Cănuță, om sucit, pe strada Sapienții, 11 bis (via Florin Iaru) – partea I
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-canuta-om-sucit-pe-strada-sapientii-11-bis-via-florin-iaru-partea-i/

Puţină lume ştie că, în spatele aparenţei mele de om serios şi atotcunoscător se ascunde un soi de Cănuţă om sucit, un Lică Zăpăcilă al familiei, unul care-şi ia părerile şi impresiile drept realitate. Asta în ceea ce mă priveşte, desigur. Cînd mi se pare că am înţeles ceva, nu mai acord nici o atenţie restului, amănuntelor. Exemplul cel mai strălucit este chiar vacanţa pe care o ronţăi acum, mirîndu-mă şi dînd cu căciula după cîini.

Un articol de Petre Ivan|12 august 2019

În urmă cu o lună de zile, am aranjat un sejur în Grecia cu Christian Tour. Am fost foarte serios și ei au fost foarte serioși. Mi-au comunicat datele, 9-16 august, hotelul și stelele. Pentru că a fost o ofertă bună, am decis să mai petrec cîteva zile, înainte, prin Peraia, astfel încît să ajung în Lefkada (noul paradis turistic pentru adoratorii lui Halkidiki) exact la țanc.

Pe Pe 9 august trecute fix, ne-am urcat în mașină și am pornit. După patru ore și jumătate am traversat tunelul subteran și, în jurul orei 16, am aterizat, cu cățel, cu purcel, în hotelul Tesoro. M-am prezentat la recepție, am înmînat biletul, iar recepționerul s-a uitat la mine ca la felul patru.

— Azi? – a întrebat el. Sunteți sigur că e de azi?florin iaru
— Da, am zîmbit încrezător, dar cu un soi de neliniște. Mă așteptam să fiu primit cu brațele deschise.
— Hm, a spus bărbatul cărunt, căutînd de zor printre rezervări. Nu găsesc nimic. Da’ nimic. De regulă, sejururile de la Christian Tour încep lunea.
— Ce are a face? Eu am venit vineri. Asta e.

Omul a mai zăbovit cîteva minute apoi s-a întors spre mine, după ce bolborosise ceva în greacă cu o tipă blondă.
— Nu, nu e.
— Ei, pe naiba. Ia uitați-vă aici!

Bărbatul cărunt s-a uitat pe rezervarea cu care venisem, s-a mai uitat o dată și și-a desfăcut brațele în lături.
— Domnule, da, e ziua de 9, dar e în septembrie!
— Imposibil.
I-am smuls hîrtia din mînă. Acolo stătea scris, clar, să citească și orbii: 9-16.09 2019.
M-am albit

(va urma)

_________

Florin Iaru este poet, prozator, fost membru al celebrului Cenaclu de luni, iar de câțiva ani încoace organizează împreună cu Marius Chivu unele dintre cele mai de succes ateliere de creative writing din țară.

Foto: Lefkada, Florin Iaru – facebook

14
/08
/16

Dragă domnule Zweig, vă scriu tocmai din Europa de Est, în anul 2016, după Hristos, pentru a vă informa că, așa cum v-ați temut, lumea a continuat să-și piardă mințile...

14
/08
/16

„Albastrul dintre cer şi ape”, al doilea roman al scriitoarei Susan Abulhawa, apărut recent la Polirom în traducerea semnată de Mihaela Negrilă, propune o incursiune într-o istorie cu multe enigme, construită în jurul unui destin de excepție.

10
/08
/16

Veste bună pentru pasionaţii de lectură! Un studiu numit "Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea", realizat pe un eşantion de peste 3.500 de persoane, dezvăluie că oamenii care citesc cărţi, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult decât cei care nu citesc deloc. Cărţile "promovează empatie, percepţie socială, inteligenţă emoţională - procese cognitive ce duc la o supravieţuire mai bună", se arată în studiul publicat de revista "Ştiinţe Sociale & Medicină".

06
/08
/16

Peste 100 de evenimente într-unul singur, un nou amplasament mai accesibil și o ofertă editorială generoasă – (doar) trei dintre motivele pentru care cititorii aflați în vacanță la malul mării sunt așteptați la Târgul GAUDEAMUS Litoral, ediția a VIII-a.

05
/08
/16

Scris cu vervă ironică şi umor, romanul Idei Simons, O fecioară nesăbuită (traducere din limba neerlandeză şi note de Gheorghe Nicolaescu), este povestea unei adolescente aflate în căutarea unui loc sigur în vremuri nesigure şi într-o lume în care haosul e pe cale să se dezlănţuie. Apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, O fecioară nesăbuită este disponibil din această săptămână în librăriile din ţară.

04
/08
/16

Într-o zi de 4 august se năsteau trompetistul și cântărețul Louis Armstrong (1901), unul dintre cei mai mai influenţi artişti din istoria jazz-ului, şi scriitorul norvegian Knut Hamsun (1859), laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 4 august se stingea din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen (1875) , cel care a încântat generații întregi de copii cu povești precum "Crăiasa Zăpezii", "Hainele cele noi ale împăratului", "Fetița cu chibrituri", "Rățușca cea urâtă", "Mica sirenă" și multe altele,

02
/08
/16

În perioada 5-6 august 2016, Muzeul Național al Literaturii Române din București, împreună cu Fundația „Gellu Naum” și în parteneriat cu Green Hours jazz-café, organizează prima ediție a Festivalului Gellu Naum. Festivalul Gellu Naum din acest an se va desfășura pe parcursul a două zile, la București și Comana, și va reuni multe dintre cele mai importante nume de poeți români contemporani, apropiați într-un fel sau altul de Gellu Naum și de scrierile sale.

01
/08
/16

În această vară, Editura Herald lansează ediția din 2016 a campaniei „Te așteptăm în librărie!“. Între 1 august și 1 noiembrie, ești invitat să intri în cele 150 de librării partenere din București și din țară și să descoperi cele 30 de cărți aflate în promoție.

31
/07
/16

Chalice îşi va face debutul în luna septembrie, în benzile desenate "Alters", o serie de poveşti despre un grup de proscrişi, a căror circumstanţe unice le dă superputeri, Făcând tranziţia la sexul feminin şi purtând cu încredere o fustă mini şi o pelerină, Chalice dezvoltă abalitatea de a controla mecanica cuantică.