Un nou spectacol despre bolile noastre: „De la km. 0”
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-spectacol-despre-bolile-noastre-de-la-km-0/

Vineri, 18 septembrie, în Sala Mare a Teatrului de Nord din Satu Mare, de la ora 19.00, va avea loc prima premieră din noua stagiune.

Un articol de Liliana Matei|17 septembrie 2020

„De la km. 0” este primul spectacol bilingv realizat în coproducție de cele două trupe ale teatrului. Spectacolul are la bază textul „4 piesuțe politice despre dușmani” de Székely Csaba, regizorul Andi Gherghe selectând trei dintre acestea.

Comedia vorbește despre jocurile politice, despre lupta pentru putere, despre adevăr, minciună și felul în care ne lăsăm manipulați. Spectacol nu abordează pandemia COVID-19, ci una apărută mult mai demult și încă nerezolvată. Simptomele acestei boli care face în continuare ravagii sunt: rasismul, xenofobia, iredentismul, șovinismul și toate comportamentele asociate.

Din distribuție fac parte actorii: Ioana Cheregi, Frumen Gergő, Keresztes Ágnes, Raluca Mara, Moldován Blanka, Poszet Nándor, Andrei Stan și Sergiu Tăbăcaru. Costumele sunt create de Cristina Milea, muzica este compusă de Moldován Blanka, versurile sunt semnate de Andrei Stan și Frumen Gergő, iar coregrafia de Szábo Franciska.

Tot pentru prima dată în Satu Mare, Teatrul de Nord a ieșit în stradă și a prezentat publicului cele trei scene sau „piesuțe” care compun spectacolul „De la km. 0”: „Băi, animalelor”, „Caruselul ”, „Viață sau Marte!”. Experiența a fost nouă atât pentru organizatori, cât și pentru publicul curios și receptiv, care s-a strâns în jurul scenelor montate în cele trei zile în Grădina Romei, Parcul Liniștii și Parcul UFO.

De la începutul anului 2020 omenirea se confruntă cu o criză mondială cauzată de un nou tip de virus, dar acest

Informații, rezervări și bilete: Agenția teatrală (Casa de bilete), str. Horea nr. 6, telefon: 0261712106. Program: Luni – Vineri, între 10.00 și17.00; Sâmbătă, de la ora 10.00 la 13.00, și cu 2 ore înainte de începerea spectacolului.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Vineri, 31 octombrie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu îi invită pe iubitorii de literatură la lansarea celui mai nou roman al Hertei Müller, “Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi”. De asemenea, Ada Milea va susţine un minirecital cu piesele favorite ale Hertei Müller, iar Corina Bernic va prezenta un colaj de filme cu şi despre Herta Müller

30
/10
/14

La Librăria Humanitas de la Cișmigiu au avut loc două lansări de carte ale autorului Vlad Zografi: „Infinitul dinăuntru” și „Toate mințile tale”. Volumele au apărut la Editura Humanitas.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

30
/10
/14

Duminică, 14 decembrie, Ateneul Român va găzdui cele două concerte de Crăciun ale Corului Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin. Dirijate de Anna Ungureanu, cele două evenimente (ora 17:30 și ora 20:00) aduc în fața publicului bucureștean tradiționalele colinde de Crăciun pe care Madrigalul le interpretează de 51 de ani.

29
/10
/14

Sâmbătă, 29 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „In Memoriam Johnny Răducanu“, susținut de Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić și Sorin Romanescu. Evenimentul se desfășoară la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

29
/10
/14

Marţi, 4 noiembrie, ora 19:00, A1 găzduieşte ultimul eveniment din seria CIMRO DAYS 2014, FRESCOMANIA - un proiect inedit prin care Centrul de Informare Muzicală din România al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a provocat tineri şi foarte tineri compozitori să creeze variaţiuni contemporane pe o temă de Girolamo Frescobaldi (sec. XVII).

29
/10
/14

Începutul lunii noiembrie aduce pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu două dintre cele mai îndrăgite povești ale copilăriei: „Cipollino” după Gianni Rodari și „Sarea-n bucate” după Petre Ispirescu.

29
/10
/14

Numeralul de identificare ne dă, de multe ori, bătăi de cap. Lucrurile sunt mai complicate deoarece, în timp, folosirea lui în limbajul vorbit a suferit câteva modificări care au fost, până la urmă, acceptate ca norme gramaticale.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.