Undeva, cândva… Bolero, Maurice Béjart, Maya Plisetskaya
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-bolero-maurice-bejart-maya-plisetskaya/

Maya Plisetskaya dansând Bolero-ul lui Maurice Bejart, într-o înregistrare din 1976, la Teatrul  Royal de la Monnaie, Bruxelles,  cu ocazia Festivalului Fête de l’Humanité. Într-o zi de 22 noiembrie (2007) se stingea din viaţă, la vârsta de 80 de ani, Maurice Bejart, considerat coregraful secolului XX.

Un articol de Petre Ivan|22 noiembrie 2018

În cei 50 de ani de cariera, Maurice Béjart a creat 250 de coregrafii remarcabile ce imbină tehnicitatea dansului occidental cu senzualitatea celui asiatic, muzica orientală cu cea clasică și cu pop-rock-ul.

* * *

Născut pe 1 ianuarie 1927, la Marsilia, fiul filosofului Gaston Berger a debutat în coregrafie la Paris, cu Ballet de l’Etoile, care i-a adus si cel dintâi succes în „Simfonie pentru un om singur”. În 1959, coregrafia din „Sacre du printemps” uimea lumea culturală franceză, iar un an mai târziu, Bejart își forma propria trupa, Ballet du XX-e Siecle, la Bruxelles.

În urma unor conflicte cu directorul Operei din Bruxelles, s-a mutat definitiv la Lausanne în anul 1987, unde a înființat Compania Béjart Ballet. Aici a pus si bazele unei scoli de balet, Rudra, unde tineri din toate colțurile lumii, selectati chiar de Béjart sau de colaboratorii acestuia,  exersau  pașii de dans.

Cu toate că, în 1984, a trecut la islamism, spectacolele coregraful ui care a revoluționat arta dansului în secolul XX au continuat să conțină scene controversate și nuditate.

Ales membru al Academiei des Beaux-Arts al Institutului Frantei, Maurice Bejart a primit, în 1995, de la Papa Ioan Paul al II-lea, distinctia Together for Peace Foundation.

Foto: Bolero, Maurice Béjart, Maya Plisetskaya – facebook

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.