Un Beckett necunoscut, în premieră la TNB (via 9G)
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-beckett-necunoscut-in-premiera-la-tnb-via-9g/

Suntem ultimii 5, cel mai nou spectacol din cadrul Programului 9G la TNB – dedicat tinerilor creatori de teatru, ajuns la a III-a ediţie –, va avea premiera în zilele de joi 6 şi vineri 7 octombrie, ora 20.00, la Sala Mică.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2016

Regizorul Dragoș Mușoiu propune un experiment vizual și actoricesc, pornind de la 5 texte scurte, aproape necunoscute, scrise de Samuel Beckett.

Se respectă cu o exactitate aproape absurdă (pentru că își asumă lipsa de orice orientare comercială) indicațiile autorului, se adaugă 5 actori care funcționează cu minuțiozitatea acelor de ceasornic, se suprapune multă tehnică ajutător-iluzorie… și rezultă un spectacol îngrijorător de contemporan.

De ce îngrijorător? Pentru că este vorba despre existența noastră de zi cu zi, intersectată cu… teatrul absurdului. Punctele comune: lipsa de comunicare reală, robotizarea reacțiilor, frica de acțiune imediată, teama de iubire, plictisul fundamental, din nou robotizare… drumurile lui Sisif trăite de noi toți în timp real.

Piesele scurte ale lui Beckett creează o lume suprarealistă, dar familiară în același timp, o lume în care controlul total este subminat, iar salvarea poate veni din cele mai neașteptate locuri.

Suntem ultimii 5 este un spectacol puternic despre condiția umană, despre acțiunile și gândurile noastre în încercarea de a exista, alături de ceilalți, în societate. O adevărată provocare atât pentru echipa artistică, cât și pentru spectatori, totul la indicațiile stricte, matematice ale lui Beckett.

Pentru ca spectatorul să aibă toată libertatea de a citi și interpreta după bunul plac și după posibilități ceea ce vede, a trebuit ca, noi, echipa de creație, să ne abținem de la orice formă de interpretare și să ne concentrăm pe a da expresie fidelă scriiturii lui Beckett. – Dragoș Mușoiu

Suntem ultimii 5 – INFO

5 piese scurte de Samuel Beckett

(Quad, What Where, Act Without Words II, Come and go, Play)

Traducere: Dragoș Alexandru Mușoiu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Scenografia: Andreea Simona Negrilă

Distribuția: Idris Clate, Ana Covalciuc, Șerban Gomoi, Sorina Ştefănescu, Vlad Udrescu.

Un Beckett necunoscut Un Beckett necunoscut Un Beckett necunoscut Un Beckett necunoscut

Foto: Un Beckett necunoscut, Suntem ultimii 5 – TNB

02
/10
/15

A 10-a ediție Anim'est se deschide oficial astăzi, la Cinema Studio, de la 20.00. Sunteți invitați să vizionați docu-drama Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, precedată de un recital extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.

02
/10
/15

Frumoasă, răsfățată și bogată, Marthe Richer își împărțea timpul între frecventarea saloanelor epocii, terenul de sport și cel de aviație aviație, în Parisul din vremea Belle Époque. Crezând că-și poate salva frații, acceptă să devină spion dublu după moartea pe front a soțului său, în Primul Război Mondial.

02
/10
/15

La aproape cincisprezece ani de la succesul romanului Simion Liftnicul, Petru Cimpoeşu, unul dintre prozatorii de primă linie ai ultimilor ani, ne face cunoştinţă cu Celălalt Simion, într-o poveste plină de surprize şi umor. Romanul a apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom şi este disponibil din această săptămînă în librăriile din ţară şi pe www.polirom.ro.

01
/10
/15

Între 12 și 18 octombrie, pentru o săptămână întreagă, creativitatea românească devine personaj principal în viaţa Bucureștiului. Cei mai influenți lideri ai industriilor creative din România și Europa de Est întâlnesc antreprenorii inovatori și publicul curios la prima ediție Creative Est.

01
/10
/15

ION STRATAN (1955-2005), unul dintre cei mai importanţi poeţi „optzecişti“, ar fi împlinit astăzi 60 de ani. Prieten cu Nichita Stănescu şi considerat drept cel mai important continuator al acestuia, Stratan a fost , de asemenea, “cel mai distins poet al Cenaclului de Luni la o vreme când ceilalți optzecisti încă își pregăteau ucenicia”.

01
/10
/15

Odată cu venirea toamnei, teatrul revine în atenția pasionaților de povești puse în scenă. La ARCUB Batiște, stagiunea este deschisă cu una dintre cele mai iubite producții teatrale: „Însemnările unui nebun”. Bazat pe celebra nuvelă a lui Gogol, spectacolul aduce în atenția spectatorilor un subiect actual al vremurilor noastre, reușind să marcheze felul în care dezechilibrul și nesiguranța reușesc să pătrundă în viețile tuturor.

01
/10
/15

Teatrul În Culise prezintă comedia Un bărbat și mai multe femei în avanpremieră, sâmbătă 3 octombrie, de la ora 20:00, în mansarda La Scena din Calea Călărașilor nr. 55. Spectacolul spune povestea unui bărbat care ajunge să se schimbe din cauza femeilor de care este înconjurat.

01
/10
/15

Actrița și cântăreața Julie Andrews, a cărei voce cristalină a făcut-o să devină cea mai celebră dădacă din istoria filmului, a împlinit 80 de ani!

01
/10
/15

Una dintre cele mai prolifice actriţe de film, teatru şi televiziune împlineşte 69 de ani. Anul acesta, Coca Bloos a primit trofeul Gopo pentru întreaga carieră.

30
/09
/15

În anul 2002, când a scris “Hell”, Lolita Pille avea douăzeci de ani. Avea să mai dea două tiluri importante (totul până în 27 de ani!) și apoi să dispară din literele franceze la fel de brusc, de șocant, de scandalos cum intrase.

30
/09
/15

La parterul Muzeului Suțu puteți vedea expoziția de fotografie “Începuturile fotografiei la București. Maeștri și imagini din secolul al XIX-lea”. Povestea unui Bucureşti ce devenea un Mic Paris, alcătuită din cioburi de viaţă, din jurnalele şi memoriile celor care au trăit atunci, începe în 1820 şi are în centru un mecanismul seducător al unei lumi aflate între bal şi teatru.

30
/09
/15

Eugen Gyemant, unul dintre cei mai de succes tineri regizori de teatru din România, debutează, în această toamnă, ca actor de film şi pregăteşte un nou spectacol. Lungmetrajul "Autoportretul unei fete cuminţi", în care Eugen Gyemant îşi face debutul ca actor, poate fi văzut, începând din weekendul trecut, în cinematografele din toată ţara.

30
/09
/15

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 5 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.