Uniunea Cineastilor aniversează 50 de ani de la înfiinţare
https://www.ziarulmetropolis.ro/uniunea-cineastilor-aniverseaza-50-de-ani-de-la-infiintare/

Uniunea Cineastilor din România (UCIN) sărbătoreşte împlinirea a 50 de ani de la înfiinţare prin proiecţii de filme clasice, care vor avea loc de luni până joi, la cinema Studio, precum şi printr-o gală de premiere organizată pe 28 octombrie.

Un articol de Andrada Văsii|15 octombrie 2013

Uniunea Cineastilor din România (UCIN) sărbătoreşte împlinirea a 50 de ani de la înfiinţare prin proiecţii de filme clasice, care vor avea loc de luni până joi, la cinema Studio, precum şi printr-o gală de premiere organizată pe 28 octombrie, la Ateneul Român din Bucureşti.

Potrivit UCIN, împlinirea celor 50 de ani de la înfiinţarea Uniunii Cineastilor din România este un eveniment aniversar, un bun prilej de a-i onora pe cei ale căror idei şi a căror muncă s-au transformat în capodopere cinematografice, de a viziona peliculele care au marcat parcursul filmului românesc şi de a-i premia pe cei mai merituoşi cineaşti autohtoni.

Începând de luni, cinematograful Studio găzduieşte o serie de proiecţii ale unor filme de ficţiune marca Uniunea Cineastilor, documentare şi de animaţie – o gală a filmului românesc care readuce în prin plan pelicule ca „Meandre”, regia Mircea Săucan, „Nunta de piatră”, regia Mircea Veroiu şi Dan Piţa, „E pericolosso sporgersi”, regia Nae Caranfil, „Răscoala”, regia Mircea Mureşan, „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, regia Sergiu Nicolaescu, „4,3,2″ (foto sus), regia Cristian Mungiu, şi „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

Astfel, până joi, cinematograful Studio deschide uşile tinerilor cineaşti, dar şi tuturor cinefililor care vor să ia parte la gala aniversară UCIN.

50 de ani de filme bune, la Uniunea Cineastilor

Pe 28 octombrie, de la ora 18.00, la Ateneul Român se va desfăşura festivitatea de premiere a unora dintre cei mai importanţi cineaşti români.

Citiţi şi: Cristian Mungiu: „Nu poţi falsifica violenţa“

Invitaţii vor viziona şi un documentar realizat de Vlad Leu, care urmăreşte traseul Uniunii Cineaştilor din România, şi vor lua parte la concertul susţinut de pianistul Andrei Licareţ, distins cu numeroase premii internaţionale, şi de celebra formaţie Violoncellisomo, condusă de profesorul Marin Cazacu.

Uniunea Cineastilor

„E pericolosso sporgersi“, în regia Nae Caranfil, face parte din programul aniversar alcătuit de Uniunea Cineastilor

„Anul acesta împlinim 50 de ani. Nu este doar un moment aniversar, este un prilej să ne amintim că, acum 50 de ani, cineaşti şi oameni de cultură de prestigiu au semnat un document prin care a luat naştere Asociaţia Cineaştilor (ACIN).

Printre ei: Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Titus Popovici, Iulian Mihu, Manole Marcus, Mirel Ilieşiu, Doru Segall, Dumitru Carabăţ, Titus Mesaros, Mihai Iacobşi mulţi alţii. Această asociaţie a apărat drepturile cineaştilor. Uniunea Cineastilor, care s-a format în 1990 pornind de la structura ACIN, a apărat nu numai drepturile cineaştilor, ci şi demnitatea lor”, a declarat Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

Preşedintele Uniunii a mai spus că astăzi, filmul românesc este respectat în lume la fel cum a fost respectat şi în anii ’60, ’70, ’80. „Multe generaţii de cineaşti au creat filme de referinţă distinse cu mari premii naţionale şi internaţionale. Astăzi uniunea noastră cuprinde mari personalităţi, creatori, realizatori, oameni care şi-au legat destinul de arta filmului“’, notează Mediafax.

În viziunea reprezentanţilor de la Uniunea Cineastilor, actorii  trebuie respectaţi şi răsplătiţi pentru efortul lor, iar cei care nu mai sunt printre noi trebuie omagiaţi pentru valoarea operei lăsate moştenire.

Foto credit: Cinemagia, filme din programul alcătuit de Uniunea Cineastilor

22
/12
/16

Cu siguranţă unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, care se bucură deja de şapte nominalizări la Globurile de Aur şi se poziţionează astfel ca unii dintre marii favoriţi la Oscaruri, ,,La La Land” va avea premiera în cinematografele din România pe 23 decembrie.

21
/12
/16

“Allied”, cu cu Marion Cotillard şi Brad Pitt în distribuție, “Collateral Beauty”, Will Smith, Keira Knightley, Edward Norton, Kate Winslet şi Helen Mirren, “Alice Through the Looking Glass”, cu Helena Bonham Carter si Johnny Depp și „Office Christmas Party”, cu Jennifer Aniston pe afiș, se numără printre cele mai proaste filme ale anului, în opinia celor de la faimoasa revistă Rolling Stone.

21
/12
/16

Născută într-o zi de 21 decembrie (1935), la Slobozia-Hodorogea, Orhei, în Basarabia, Stela Popescu a venit pe lume într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă.

20
/12
/16

Primul spin-off al seriei "Star Wars", "Rogue One: A Star Wars story", a reușit cel de-al treilea cel mai bun start din acest an la box-office-ul nord-american, "pulverizându-și" concurenții. "Rogue One" a avut deja încasări de 300 de milioane de dolari la nivel mondial, deși nu a fost lansat încă în Coreea de Sud sau pe imensa piață chineză.

20
/12
/16

Regizorul și scenaristul Nae Caranfil este deopotrivă autorul textelor și compozitorul pieselor muzicale de pe coloana sonoră a celui mai recent film al său, 6,9 pe scara Richter, o comedie cu momente de musical puse în scenă de coregraful sârb Milan Gromilić. A avut premiera la ediţia TIFF de anul acesta, iar din 20 ianurie 2017 rulează pe marile ecran, inclusiv la Cluj.

19
/12
/16

Al Pacino va juca rolul lui Tennessee Williams în piesa "God Looked Away", prima producţie a Pasadena Playhouse, în programul PlayWorks. Spectacolul, care relatează o perioadă tulburată din viaţa dramaturgului, va avea premiera în primăvara lui 2017.

19
/12
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Dorotheea Petre (aproape 36 de ani) este bine-cunoscută publicului cinefil din ţara noastră, din pelicula „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006).

19
/12
/16

“Când eram tânăr, viața mi se părea fără sfârșit...” - Marcello Mastroianni. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la moartea celui considerat latin loverul și figura simbol a cinemaului italian.

18
/12
/16

Topul celor mai bune filme care au putut fi văzute în premieră în România în 2016 este împărţit în trei. Un clasament de 10 poziţii include cele mai îndrăzneţe filme distribuite în cinematografe. Apoi, un top cu câteva filme exclusiv din festivaluri şi trei recomandări de documentare.

16
/12
/16

Relansat pe platforma Cinepub, "Senatorul melcilor", filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1995 în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, este o satiră politică în care grotescul este îmblânzit prin comic.

15
/12
/16

Cel mai aşteptat film românesc al anului 2017, ,,Ana, mon amour“, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (9-19 februarie) şi va putea fi vizionat în cinematografele din România din 3 martie, la scurt timp după premiera internaţională.

15
/12
/16

Tudor Aaron Istodor, actorul din „Fixeur” (regia: Adrian Sitaru), a fost selectat în programul Shooting Stars din cadrul celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul va avea loc în perioada 9-19 februarie 2017, în capitala Germaniei.

12
/12
/16

O participare istorică la Cannes, prezenţe şi premii în alte festivaluri importante, o nouă reformă, dezorientarea sau manierizarea unor regizori consacraţi, încercări onorabile de film de gen, documentare îndrăzneţe, dar şi obişnuitele pocnitori: un an 2016 bogat pentru cinematografia română.