Turneul Naţional Flautul Fermecat – o nouă călătorie sonoră prin România
https://www.ziarulmetropolis.ro/turneul-national-flautul-fermecat-o-noua-calatorie-sonora-prin-romania/

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail pleacă pentru a patra oară la drum, propunând publicului un turneu cu o muzică ce poate avea virtuţi terapeutice : “Flautul Fermecat ‘’.

Un articol de Ziarul Metropolis|11 iunie 2014

Dacă titlul anterior al turneului era ’’Flautul de aur’’, atât de mulţi spectatori au fost vrăjiţi de sunetul acestui instrument, încât i-au spus instinctiv ’’Flautul Fermecat’’ şi, ca în poveşti, aşa i-a rămas numele. Periplul muzical este organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo în cinci oraşe ale României, în perioada 14-25 iunie 2014.

“Flautul fermecat poate fi de aur, de argint, de lemn sau de diferite mărimi, în funcție de buna mea inspirație. Cu siguranță, în edițiile viitoare le voi prezenta publicului pe toate. De data aceasta însă, vedeta este tot flautul meu Muramatsu de aur de 18K, un instrument robust, cu sunet îngeresc acompaniat de același pianist, pe care l-am numit « de aur », Horia Mihail”, declară Ion Bogdan Ştefănescu.

Puţini sunt aceia care observă că, în drumurile lor de zi cu zi, în cele mai diverse locuri – prin magazine sau autobuze, în maşinile personale sau chiar la locul de muncă – sunetul flautului îi însoţeşte adesea, acest sunet prietenos şi cald relaxându-ne şi aducându-ne liniste şi echilibru. Terapia prin sunet este un fapt cunoscut de către asiatici şi recunoscut de psihologii europeni şi americani în zilele noastre, motiv pentru care sunetul de flaut a devenit astăzi omniprezent.

Conştientizând aceasta, oferta celor doi muzicieni care vor poposi în cinci oraşe cu un program ce va atrage orice iubitor al muzicii de calitate, indiferent de vârstă sau de preferinţa pentru o epocă sau alta, devine de nerefuzat. Călătoria sonoră propusă cuprinde peste o sută de ani de muzică. Compozitorii ‘’vedetă” ai recitalului vor fi Franz Schubert, Fauré, Enescu Ravel sau Grigoraș Dinicu iar cei doi muzicieni au ales bijuterii muzicale mai puţin cântate pe scenele româneşti.

”În simplitatea sa profundă, care pare, uneori, supranaturală, sunetul flautului îşi va seduce şi anul acesta audienţa, convingând-o încă odată că orice instrument, pentru a deveni fermecat, are nevoie de intervenţia unui muzician, care de această dată poartă numele Ion Bogdan Ştefănescu.”, a declarat Oltea Şerban Pârâu, director Centrul Cultural Media Radio România.

Itinerar turneu Flautul Fermecat – 14-25 iunie

Sâmbătă, 14 iunie, Sala Rotary , Baia Mare
Luni, 16 iunie, Teatrul dramatic, Caracal
Marți, 17 iunie, Sala Filarmonicii, Craiova
Sâmbătă, 21 iunie, Teatrul Jean Bart, Tulcea
Miercuri, 25 iunie, Sala Radio, București

Foto din turneul Flautul Fermecat: Virgil Oprina

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.