Undeva, cândva… Basic Instinct
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-basic-instinct/

S-au împlinit, zlele trecute, 27 de ani de la premiera filmului (cu un succes fenomenal) „Basic Instinct“, una dintre cele mai controversate pelicule din istoria cinematografiei din cauza violenţei groteşti şi a sexualităţii explicite.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2019

13 zile a durat scrierea scenariului, vândut cu nu mai puţin de 3 milioane de dolari de scenaristul Joe Eszterhas producătorul Mario Kassar, care a reuşit să realizeze ulterior un film de mare succes, cu un profit de 400 de milioane de dolari. O adevărată performanță pentru anul 1992…

După lansarea filmului, Sharon Stone (13 actriţe, în afară de Stone, au fost luate în considerare pentru rolul principal feminin din Basic Instinct) declara că nu au deranjat-o atât scenele de sex, cât mai ales cele cu violenţă:

“Dumnezeule! Era, tot timpul cât am tras scena cu atacul din pat, un medic lângă pat care stătea cu masca de oxigen în mână, pregătit să-mi sară în ajutor, pentru că eram tot timpul pe punctul de-a leşina”.

Nici Michael nu s-a simţit în apele lui alături de Sharon Stone. Cel puţin asta susţinea, la acea vreme, actriţa:

“Dar tocmai acest disconfort a făcut acest thriler un succes. Tensiunea e benefică în astfel de cazuri. De fapt nici nu am apucat să-l cunosc pe Michael. Şi faptul că nu ajunseserăm să ne cunoaştem a creat acea tensiune între personaje. Eram intimă cu un străin.”

Pentru rolul din „Basic Instinct” Sharon Stone a obținut nu doar faima internațională, ci și prima nominalizare din carieră la Globurile de Aur.

Foto: Basic Instinct – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.