Un caiet inedit cu lucrări compuse de Beethoven, vândut cu 252.750 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-caiet-inedit-cu-lucrari-compuse-de-beethoven-vandut-cu-252-750-de-euro/

Un caiet inedit cu lucrări compuse de Ludwig van Beethoven, care i-a aparţinut la un moment dat lui Chopin, a fost adjudecat miercuri cu suma de 252.750 de euro, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s la Paris. Manuscrisul a făcut parte din colecţia muzicală excepţională alcătuită de industriaşul André Meyer în peste 50 […]

Un articol de |18 octombrie 2012

Un caiet inedit cu lucrări compuse de Ludwig van Beethoven, care i-a aparţinut la un moment dat lui Chopin, a fost adjudecat miercuri cu suma de 252.750 de euro, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s la Paris.

Manuscrisul a făcut parte din colecţia muzicală excepţională alcătuită de industriaşul André Meyer în peste 50 de ani.

În cadrul aceleiaşi licitaţii, un manuscris al „Cvartetului pentru coarde Nr. 2 Op. 10” de Arnold Schoenberg a fost şi el achiziţionat pentru 240.750 de euro – un record mondial pentru un manuscris al acestui compozitor. Un alt record mondial, cel pentru o partitură tipărită, a fost stabilit de prima ediţie a lucrării „6 Partitas” pentru pian de Johan Sebastian Bach, care s-a vândut cu 228.750 de euro.

În total, lucrările scoase la licitaţie au fost achiziţionate cu 3,3 milioane de euro, aceasta fiind considerată „cea mai importantă colecţie de tipărituri muzicale din Europa”. Colecţia era estimată la un preţ cuprins între 1,8 milioane de euro şi 2,5 milioane de euro.

Caietul de compoziţii al lui Beethoven, estimat între 100.000 de euro şi 150.000 de euro, a fost achiziţionat de colecţionarul Aloys Fuchs cu ocazia unei vânzări publice care s-a desfăşurat după moartea lui Beethoven, în 1827. El l-a oferit cu dedicaţie bunului său prieten Chopin, un mare admirator al lui Beethoven, în timpul călătoriei pe care compozitorul polonez a făcut-o la Viena, la doar patru luni după moartea maestrului german.

André Meyer, fiul unui industriaş din domeniul produselor textile, originar din Lorena dar stabilit la Paris, nu era doar un colecţionar, ci şi un filantrop, expert şi critic de artă, care permitea adeseori muzicienilor de renume să îi viziteze biblioteca de care era foarte mândru. În 1965, compozitorul Igor Stravinsky a descoperit în acea bibliotecă manuscrisul operei sale „Sacre du Printemps”. Mstislav Rostropovich a lucrat, în aceeaşi bibliotecă, asupra unor carnete de Claude Debussy.

Sursa: Mediafax

26
/09
/14

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu. Două dintre ele au obținut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a câștigat Marele Premiu, iar Party Girl – Camera d’Or.

26
/09
/14

Pentru al treilea an consecutiv, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, va părăsi Muzeul Naţional George Enescu (în patrimoniul căruia se află) şi va pleca la drum întâi prin parcurile bucureştene, apoi prin satele României, pentru a reveni la Braşov şi apoi la Bucureşti într-un recital de gală ce va avea loc la Sala Radio.

26
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 26 septembrie (2008) s-a stins din viaţă îndrăgitul actor Paul Newman, câştigător, printre altele, al unui premiu Oscar, a trei premii Globul de Aur, al unui premiu Bafta şi al unui Emmy?

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

25
/09
/14

Între 28 septembrie și 24 octombrie, violoncelistul Răzvan Suma desfășoară turneul ,,Vă place tango?”. Este o continuare a tradiţiei instaurate de artistul român de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Festivalul Naţional de Teatru prezintă în premieră în România spectacolul „Donka – O scrisoare către Cehov”, text şi regie Daniele Finzi Pasca, o producţie a Companiei Finzi Pasca, Elveţia şi a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov, coproducător Théâtre Vidy – Lausanne.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.