UNDERCLOUD 2022, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-2022-la-final/

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD s-a încheiat pe 19 iunie, după o săptămână în care Calea Griviţei a fost animată de spectacole şi evenimente într-un demers unic în istoria festivalului.

Un articol de Ziarul Metropolis|20 iunie 2022

Gala UNDERCLOUD a marcat finalul acestei ediții și decernarea premiilor pentru spectacolele câștigătoare. Juriul a fost format din Alexa Visarion, Mihaela Păun și Ioana Marchidan, iar marii câștigători ai acestei ediții sunt: Florina Gleznea (Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul Emma din „Doi într-un butoi”), Ana Maria Pop (Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul Lisa Morrison din „Povestiri culese”), Andreea Tănase (Premiul Juriului pentru interpretare feminină, spectacolul de dans „#nuEu”), Burnout de Arcadie Rusu (Cel mai bun spectacol), Romeo și Julieta” (regia Mihaela Sârbu) și “Muscă, paie și bătaie” (regia Lia Bugnar) Premiul Juriului. Juriul a decis în unanimitate ca în ediția de anul acesta să nu acorde premiul pentru regie și premiul pentru interpretare masculină.

Fundația Calea Griviței a decernat la rândul ei patru Premii de excelență pentru întreaga activitate pentru Maria Miu (scenograf), Mirela Trăistaru (artist plastic), Ioana Marchidan (coregrafă și dansatoare), Alexa Visarion (regizor)) și Maia Morgenstern (actriță), un premiu pentru inovație artistică (Vika Medvedeva) și un premiu pentru spectacol pentru “ Humans/Bodies/Images”.

Gala UNDERCLOUD s-a încheiat cu spectacolul „Nu sunt eu” de Victor Ioan Frunză în interpretarea Maiei Morgenstern.

„Dacă soțul și partenerul meu, Tiberiu Mercurian, nu ar fi insistat, nu am fi avut Undercloud 15. Dar ne-am mobilizat. Am trecut printr-o ediție plină de provocări, dar care ne-a făcut să ne dăm seama de importanța demersului nostru și de cât de unită este echipa. Să mutăm UNDERCLOUD pe Calea Griviței a însemnat să facem zeci de mii de pași între cele 7 spații și să aducem la viață o zonă istorică a Bucureștiului care sperăm să devină inima Cartierului Creativ. Am adus aici oameni noi, care poate nu și-ar fi imaginat că vor veni pe Calea Griviței să se plimbe, să consume artă, să admire clădirile de pe cea de a doua stradă ca vechime după Calea Victoriei. Și am reușit să aducem bucurie pentru oamenii care locuiesc deja aici, care și-au ocupat zi de zi locul de la propria fereastră pentru a fi parte din magia UNDERCLOUD”, declară Chris Simion-Mercurian.

Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD  este organizat de Fundația Calea Griviței și este un proiect finanțat de Ministerul Culturii și AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, ARCUB, Primăria Sectorului 1 și Cartierul Creativ.

Parteneri UNDERCLOUD: Raiffeisen Bank, Aqua Carpatica, Persil, Kasper, Theatrum, MECENA.ART, Gavrilă, Borțun și Asociații, Librăria Bizantină, Cotescu, Stroe și Asociații, Editura Trei, O.A.R., Teatrul Dramaturgilor Români, Muzeul Național al Literaturii Române, UNArte, J`ai Bistrot, Grivița 53, Black Habit, Biserica Sfinții Voievozi, UNITER.

Partenerii media ai festivalului sunt: Rock FM, Magic FM, Itsy Bitsy, AgențiadeCarte.ro, The Institute, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, DC News, Munteanu Recomandă, Zile și Nopți, IqAds, Liternet, Lateatru.eu, cult-ura.ro, modernism.ro, B365, Republica.

Proiectul „Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD” nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.