Undeva, cândva… Dictatorul Chaplin
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-dictatorul-chaplin/

Charlie Chaplin, în 1940, în „Dictatorul” („The Great Dictator”). Filmul a fost considerat în epocă unul foarte îndrăzneţ, prin faptul că ironiza dictatori precum Adolf Hitler şi Benito Mussolini, dar şi ideologii ca fascismul, nazismul şi antisemitismul.

Un articol de Petre Ivan|14 august 2018

În plus, Statele Unite ale Americii nu se aflau încă în război cu Germania nazistă, iar modul în care a fost portretizată persecuția evreilor în Europa, cu scenele trupelor care terorizau ghetourile, a fost considerat “exagerat”, potrivit unei cronici a lui Roger Ebert, din 1972

În România,  „Dictatorul” a fost difuzat pentru prima dată la scurt timp după Revoluția din 1989, la inițiativa crainicului Victor Ionescu, potrivit criticului de film Irina-Margareta Nistor.

Foto: Undeva cândva, Dictatorul – facebook

10
/07
/23

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.