Un tablou de Pablo Picasso, vândut la licitatie cu 41,5 milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-tablou-de-pablo-picasso-vandut-la-licitatie-cu-415-milioane-de-dolari/

Tabloul „Nature morte aux tulipes”, de Pablo Picasso, a fost vândut cu 41,5 milioane de dolari, joi seară, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la New York.   Realizat în 1932, în perioada de maturitate a artistului, tabloul, care o prezintă pe tânăra amantă şi muză a lui Picasso Marie-Thérèse Walter, a fost starul […]

Un articol de Andrada Văsii|10 noiembrie 2012

Tabloul „Nature morte aux tulipes”, de Pablo Picasso, a fost vândut cu 41,5 milioane de dolari, joi seară, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la New York.

 

Realizat în 1932, în perioada de maturitate a artistului, tabloul, care o prezintă pe tânăra amantă şi muză a lui Picasso Marie-Thérèse Walter, a fost starul licitaţiei de artă impresionistă şi modernă organizată de casa Sotheby’s. Opera era estimată la un preţ cuprins între 35 milioane de dolari şi 50 milioane de dolari, informează lefigaro.fr.

Pentru celelalte lucrări, casa Sotheby’s nu a obţinut însă succesul scontat: 30% dintre operele scoase la licitaţie nu şi-au găsit cumpărători, iar suma totală obţinută – 163 de milioane de dolari – nu a egalat estimările iniţiale ale specialiştilor, cuprinse între 169 milioane de dolari şi 245 milioane de dolari.

O altă pânză a maestrului spaniol, „Femme à la fenêtre”, ce o prezintă tot pe Marie-Thérèse Walter, a fost adjudecată cu 17,2 milioane de dolari. Tabloul bucolic „Champs de blé”, de Claude Monet, a fost cumpărat pentru 12,1 milioane de dolari. O pictură a compatriotului său Paul Cézanne, „Femme nue debout”, a fost achiziţionată cu 5,3 milioane de dolari.

Printre operele rămase nevândute figurează două picturi de Picasso – „Plant de tomate” (estimată între 10 milioane de dolari şi 15 milioane de dolari) şi „Femme à la robe verte” (estimată între 6 milioane de dolari şi 8 milioane de dolari) -, dar şi o pânză de Cézanne – „La femme à l’hermine”.

Miercuri, casa rivală Christie’s a vândut, tot la New York, un tablou cu nuferi de Monet pentru 43,8 milioane de dolari, o pânză de Vasili Kadinsky pentru preţul record de 23 milioane de dolari, dar şi sculptura „Une Muse” („O muză”) de Constantin Brâncuşi, care a fost achiziţionată cu 12,4 milioane de dolari.

Săptămâna viitoare, atât casa Sotheby’s, cât şi casa Christie’s vor organiza licitaţii de artă contemporană.

 

 

Sursa: Mediafax

18
/01
/17

Cel mai longeviv spectacol din repertoriul Teatrului Odeon, ”Gaiţele”, de Alexandru Kiriţescu, în regia Alexandru Dabija, revine, după o pauză de mai mult de un an. Cea de-a 222-a reprezentaţie va avea loc în această seară (miercuri), de la ora 19.00.

18
/01
/17

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, Ion Besoiu, a murit, astăzi, la vârsta de 85 de ani, la institutul pentru boli cardio-vasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu", din Capitală. De-a lungul bogatei sale cariere, Ion Besoiu ainterpretat zeci de roluri în pe scenă și pe platourile de filmare.

18
/01
/17

Critic (constructiv) de teatru, curator de evenimente culturale din & dimprejurul teatrului, editor, traducătoare, observator, comentator și producător de proiecte culturale ce deschid teatrul spre diferite alte forme de creativitate artistică.

18
/01
/17

Saroo are doar 5 ani când se pierde de fratele lui mai mare și ajunge într-un tren care-l duce de-a lungul Indiei, în Calcutta, la mii de kilometri depărtare de locul unde s-a născut şi de familie. Înainte de a fi adoptat de un cuplu din Australia, micuţul supravieţuieşte numeroaselor încercări şi primejdii întâlnite. Apoi, 25 de ani mai târziu, porneşte în căutarea familiei sale, încercând să reajungă acasă.

17
/01
/17

Comedia 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil ,va ajunge în 39 de oraşe şi peste 65 de ecrane din ţară, începând cu 20 ianuarie. Miercuri, 18 ianuarie, fanii regizorului sunt aşteptaţi la o proiecţie specială în avanpremieră, care va avea loc de la ora 20.00 la Grand Cinema & More Băneasa. Proiecţia va fi precedată de o sesiune de autografe cu Nae Caranfil, începând cu ora 19.30, în foaierul cinematografului.

17
/01
/17

În această seară, de la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona, editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale, de Matila C. Ghika. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.

17
/01
/17

La 20 de ani de la dispariția lui Ion Voicu, fiul acestuia, Mădălin Voicu va dirija Orchestra Naţională Radio într-un concert In memoriam. Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, KV 219 de Mozart.

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Spectacolul No Man`s Land, jucat la Teatrul Naţional din București, este o adaptare scenică după filmul cu acelaşi nume de DanisTanović (câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2001), în regia bulgarului Alexander Morfov.

16
/01
/17

Un film pentru televiziune despre viaţa şi cariera cântăreţului Michael Jackson va fi produs la Hollywood in februarie si se va intitula ”Michael Jackson: Searching for Neverland”. Rolul principal va fi interpretat de Navi, unul dintre cei mai cunoscuți imitatori ai cântăreţului.

16
/01
/17

În urma succesului înregistrat după lansarea, în octombrie, a primelor 5 Atelierele „Micul Artist”, Opera Comică pentru Copii oferă, începând din luna februarie, un nou curs pentru cei mici: Atelierul de Flamenco, susținut de dansatorul argentinian Lucas Molina.