Undercloud 2016 și-a ales câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-2016-si-a-ales-castigatorii/

La Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD, desfăşurată miercuri, s-au acordat cinci premii la cinci categorii şi cinci premii speciale.

Un articol de Petre Ivan|1 septembrie 2016

Juriul format din regizoarea Sanda Manu, directorul de scenă Victor Ioan Frunză, teatrologul Octavian Saiu, actrița Dorina Chiriac, regizorul și directorul Teatrului Metropolis George Ivașcu, a decis miercuri, 31 august, Premiile Undercloud 2016, oferite pe scena Arcub Gabroveni, gazda Festivalului anul acesta. Scenografa Iuliana Vîlsan a jurizat pentru Premiul Dada Undercloud – premiul pentru scenografie. Chris Simion-Mercurian, regizor și președintele Undercloud, Silvia Dumitrache, critic de teatru („Observator cultural”) și teatrologul Irina Ionescu au jurizat pentru Premiul Undercloud pentru concept, regie și interpretare. Iată câștigătorii!

Premiul pentru Cea mai bună actriță i-a fost acordat Ilonei Brezoianu, pentru rolul din spectacolul „Fata din curcubeu”, regia Lia Bugnar, producție Godot-cafe Teatru.

Ilona Brezoianu

Ilona Brezoianu – Cea mai bună actriță la Undercloud 2016

Nominalizări: Alina Mîndru („Mălăieș în călcăieș”), Ilona Brezoianu („Fata din curcubeu”), Alina Petrică („Aglaja”)

Premiul pentru Cel mai bun actor i-a fost acordat lui Dan Rădulescu, pentru rolul din spectacolul „Omul-pernă”, regia Eugen Gyemant, producție Arcub, Eugen Gyemant, Fundația Calea Victoriei și Teatrul Act.

Nominalizări: Ionuț Vișan („Liliom”), Dan Rădulescu („Omul-pernă”), Lucian Iftime („Omul-pernă”)

Premiul pentru Regie a mers către spectacolul „Omul-pernă”, regizat de Eugen Gyemant.

Nominalizări: „Liliom” (Kovács Zsuzsánna), „Omul-pernă” (Eugen Gyemant), „Mălăieș în călcăieș” (regie colectivă)

Premiul Juriului i-a fost acordat Teatrului UNTEATRU.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol a revenit spectacolului „Omul-pernă”, regia Eugen Gyemant.

Distribuție: Ionuț Grama, Dan Rădulescu, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc / Andrei Seușan și Teodora Iancu

Light design: Alexandru Macrinici și Alexandru Mihăilă

Scenografia şi costume: Maria Nicola

Premiul Dada Undercloud pentru Scenografie: Maria Nicola pentru scenografie și costume în spectacolul „Omul-pernă”.

Premiile Undercloud pentru concept, regie și interpretare:

Aleargă. Flas jurnal de jogging”, regia: Silvia Călin, autor text: Ana Maria Sandu, distribuție: Nicoleta Lefter, producție independentă.

(P)rotagonista” de Marco Tesei, regia: Mariana Cămărășan & Amalia Iorgoiu, cu Florina Gleznea, producție Undercloud.

Premiul Teatru Liber – Under Any Cloud s-a acordat regizorului Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național din Cluj.

Alister O’Loughlin și Miranda Henderson

Alister O’Loughlin și Miranda Henderson

Premiul de Excelență s-a acordat actorului Alister O’Loughlin, pentru performanța din spectacolul „The Tragedian”, regia Miranda Henderson. Producție Prodigal Theatre – Londra.

Cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent Undercloud a oferit peste 40 de spectacole și evenimente teatrale din țară și străinătate, workshopuri, conferințe, expoziții, întâlniri cu artiști din lumea culturală și teatrală: Pascal Bruckner, Mihai Măniuțiu, Răzvan Vasilescu, Marian Râlea, Alister O’Loughlin (Prodigal Theater, Marea Britanei), Elena Kovalskaya (Centrul Meyerhold, Rusia) s-au numărat printre invitații speciali ai acestei ediții. La UNDERCLOUD 2016, s-a desfășurat și o întâlnire a criticilor de teatru, cu invitați de prestigiu, precum John Elsom și Benny Lim, și moderată de criticul Octavian Saiu. De asemenea, invitată de la Edinburgh International Festival a fost Sally Hobson, Head of Creative Learning.

Ajuns la cea de-a treia ediție internațională, Undercloud 2016 a cuprins în program șase spectacole din străinătate: spectacolul multipremiat „The Tragedian” (trilogie) de la Prodigal Theater din Londra, cu Alister O’Loughlin, „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” (comedie istorică) a fost propunerea Teatrului „Eugène Ionesco” din Chișinău, în regia lui Slava Sambriș, iar „Voix dans le Noir”, spectacol de marionete pentru adulți, a fost alegerea companiei Collectif Kahraba (Franța/Liban). Analogio Theater din Grecia a venit cu „Philoctetes” de Yannis Ritsos, în regia lui Sissy Papathanassiou, un one-man show cu tentă politică. De la bine-cunoscutul Centru Meyerhold din Rusia a fost invitat spectacolul „One Day We Will All Be Happy” de Yekaterina Vasilieva, în regia lui Veaceslav Cebotari, bazat pe un monolog împărțit de două actrițe, Alexandra Kuzenkina și Anastasia Pronina, care joacă același personaj. Iar Tami Dance Company, compania coregrafului Nirmod Freed, a fost invitata Israelului la Undercloud, cu peroformance-ul „Control Freaks & More”.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.