-tudorache-si-stefan-radof-in-nunta-insangerata-la-tvr-2/

În această seară, de la ora 20.10, iubitorii teatrului pot vedea spectacolul „Nunta însângerată”, de Federico García Lorca, de la a cărui premieră la Televiziunea Naţională se împlinesc 40 de ani. „Nunta însângerată”, cu o distribuţie magnifică, a avut premiera în 27 martie 1976 la Televiziunea Română şi premiera mondiala în 28 martie 1933, la Teatrul Beatriz din Madrid.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2016

Nunta însângerată”, la TVR 2 / Blestemul Mamei îndreptat împotriva a tot ce ucide, oprind cursul firesc al vieții, este cutremurător: „Blestemate fie toate cuțilete și banditul care le-a născocit… și puștile și pistoalele și cuțitul cel mai mic… și tot ceea ce poate ciopârți trupul unui bărbat. Al unui bărbat frumos, cu floare la ureche, care se duce la vie sau la măslinii lui… și… nu se mai întoarce”.

Federico García Lorca s-a născut în Spania, în anul 1898. Imediat după ce a împlinit 20 de ani, a plecat la Madrid. S-a împrietenit, printre alții, cu Salvador Dali. Peste câțiva ani, Dali îi făcea scenografia pentru spectacolul ”Mariana Pineda”.

Alexandru Repan, in „Nunta însângerată

Alexandru Repan, in „Nunta însângerată

Lorca a murit executat în 1936 în timpul Războiului Civil din Spania. Era simpatizant al Frontului Național și homosexual declarat, suficiente motive pentru o execuție în vremurile acelea. Nici până în ziua de astăzi nu se știe unde i-a fost îngropat corpul. Cărțile lui au fost arse în piețele publice, iar opera i-a fost interzisă în timpul dictaturii generalului Franco.

„Nunta însângerată”, scrisă în 1932, este prima piesă din Trilogia rurală. „Casa Bernardei Alba”, scrisă în 1936, este ultima.

Distribuția spectacolului:

Tudor Gheorghe, Olga Tudorache, Ştefan Radof, Violeta Andrei, Alexandru Repan, Irina Răchiţeanu-Şirianu, Victor Mavrodineanu, Vali Voiculescu-Pepino, Eugenia Bosânceanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Cristina Radu, Nicolae Dinică, George Ulmeni, Anatol Spânu, Ştefan Hagima, Doina Anastasiu, Aristiţa Diamandi, Lucia Toma, Irina Cosma, Lucia Darac, Ortansa Panamarenco, Marinela Catalin, Costel Avădanei.

Foto: Nunta însângerată – tvr.ro

16
/09
/13

Anim’est păstrează un loc important pentru workshop-urile de animație. Toți iubitorii de animație (adulți sau copii), interesați să afle mai multe detalii despre pașii și tehnicile ce stau la baza realizării unui film de animație au la dispoziție 2 ateliere.

16
/09
/13

„Costumul” (The Suit), o producţie a Teatrului Bouffes du Nord din Paris, în regia, adaptarea şi muzica lui Peter Brook, Marie-Hélène Estienne şi Frank Krawczyk, va fi prezentat în premieră de către Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

14
/09
/13

La 53 de ani, Antonio Pappano e considerat un al doilea Bernstein. Când nu dirijează sau nu face înregistrări, vorbește la radio și la televiziune despre Verdi, dar și despre Beatles. Săptămâna aceasta a venit la București, împreună cu orchestra di Santa Cecilia, pentru Festivalul „Enescu”.

14
/09
/13

Ioana Nicolaie va fi tradusă peste hotare. Romanele ,,Cerul din burtă’’ şi ,,O pasăre pe sârmă’’, de Ioana Nicolaie, ambele apărute în colecţia ,,Ego. Proză” a Editurii Polirom, vor fi publicate în traducere în Suedia, Bulgaria şi Serbia.

13
/09
/13

Love Building are astăzi o seară cu totul specială. Aceasta reprezintă mult așteptatul moment al premierei de gală a filmului, care va avea loc de la ora 19.30, la CinemaPRO.

13
/09
/13

Teatrul Nottara începe toamna în forță. Pe lângă deschiderea stagiunii, instituția organizează prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, între 12 și 19 octombrie.

12
/09
/13

Martha Bibescu cu ,,Catherine-Paris'', una dintre cele mai importante figuri ale perioadei interbelice româneşti, și ,,Visătorul'' de Ian McEwan, sunt cele mai recente apariţii din colecţia de traduceri a Editurii Polirom.