„Un etaj mai jos”, proiectat la cel mai mare festival din Marea Britanie
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-etaj-mai-jos-proiectat-la-cel-mai-mare-festival-din-marea-britanie/

Unul dintre cele mai aşteptate filme româneşti ale anului, „Un etaj mai jos”, în regia lui Radu Muntean, va fi proiectat în selecţia oficială a celui mai important festival de film din Marea Britanie, BFI London Film Festival, organizat de prestigioasa British Film Institute.

Un articol de Liliana Matei|2 septembrie 2015

Cea de-a 58-a ediție va avea loc între 7 și 18 octombrie și reunește cele mai bune producții lansate în lume în ultimul an. Un etaj mai jos, care poate fi văzut pe ecranele din România din 18 septembrie, a fost inclus în secțiunea Dare/ Îndrăznește, dedicată filmelor care împing limitele cinematografului.

„Cinema-ul e o afacere riscantă, iar secțiunea Dare scoate în față curajoșii. Aici veți găsi cineaști care împing limitele în nenumărate feluri, pentru a-i răsplăti pe spectatorii aventuroși”, se arată în prezentarea secțiunii.

Despre filmul lui Radu Muntean, selecționerii scriu că este „Plin de scene de suspans extrem de plauzibile și captivant de la un capăt la altul”. „Un alt film românesc excelent care combină concizia realismului minimalist cu o perspectivă psihologică și etică incisivă, drama tulburătoare a lui Muntean îl are în centru pe Sandu Pătrașcu (Corban, superb), un tip obișnuit, afabil, care trăiește cu soția sa din înmatricularea mașinilor altora. Lucrurile se complică brusc când un vecin, Vali (Postelnicu, memorabil de înfiorător), îi solicită serviciile – complicat pentru că Sandu suspectează că Vali e responsabil de moartea vecinei de dedesubt”, notează cunoscutul critic de film Geoff Andrew, de la revista „Sight & Sound”, în prezentarea filmului.

Un etaj mai jos va rula în cinematografele din România începând din 18 septembrie și va putea fi văzut în sălile din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Alba Iulia, Braşov, Brăila, Botoşani, Călăraşi, Constanța, Craiova, Oneşti, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Tulcea.

Elogiat de presa internațională, filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard, și a fost selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto (10 – 20 septembrie), cel mai mare eveniment de gen din America de Nord, în Contemporary World Cinema, secțiune dedicată celor mai bune producții arthouse recente.

Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.


Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos.

Un etaj mai jos a fost deja achiziționat de distribuitori din teritorii precum Canada, America Centrală, Argentina, Italia, Ungaria, Grecia, Turcia, Elveția, Cehia și Slovacia, vânzările la nivel internațional fiind gestionate de Films Boutique.

În România, Un etaj mai jos este distribuit de către Transilvania Film.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.