Ulrich Seidl vine la TIFF 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/ulrich-seidl-vine-la-tiff-2017/

Renumitul regizor, scenarist şi producător austriac Ulrich Seidlvine la TIFFcu cel mai nou film al său.Safari va fi proiectat în prezenţa sa sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic, şi va fi urmat de o discuţie despre film.

Un articol de Petre Ivan|9 iunie 2017

,,Dacă reușesc să fac oamenii să râdă la filmele mele, dar hohotele de râs li se vor opri în gât în următorul moment, asta o să mă facă fericit’’, spune regizorul. Descris ca fiind cinic, provocator și pesimist, Ulrich Seidl este unul dintre cei mai premiați cineaști europeni.

Filmele lui, proiectate de-a lungul anilor la TIFF,se plasează la granița dintre ficțiune şi documentar, îmbinând îndistribuții nume consacrate și actori amatori. MediumetrajulBalul/ Der Ball (1982) i-a adus excluderea dinUniversitatea de Muzică și Arte Plastice din Viena, dar a marcat și primul său succes.

În 2001 a fost recompensat cu Marele premiu al Juriului de la Veneția, pentru Zile de câine/ Dog Days, iar în 2003 Iisuse, tu știi/ Jesus, YouKnowa fost desemnat Cel mai bun documentar la Karlovy Vary. Import/Export (2007) i-a adus notorietate pe plan internațional.

Trilogia Paradise a fost lansată la Cannes (Paradise: Love, 2012), Veneția (Paradise:Faith,2012) și Berlin (Paradise: Hope, 2013)și i-a adus o serie nouă de premii. În pivniță/ In theBasement a fost selectat, de asemenea, la Cannes.

Prezentat în premieră la TIFF, în secțiunea Fără Limită,controversatul Safari urmărește partidele absurde de vânătoare în Africa ale turiștilor nemți și austrieci care își pândesc prada, trag, plâng de entuziasm și se pozează cu animalele ucise, dezvăluind o latură a ființei umane, pe cât de întunecată, pe atât de reală.

Despre cum au decurs filmările, Ulrich Seidl va povesti la TIFF. Safari va fi distribuit în România de Transilvania Film.

Foto: Ulrich Seidl , TIFF 2017 – tiff.ro

 

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.