Turneul național 100 x Enescu, la București, în 23 și 28 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/turneul-national-100-x-enescu-la-bucuresti-in-23-si-28-octombrie/

După o lansare spectaculoasă, la Teşcani, la finalul lunii august, şi după un periplu în alte patru oraşe ale ţării, Turneul naţional 100 x Enescu, susţinut de Bucharest Festival Orchestra şi dirijorul Cristian Lupeş, ajunge luna aceasta la Bucureşti.Pe 23 şi 28 octombrie, publicul este invitat la concertele ce vor fi susţinute la Universitatea Naţională de Muzică şi la Muzeul Naţional al Literaturii Române, parteneri ai turneului.

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2018

Turneul național 100 x Enescu, de promovare a muzicii contemporane românești, este un eveniment ce reface, în an centenar, celebrul turneu pe care tânărul George Enescu îl iniția și susținea anual, cu mai bine de un secol în urmă, pentru a stimula creația muzicală românească.

Concertul din 23 octombrie, orele 19.00, de la Universitatea Națională de Muzică București, are loc în  deschiderea stagiunii NOI DĂM TONUL, a UNMB și este inspirat deUniCredit Bank.

 Concertul din 28 octombrie, orele 18.00, de la Muzeul Național al Literaturii Române, este un omagiu adus lui Liviu Dănceanu, compozitor, dar și eseist de o forță intelectuală aparte.

 Intrarea este liberă.

Programul:

Dansuri românești de Béla Bartók

5 of Millenium de Liviu Dănceanu

Octuor op. 7 de George Enescu

Instrumentiștii Bucharest Festival Orchestra care vor însufleți concertele sunt: vioară – Diana Jipa, Cristina Pașa, Tiberiu Branga, Alexandru Marian; violă – Emanuel Vots, Mădălina Penciu; cello – Bogdan  Postolache, Eduard Zecheru.

 „Am gândit și pornit acest turneu acum, în an centenar, pentru că tot o sută de ani ne despart și de turneele pe care George Enescu le susținea în țară, pentru a strânge fonduri și a oferi, an de an, Premiul Național de Compoziție „George Enescu“ celor mai talentați creatori români de muzică academică. În 1918, Premiul Național de Compoziție ajunsese la a cincea ediție. Prin susținerea, cu eforturi proprii, timp de 32 de ani, a acestui Premiu, George Enescu a creat, practic, școala actuală de compoziție. Așadar, noi privim Turneul național 100 x Enescu ca pe o sărbătorire a unei nașteri.” (Cristian Lupeș)

Turneul național 100 x Enescu s-a desfășurat, până în acest moment, la Tescani, Satu Mare, Oradea, Cluj-Napoca și Onești. Urmează București, Craiova și Sibiu.

 

Foto: Turneul național 100 x Enescu – Stefan Neagu

07
/08
/19

Săptămâna în care Brăila a fost o adevărată capitală lirică a lumii s-a încheiat cu Gala Master Class, în care Mariana Nicolesco, într-un adevărat maraton liric de şase ore, a oferit pe scena pe care Hariclea Darclée debuta la 1881 un spectacol emoţionant, exaltant, alături de zmeii săi care au strălucit interpretând pagini celebre din marele repertoriu liric.

06
/08
/19

Festivalul Internațional „Vara Magică” continuă să vină cu oferte foarte interesante pentru bucureșteni, atrăgându-i la concerte pe 7 și 8 august cu Croitoru String Virtuosi Orchestra într-un program de o mare diversitate și Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal cu un interesant program exclusiv simfonic, care va fi prezentat ulterior în celebra sală ElbPhilharmonie din Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Duminică, 4 august şi 1 septembrie 2019, de la ora 20.00, Orchestra Sinfonia București, prima orchestră privată din România, condusă de maestrul Florin Totan, va susține, în Parcul Colțea, spectacolul  „Bucuriile muzicii“. Concertul, o istorie a muzicii în 80 de minute, face parte din programul celei de-a X-a ediții a Festivalului „Simfonii de vară“, organizat de Primăria Sectorului 3.

31
/07
/19

Noul ciclu de simfonii de Ceaikovski dirijat de Yuri Botnari la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Moscova se deschide cu prima apariție, Simfonia  nr.1. Aspectul special al acestei apariții ține de faptul că, în prezent, albumul poate fi descărcat sau vizualizat prin flux continuu. 

31
/07
/19

La aproape un an după ce a cântat pe scena Operei Române alături de celebrul tenor Juan Diego Florez și la scurt timp după un succes extraordinar repurtat în Japonia în luna iulie, soprana Teodora Gheorghiu revine la București pentru un recital extraordinar programat în cadrul Festivalului Internațional „Vara Magică” de la Ateneul Român, pe 14 august, de la ora 19.30.

29
/07
/19

Festivalul Internațional „Vara Magică” propune publicului bucureştean pe 31 iulie şi 1 august două concerte foarte atractive : Orchestra Romanian Sinfonietta dirijată de Horia Andreescu cu un program exclusiv Mozart şi trioul Constantin Sandu – pian, Rafael Butaru – vioară, Răzvan Suma – violoncel, cu un program exclusiv Beethoven.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

26
/07
/19

La finalul lunii, pe 30 iulie, ora 19:00, va avea loc un nou concert SoNoRo Conac la Conacul Petre P. Carp de la Țibănești. Acesta este cel de-al doilea concert SoNoRo la Țibănești, primul având loc acum șapte ani, când conacul fusese recent retrocedat și se afla într-o stare avansată de degradare.

22
/07
/19

În august 2017 stăteam de vorbă cu dirijorul Cristian Lupeș (între timp a devenit și managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu) despre ce reprezintă pentru el, muzicianul și omul, Festivalul Internațional George Enescu. El, ca și mulți alții, a remarcat, printre altele, faptul că Bucureștiul se schimbă în septembrie.