Un Cezanne, estimat la 18,9 milioane de dolari, scos la licitaţie de casa Christie’s
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-cezanne-estimat-la-189-milioane-de-dolari-scos-la-licitatie-de-casa-christies/

Un tablou al lui Paul Cezanne, reprezentând un peisaj mediteranean, evaluat la 18,9 milioane de dolari, va fi scos la licitaţie în luna februarie, de casa Christie’s, care speră să atragă cumpărători foarte bogaţi, în cadrul unei vânzări ce va include şi opere de Modigliani şi Picasso.

Un articol de Petre Ivan|18 decembrie 2014

Tabloul, intitulat „Vue sur L’Estaque et Le Chateau d’If”, pe care Paul Cezanne l-a pictat în perioada 1883 – 1885, într-un apartament cu vedere spre portul din Marsilia, este aşteptat să fie vedeta licitaţiei care va fi organizată de casa Christie’s pe 4 februarie 2015, la Londra.

„Aceasta este o imagine spectaculoasă, are căldura din sudul Franţei, are acea calitate sclipitoare a lui Cezanne”, a declarat Jay Vincze, şeful departamentului de artă impresionistă şi modernă din cadrul filialei Christie’s din Londra, notează Mediafax.

Tabloul provine din colecţia omului de afaceri britanic Samuel Courtauld şi este evaluat între 12,6 milioane de dolari şi 18,9 milioane de dolari, potrivit Christie’s. Pictura este expusă la sediul Christie’s din Londra până pe 23 decembrie.

Potrivit lui Vincze, având în vedere că un alt tablou de Cezanne, „The Card Players”, este considerat, în general, drept cel mai scump vândut vreodată, pentru o sumă neconfirmată oficial, dar estimată la circa 250 de milioane de dolari, peisajul din Marsilia va atrage în mod sigur interesul colecţionarilor de artă.

„Este o cerere uriaşă pentru ce este mai bun din ce este mai bun”, a declarat Vincze, subliniind că piaţa s-a extins mult în ultimii ani, dincolo de cumpărătorii tradiţionali din Europa şi Statele Unite ale Americii.

Cumpărătorii asiatici sunt printre cei mai doritori să achiziţioneze picturi ale unor artişti ca Cezanne, Vincent Van Gogh şi Claude Monet.

Tabloul realizat de Cezanne ar trebui să atragă atenţia pieţei, pentru că se întâmplă foarte rar ca lucrările pe care le-a realizat din apartamentul său

Cezanne

Seated Figure (Red Cardinal), de Francis Bacon – 1960

din Estaque să fie puse în vânzare.

„Vue sur L’Estaque et Le Chateau d’If” beneficiază de valoare adăugată datorită provenienţei, din colecţia lui Courtauld, ale cărui alte picturi de Cezanne formează nucleul Galeriei de artă Courtauld din Londra.

„Când te gândeşti la unele dintre naturile moarte şi peisajele care au fost scoase la licitaţie în ultimii 15 ani, acest tablou se încadrează sigur în top”, a mai spus Vincze.

Christie’s a anunţat anterior că licitaţia sa din februarie 2015 va include, parţial, lucrări aflate în posesia unui „colecţionar european” neidentificat, printre tablouri aflându-se picturi realizate de Amedeo Modigliani, Joan Miro, Rene Magritte, Paul Delvaux, Pablo Picasso şi alţii.

Potrivit Christie’s, o lucrare semnată de Francis Bacon, intitulată „Seated Figure (Red Cardinal)”, parte a aceleiaşi colecţii, a fost vândută în luna noiembrie, într-o licitaţie organizată la New York, pentru 45 de milioane de dolari.

Foto: Paul Cezanne, Vue sur L’Estaque et Le Chateau d’If, Seated Figure (Red Cardinal) – wikipedia

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.

13
/07
/19

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artiști vizuali și branduri care simt că orașul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.