Un spațiu mitic care merită o viață nouă: Băile Culturale Herculane
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-spa%c8%9biu-mitic-care-merit%c4%83-o-via%c8%9b%c4%83-nou%c4%83-b%c4%83ile-culturale-herculane/

Vara asta, între 27 august — 2 septembrie, redăm viaţa culturală Băilor Herculane, băgăm în priză artistică o localitate istorică şi facem asta “with a splash”.

Un articol de Petre Ivan|10 august 2018

“Băile Culturale Herculane” este un proiect care adună o serie de invitați megafaini din arhitectură, street art, design, arte vizuale, muzică și film, alături de care vom reactiva un spațiu mitic pe care dorim să-l ridicăm până la includerea sa în Patrimoniul Mondial UNESCO, așa cum merită să fie recunoscut.

Ce avem de oferit?

– Picturi murale create de Ion Barbu, IRLO, Obie Platon, Kero & Ocu
– Ateliere cu artiști vizuali și arhitecți: Dan Perjovschi, Oana Bogdan, Anca Majaru, Ovidiu Hrin
– Jam session cu A-C Leonte, Albert Tajti, Dan Mitrofan, Tavi Scurtu
– Proiecții de film în aer liber cu Cinemobilul
– Tururi ghidate, băi termale, seri cu păstrăvi și prietenie

Iar după toate astea ce rămâne?

– Punem un picior în pragul degradării culturale și sociale
– Atragem atenția asupra situației dezolante a patrimoniului milenar din Băile Herculane
– Reactivăm spații publice în așteptare cu picturi murale și intervenții care vor repune Băile Herculane pe hărțile culturale de azi
– Hrănim un optimism civic vital pentru a produce o schimbare atât de necesară într-un sit istoric și într-un spațiu mitic precum Băile Herculane, care se află aici de pe vremea când se scălda Împăratul Traian în ele (ba unii zic că și Hercule însuși)

De ce? Fiindcă merită să revitalizăm comorile uitate ale României
Cum? Prin intervenții artistice elegante și atente față de comunitatea locală
Ce? Un eveniment cultural de o săptămână plin de energie, culoare și… băi
Când? 27 august – 2 septembrie
Unde? Băile Herculane (județul Caraș-Severin)
Cine? Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică (ACIA), Asociația Locus, Asociația Launloc, Cinemobilul, Primăria Băile Herculane; proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.

12
/12
/20

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.

27
/11
/20

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor.