Ultimele zile pentru scenarii de film cu buget redus
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimele-zile-pentru-scenarii-de-film-cu-buget-redus/

Asociaţia Culturală Control N – partener LIM – Less is More | platformă europeană de dezvoltare de scenarii pentru filme cu buget redus – anunţă ultimele zile de înscrieri pentru prima ediţie a proiectului, ce urmează să se desfăşoare în 2017, în trei ţări diferite din Europa.

Un articol de Liliana Matei|6 ianuarie 2017

Deadline-ul pentru trimiterea aplicațiilor din România este 8 ianuarie 2017, ora 12.00 PM. LIM își propune să sprijine scenariști și regizori europeni, aflați la primul, al doilea sau maxim al treilea film, ale căror filme de lung metraj pot fi realizate în limita unui buget de sub 500.000 de euro. Inițiat de Le Groupe Ouest (Franța), LIM se desfășoară cu susținerea Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, având ca parteneri europeni Asociația Culturală Control N și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (România), Vlaams Audiovisueel Fonds – VAF (Belgia) și Krakow Festival Office – KBF (Polonia).

Obiectivul LIM este acela de a ajuta scenariștii, regizorii și producătorii generațiilor tinere să integreze reducerea de costuri din bugetul filmului încă de la începutul procesului de dezvoltare a scenariului. Asumarea limitărilor financiare și folosirea lor în avantajul creativ al produsului final poate fi soluția pentru generarea unei experiențe cinematografice consistente atât pentru cineaști, cât și pentru spectatori. LIM este dedicat atât cineaștilor din zona filmului de ficțiune și din sfera filmului documentar, cât și artiștilor care provin din domenii precum teatru sau arte vizuale.

Proiectul se desfășoară sub forma unei rezidențe de creație ce se întinde pe parcursul a 8 luni. Structura LIM cuprinde 3 sesiuni de workshop-uri, cu o durată de 1 săptămână fiecare. Workshop-urile urmează să fie organizate în 2017 în 3 țări diferite din Europa: Belgia (5 – 12 martie), România (5 – 13 iunie) și Franța (1 – 8 octombrie). Între cele 3 sesiuni de consultanță, se vor încuraja sesiuni de rescriere, asistate online. Întregul proces de dezvoltare a scenariilor în cadrul reședinței va fi supervizat de 4 profesioniști în domeniu, consultanți de scenariu cu experianță și scenariști activi. De asemenea, participanții vor beneficia de prezența unui grup de specialiști în filmul cu buget redus (producători, regizori, etc).

LIM se adresează scenariștilor și regizorilor-scenariști din Europa, cu o filmografie care să cuprindă filme de scurt metraj sau lung metraj (un maxim de două filme de lung metraj realizate până acum) și care doresc să dezvolte un lung metraj prin prisma unui buget limitat (până în 500.000 euro). Pentru LIM pot aplica atât scenariști și / sau regizori-scenariști aflați la primul, al doilea sau (maxim) al treilea film de lung metraj de ficțiune, cât și artiști care provin din teatru, film documentar sau arte vizuale. De asemenea, LIM se adresează producătorilor de film interesați să aprofundeze partea de dezvoltare a unui proiect de film de lung metraj cu buget limitat (partea de consultanță de scenariu).

Detalii dosar aplicație:

SCENARIȘTI / REGIZORI

Toate materiale cuprinse într-un singur PDF:

Scurtă descriere a proiectului (maxim 5 rânduri)

Scurt sinopsis (maxim 3 pagini)

Scrisoare de intenție în care să fie prezentate motivele pentru care scenaristul/ regizorul dorește să participe la acest proiect (maxim 1 pagină)

Scrisoare de intenție prin care se demonstrează modul în care filmul va fi realizat cu un buget mai mic de 500.000 euro (maxim 2 pagini)

CV (maxim 2 pagini)

Link către portofoliu (filme realizate până în prezent) (maxim 30 minute)*

PRODUCĂTORI

Toate materiale cuprinse într-un singur PDF:

Scrisoate de intenție în care să fie prezentate motivele pentru care producătorul dorește să își dezvolte capacitatea de a urmări procesul de dezvoltare al unui film de lung metraj cu buget redus (maxim 1 pagină)

CV (maxim 2 pagini)

Filmografia companiei de producție

*film de scurt metraj sau extrase din filmele realizate până în prezent. Materialul video trebuie sa conțină subtitrare în limba engleză. Nu sunt acceptate materiale de tipul show reel.

Notă: toate materialele scrise trebuie să fie în limba engleză, folosind font Courier/ mărime font: 12.

Taxă de participare & burse:

Taxa de participare LIM este de 900 euro pentru scenariști/ regizori și 600 euro pentru producători.

Această sumă acoperă costurile training-ului, sesiunilor online de feedback, cazare și masă în timpul celor trei sesiuni de workshop. Participanții acoperă costul călătoriilor.

Bursele LIM sunt oferite pentru acoperirea costurilor de călătorie, pentru acei participanți provenind din țări care nu oferă mecanisme de susținere a acestui tip de activitate / training.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.