Ultimul weekend de FITS 25 de ani aduce artiști în premieră în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimul-weekend-de-fits-25-de-ani-aduce-artisti-in-premiera-in-romania/

Youngr, SUPERORGANISM şi KillASon sunt cele trei trupe de muzică nouă care vor concerta în Piaţa Mare a Sibiului. Cu milioane de vizualizări de Youtube şi show-uri multimedia de excepţie, artiştii invitaţi la festival vor face, cu siguranţă, deliciul celor care se vor afla la Sibiu în weekend-ul 15-17 iunie. Intrarea este liberă la toate cele trei evenimente care se înscriu în propunerea organizatorilor pentru seri pline de culoare pe străzile oraşului festivalier.

Un articol de Petre Ivan|15 iunie 2018

SUPERORGANISM e o trupă transatlantică formată dintr-un grup de muzicieni internaționali, obsedați de cultura pop, și Orono, o vocalistă de origine japoneză din Maine, New-England, care locuiesc în prezent sub un singur acoperiș în Londra.

La FITS vor concerta pe data de 15 iunie, de la ora 22:45. Apreciat atât de presa franceză (Les Inrocks, Trax, Noisey etc), cât și de cea internațională (The New York Times, The Quietus), KillASon se află în plin proces de dezvăluire completă a carismei sale prin stilul său vibrant și hibrid de hip-hop și ajunge în România, la Sibiu, pe 16 iunie, de la ora 22:15.

De la debutul său de anul trecut cu single-ul lansat independent, „Out Of My System”, Youngr, un artist multi-talentat, a strâns peste 34 milioane de ascultări pe Spotify, 26 milioane de vizualizări pe Facebook, 4 milioane de vizualizări pe YouTube și a suținut turnee cu casa închisă în Europa și America de Nord. Spectacolul său live fenomenal se întâmplă în Piața Mare pe 17 iunie, de la ora 22:15.

Tot pe 15 iunie, de la ora 20:00, Filarmonica de Stat (Sala Thalia) va găzdui „Maestrul și Margareta”, spectacol al teatrului Satiricus Ion Luca Caragiale din Republica Moldova. Sandu Grecu rezolvă regizoral problema din start, enunțând (scenografic și lingvistic) „edificarea” Turnului Babel, acceptând astfel, convingător, dialogul în diferite limbi: ebraică, germană, rusă, spaniolă, italiană, română. Un spectacol (și o dramatizare) excentric căruia îi putem detecta un cert filon poetic și o narațiune sarcastică de tip cinematografic, fără a avea sentimentul că am spus astfel ceva cu adevărat important și definitoriu despre caracterul profund și polifonic al reprezentației. Sandu Grecu clădește „Maestrul și Margareta” într-o particulară și inventivă rezonanță cu stranietățile textului.

„Power of Diversity – Crossing Lines” este titlul proiectului european cofinanțat de Programul Europa Creativă al UniuniiEuropene, ce se desfășoară pe parcursul a 3 ani. Alături de Teatrul Național „RaduStanca” Sibiu se regăsesc următoarele instituții partenere: Aktionstheater PAN.OPTIKUM (Freiburg, Germania) – totodatășicoordonatorulproiectului – Barentsspektakel in Kirkenes, Temudas Festival Las Palmas de Gran Canaria, Teatromania Bytom, Tete a Tete Street Theatre Festival Rastatt, Corn Exchange Trust, Passage Festival, Creative foundation, Viathea Festival Görlitz.

La FITS 2018, Power of Diversity este reprezentat de spectacolul „Crossing Lines”, în regia lui Sigrun Fritsch, prezentat în Piața Mare, pe 15 iunie, de la ora 21:30. În ultimii trei ani compania de teatru Pan Optikum (Germania) a creat spectacole de mici dimensiuni cu mulți tineri din orașele partenerilor din toată Europa. Unii artiști au fost apoi invitați la Freiburg, unde, după șase săptămâni de repetiții, au pus în scenă spectacolul Crossing Lines, care se află acum în turneu în festivaluri partenere. Astfel, proiectul a creat o comunitate internațională care depășește granițele. Spectacolul e realizat în coproducţie cu Barentsspektakel in Kirkenes, Temudas Festival Las Palmas de Gran Canaria, Teatromania Bytom, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Tete a Tete Street Theatre Festival Rastatt, Corn Exchange Trust, Passage Festival, Creative foundation și Viathea Festival Görlitz.

„Ravel-Bolero: Cântecul dansului”, este o producție a Vuyani Dance Teatre din Africa de Sud și va avea nu mai puțin de trei reprezentații la FITS 2018: pe 15 iunie de la ora 22:00 și pe 16 iunie de la ora 16:00 și 20:00, la Teatrul Național Radu Stanca.

Gregory Maqoma, coregraf renumit pe plan mondial, dansator, antreprenor social și deținător al titlului „Chevalier de L’ordre des Arts et Lettre”, oferit de guvernul francez, dă viață pe scenă personajului Toloki, bocitorul născocit de autorul Zakes Mda, în acest spectacol intitulat „Ravel – Bolero: Cântecul Dansului”. Mda a devenit renumit pe plan internațional cu romanul „Ways of Dying” (1995), prima sa carte de referință în care apărea personajul de neuitat Toloki, un bocitor profesionist care participa la înmormântările locale în timpul tranziției Africii de Sud de la Apartheid la democrație.

Textul lui Mda are rădăcini adânci în valorile și etica africană și oferă o perspectivă mai largă asupra Africii de Sud, văzută ca un animal complex cu culturi unice.

Foto: FITS 25, Vuyani Dance Teatre, Youngr – facebook

 

17
/11
/14

Doi celebri compozitori americani – Gershwin şi Bernstein, o partitură inconfundabilă - Un american la Paris şi două ansambluri reunite simultan pe scena Salii Radio – ORCHESTRA NATIONALĂ RADIO şi BIG BAND-ul RADIO definesc concertul-eveniment dedicat memoriei unuia dintre cei mai cunoscuti muzicieni de jazz din România: Richard Oschanitzky. Compozitor, aranjor, pianist şi dirijor român, acesta ar fi împlinit 75 de ani.

17
/11
/14

Art Out dorește să reunească toți pasionații de artă și să deschidă orizontul artistic al celor neinițiați. Descoperiți tainele vechilor maeştri, aflând istoria unor monumente şi a unor colecţii de artă. Experimentați fascinantul drum al artei printr-o serie de ateliere care vor avea loc în perioada noiembrie-decembrie.

17
/11
/14

Tom şi Jerry, Lecţia de violoncel, Două loturi, Conversaţia după înmormântare, Copilăria lui Bach, Mincinosul, Meşteşugul vieţii, Comedie de modă veche, Bună seara, domnule Wilde, Zelda, Povestea lui Jeste şi multe alte spectacole pe scenele bucureştene, în perioada 17 - 23 noiembrie

17
/11
/14

Casa de Producție TVR a programat în această seară un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Române – “Dimineața pierdută”, o dramatizare de Cătălina Buzoianu după romanul cu acelaşi nume de Gabriela Adameşteanu. Spectacolul, preluat de la Teatrul L. S. Bulandra, poate fi urmărit luni, 17 noiembrie, de la ora 20.10 (partea I) şi de la ora 23.10 (partea a II-a), la TVR 2.

17
/11
/14

„Câți locuitori are România... 20 de milioane? Merg din sat în sat și tot o să-l găsesc pe Paganini”. Imaginați-vă fraza asta spună în engleză, cu accent scoțian și siguranța de sine a omului care a făcut carieră la Hollywood.

15
/11
/14

Mozaic Jazz Festival a debutat ieri, 14 noiembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu își îndreaptă atenția atât spre artiști internaționali consacrați, cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români.

15
/11
/14

La 25 de ani de la revoluție, "Baricada Culturală" - proiect realizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart - oferă șansa cunoașterii și înțelegerii în profunzime a unei perioadei gri, comuniste, prin mijlocul artei cinematografice, instrument accesibil tuturor.

15
/11
/14

Aşteptând să înceapă spectacolul lui Silviu Purcărete “Moliendo Café” (Măcinând cafeaua”), te laşi prada pentru câteva minute unor gânduri legate de starea ta atunci când îţi pregăteşti o cafea acasă, la birou sau când îţi cumperi o cafea, zăbovind în gară sau în aeroport, când ţi se serveşte o cafea fie că eşti într-o vizită, fie că eşti într-o cafenea, într-un birt...

15
/11
/14

Domnule Woody Allen, aveți dreptate: un zâmbet feminin fermecător îl poate da peste cap chiar și pe cel mai rațional bărbat. Iar Colin Firth joacă impecabil personajul autosuficient asaltat de un cocktail de ridicol, nesiguranță și surescitare la întâlnirea cu o femeie frumoasă, interpretată de grațioasa Emma Stone.

14
/11
/14

Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte, în regia fraţilor Dardenne, cu Marillon Cotillard (La Vie en Rose, Inception, The Dark Knight Rises), câştigătoarea Oscar-ului din 2008, va avea premiera vineri, 21 noiembrie, distribuit în România de Independenţa Film, după ce anul acesta a făcut parte din Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes.

14
/11
/14

Vineri, 14 noiembrie, începând cu ora 19:30, energia, cultura și educația alternativă prin artă, specifice Festivalului Național de Teatru Ideo Ideis, vin pe scena ArCuB din București, la prima ediție a evenimentului Noaptea Teatru Tânăr. Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.

14
/11
/14

Folosim în vorbirea curentă mai multe expresii provenite din limba latină și care au rezistat testului timpului, fiind încărcate de semnificații - curriculum vitae, sui-generis, in vino veritas, in extremis, post mortem, hic et nunc, persona non grata, grosso modo etc.