Undeva, cândva… Alain Delon & Romy Schneider
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-alain-delon-romy-schneider/

Romy Schneider ar fi împlinit, ieri, 80 de ani, prilej pentru Alain Delon să îi aducă un omagiu emoţionant celei care i-a fost iubită şi colegă de platou. 

Un articol de Petre Ivan|24 septembrie 2018

„Cei care au iubit-o şi încă o iubesc să se gândească la ea. Mulţumesc”, a scris Alain Delon pe pagina de efemeride al ziarului „Le Figaro”, amintind că „Rosemarie Albach-Retty, cunoscută ca Romy Schneider„, ar fi împlinit la 23 septembrie, 80 de ani.

Actriţa, născută la Viena şi care a primit naţionalitatea franceză după ce şi-a desfăşurat o bună parte din carieră în Franţa, a murit la 29 mai 1982, la domiciliul său din Paris.

Alain Delon şi Romy Schneider s-au cunoscut în timpul filmărilor la „Christine”, de Pierre Gaspard-Huit, în 1958. Revista Marie Claire amintea că prima impresie între cei doi nu a lăsat să se întrevadă o relaţie amoroasă. „Este frumoasă, dar foarte capricioasă şi plictisitoare”, a spus atunci actorul, reproşându-i că nu vorbeşte bine franceza. .

Delon avea 23 de ani iar Romy 20 şi s-au logodit un an mai târziu. Iubirea lor a durat cinci ani, dar nu au ajuns să se căsătorească, Delon fiind cel care a pus capăt relaţiei lor.

După zece ani ei s-au reîntâlnit, aminteşte revista, pe platourile de filmare la ordinele regizorului Jacques Deray, care a făcut din ei o pereche legendară în filmul „La Piscine”

Foto: Alain Delon & Romy Schneider – facebook

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.