Un nou disc al sopranei Anna Netrebko
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-disc-al-sopranei-anna-netrebko/

Am văzut-o nu doar în reclame la bijuterii exclusiviste, ci şi la vopsea de păr, deci, da, cred că Anna Netrebko este suficient de cunoscută nu numai ca vedetă a teatrului liric, ci şi ca personalitate promovată la nivel mondial.

Un articol de Cristina Comandaşu|21 noiembrie 2014

Anna Netrebko a făcut senzaţie încă de la debutul ei din 1994 (avea 23 ani!); iar consacrarea definitivă a venit în 1995, când a cântat prima dată în America – a jucat un rol în promovarea Annei şi dirijorul Valery Gergiev, conaţionalul ei.

Astăzi, când are 43 ani, Anna Netrebko se bucură de statutul de super-vedetă a operei contemporane: spectacole şi concerte pe cele mai mari scene ale lumii, peste 80 de discuri şi DVD-uri apărute la una dintre cele mai cunoscute case de discuri, Deutsche Grammophon, premii pentru cariera ei (cel mai recent, Solista de operă a anului 2014 la Gala premiilor Echo), premii pentru discurile ei, dar şi pentru statura ei – în 2007, Times o numea printre cele mai influente 100 personalităţi ale lumii.

Anna Netrebko s-a impus datorită vocii ei speciale – cu o întindere de soprană de coloratură, dar cu un timbru mai întunecat, talentului ei actoricesc şi frumuseţii fizice.

O super-soprană inteligentă

Anna Netrebko  şi Daniel Barenboim

Anna Netrebko şi Daniel Barenboim

Eu cred însă că mai curând inteligenţa ei este atu-ul suprem, dincolo de voce şi prezenţa scenică, precum şi firea ei, sinceră, caldă, apropiată de oameni.

Pentru că pentru orice artist, vine un moment când trebuie să facă alegeri în acord cu evoluţia lui, cu vârsta şi profilul scenic.

Aşa că Anna Netrebko ca înţeles că la 43 ani nu mai poate juca atu-urile pe care le avea la 23 ani. Aşa că începând de anul trecut, repertoriul ei s-a îmbogăţit cu roluri rezervate nu sopranelor lirico-lejere, ci spinto-dramatice, cu un timbru mai întunecat şi dramatic. Şi aşa, după un CD cu arii de Verdi apărut în 2013, iat-o pe Anna Netrebko obţinând un fulminant succes la Teatrul Metropolitan din New York, în stagiunea aceasta, întruchipând-o pe Lady Macbeth din opera Macbeth de Verdi.

Anna Netrebko  şi Richard Strauss

Era destul de greu să mi-o închipui pe Anna Netrebko cântând Ultimele 4 lieduri de Richard Strauss înainte de anul trecut, pentru că vorbim despre testamentul muzical al marelui compozitor german de la naşterea căruia s-au sărbătorit în 2014 150 ani, o muzică complexă, introvertită şi extrem de emoţionantă, dedicată unei soprane mature cu o voce pe măsură.

Iar pe discul care se lansează în 24 noiembrie 2014 la nivel internaţional, Anna Netrebko dovedeşte că trece testul muzicii lui Richard Strauss; chiar mai mult decât atât, pentru că interpretarea ei cred că este una dintre cele mai bune pe care le-am ascultat în acest an pentru aceste Ultime Anna Netrebko patru lieduri.

A ajutat-o mult şi orchestra, Capela de stat din Berlin, condusă de nu mai puţin celebrul Daniel Barenboim. Am aplaudat orchestra şi dirijorul anul trecut, în debutul festivalului Enescu, aşa că măcar cele câteva mii de oameni care au fost atunci la Sala Palatului, pot recunoaşte că aceasta este, fără îndoială, una dintre cele mai bune orchestre europene din prezent. Capela de stat din Berlin, actuala orchestră a Operei Unter den Linden din capitala germană, a fost înfiinţată în 1570 (!) ca orchestră de curte a prinţului elector de Brandenburg, deci poartă în spate o istorie de aproape 450 ani care poate stârni invidia oricui.

În partea a doua a discului lansat în 24 noiembrie 2014, Capela de stat din Berlin interpretează sub bagheta lui Daniel Barenboim, care conduce această orchestră din 1992, poemul simfonic „O viaţă de erou” de Richard Strauss – o versiune somptuoasă şi bogată în sensuri, aşa cum poate crea o orchestră germană pentru unul dintre cei mai importanţi compozitori romantici germani.

Unde se poate asculta

Aşa că, merită să ascultaţi măcar o dată noul disc Netrebko-Barenboim cu muzică de Richard Strauss. Radio România Muzical difuzează acest disc, integral, chiar în data lansării lui la nivel internaţional: luni, 24 noiembrie, ora 19, şi în reluare, duminică, 30 noiembrie, de la ora 13.05. Discul este inclus şi în campania „Votează discul de muzică clasică al anului 2014”, de la România-muzical, unde poate fi de asemenea reascultat oricând.

Discul este de asemenea disponibil şi în magazinele de specialitate din România, iar pentru comenzi online.

Îl recomand ca pe un cadou exclusivist de Crăciun – pentru cei pe care-i iubiţi mai mult sau, de ce nu, de ascultat acasă, în momente de reverie şi linişte.

Foto: Anna Netrebko şi Daniel Barenboim – romania-muzical.ro

06
/04
/16

România este prima ţară din turneul mondial “The Michael Jackson Tribute”. La 20 de ani de la a doua venire a lui Michael Jackson în România, show-ul artistului revine la Bucureşti. Biletele pentru spectacolul de pe 7 iulie din Piaţa Constituţiei, primul din cadrul turneului “The Ultimate Thriller – The Michael Jackson Tribute” organizat de echipa regelui pop, au fost puse în vânzare de marţi, 5 aprilie.

06
/04
/16

Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, și pianista Cătălina Butcaru vor susține, cu prilejul Zilei Europei 2016, trei recitaluri extraordinare în România: la Ateneul Român din București, pe 2 mai, la Sala Thalia din Sibiu, pe 3 mai și la Filarmonica Banatul din Timișoara, pe 4 mai. Toate recitalurile încep la ora 19.00.

06
/04
/16

Rolling Stones lucrează la un nou album, unul de blues, cu piese noi și versiuni clasice, care ar putea fi lansat înainte de sfârșitul anului.

05
/04
/16

Începând din data de 4 aprilie 2016, dirijorul Tiberiu Soare asigură conducerea interimară a Operei Naționale București, pe durata suspendării contractului de management al domnului Răzvan Ioan Dincă, conform unui Ordin emis de către Ministrul Culturii.

05
/04
/16

„Muzica este cea mai sinceră și universală formă de comunicare și are puterea de a-ți atinge sufletul și de a te purta într-o călătorie emoțională. Fie că îți place Bach, Bon Jovi, Beyonce sau Lady Gaga, muzica este coloana sonoră a vieții, iar eu sunt onorată și recunoscătoare că pot face ceea ce iubesc.” – Sarah Chang. Violonista de origine coreeană va concerta pe 15 aprilie la Opera Națională Română Cluj-Napoca și pe 16 aprilie la Sala Palatului București.

05
/04
/16

CD-ul „Ethnotic Project. Şapte scări” al Irinei Sârbu a fost declarat CD-ul anului 2015, secţiunea Etno,  la Gala premiilor de jazz, un concert-eveniment ce a avut loc duminică, 3 aprilie, la Hard Rock café din Bucureşti.

04
/04
/16

Are 22 de ani. În 2015 a fost câştigătorul locului I şi al medaliei de aur la Concursul Internaţional „Ceaikovski" din Rusia, o „olimpiadă a muzicii”. Violoncelistul Andrei Ioniţă este invitat la Nocturne de luni, 4 aprilie. Ediţia se difuzează de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

02
/04
/16

Flautistul Matei Ioachimescu pornește într-un nou turneu prin România, însoțit de această dată de virtuozul pianist venezuelean Alfredo Ovalles, cu programul LA VIDA LOCA, ce va cuprinde unele dintre cele mai îndrăgite cântece și dansuri latino americane. Îi puteți auzi pe 17 aprilie, ora 19.00, la Teatrul Odeon - Sala Majestic.

01
/04
/16

The Hollywood Vampires, grupul care a făcut senzaţie la Premiile Grammy 2016, format din actorul Johnny Depp, rockerul Alice Cooper şi chitaristul trupei Aerosmith, Joe Perry, va cânta, în premieră în România, pe 6 iunie.

01
/04
/16

Trei sferturi de veac şi-a închinat viaţa în slujba cântecului şi, mai ales, a romanţei, despre care spunea că este cea mai sinceră, cea mai pătimaşă expresie a unei epoci şi a societăţii. Cântecele lui de inimă albastră au făcut duminici de vis din toate zilele săptămânii. Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915 si s-a stins din viață pe 18 iunie 2006.

30
/03
/16

Bartholomäus Traubeck este un artist multimedia născut în 1987 la Monaco, care trăieşte şi munceşte la Viena. Lui Traubeck i-a venit ideea să secţioneze transversal un trunchi de copac, asemenea unui disc de vinil, şi să-l asculte la un pick-up special. Ceea ce a ieşit este cu adevărat impresionant. Copacii chiar au multe de povestit...

29
/03
/16

Vineri, 1 aprilie, de la ora 19.00, dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Programul serii cuprinde şi Daphnis şi Chloé, balet într-un act semnat de Maurice Ravel, considerat adesea ca cel mai mare compozitor francez al epocii moderne.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calității confirmate.

23
/03
/16

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Națională București are loc premiera baletului „Manon” - muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan. Cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, spectacolul marchează întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

23
/03
/16

Romantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail pornește din nou la drum însoțit de un pian de concert, pus la dispoziție de Radio România. Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.