Vă place tango? Răzvan Suma, într-un nou turneu național
https://www.ziarulmetropolis.ro/va-place-tango-razvan-suma-intr-un-nou-turneu-national/

Între 28 septembrie şi 24 octombrie, violoncelistul Răzvan Suma desfăşoară turneul ,,Vă place tango?”. Este o continuare a tradiţiei instaurate de artistul român de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

Un articol de Liliana Matei|25 septembrie 2014

Tango (genul muzical dedicat dansului cu cea mai spectaculoasă poveste), doi invitaţi speciali originari chiar din ţara tango-ului şi a compozitorilor săi – Argentina (Analia Selis și Julio Santillan), un repertoriu semnat de cei mai mari compozi­tori de gen, 13 concerte în 12 oraşe din România. Acestea sunt elementele care compun turneul naţional „VĂ PLACE TANGO ?”.

„Din păcate acest an a fost plin de evenimente neplăcute – războaie, ameninţări, pandemii etc. Sper ca publicul care vine la concertele noastre să plece convins că ceea ce primeşte prin muzică este oferit cu multă sinceritate, din tot sufletul. Chiar şi numai o temă muzicală rămasă în mintea unui spectator, fredonată în drum spre casă, ne împlineşte obiectivul”, mărturiseşte Răzvan Suma.

Alături de violoncelistul român se vor afla doi invitaţi argentinieni care construiesc alături de Răzvan Suna povestea specială a turneului : ANALIA SELIS – voce (recent revenită pe scenă după experienţa de maternitate), care va fi prima oară într-un turneu partenera de scenă a partenerului său de viaţă (Răzvan Suma) şi JULIO SANTILLAN – chitară, care soseşte din Argentina pentru a cânta tango publicului din România. Aflat într-o dublă ipostază în acest turneu – de chitarist şi compozitor de piese de tango – Julio Santillan semnează aranjamentul muzical pentru violoncel, chitară şi voce pentru majoritatea pieselor din repertoriu.

Evenimentul este unul unic în peisajul cultural românesc: va fi prima oară când un turneu de amploare va fi dedicat în exclusivitate tango-ului interpretat în mod tradiţional, aşa cum se cânta pe vremuri în Argentina, ţara unde, la graniţa cu Uruguay-ul, s-a născut undeva la sfârşitul sec. XIX, acest tip de muzică şi dans. Tango-ul a cucerit în sec. XX întreaga lume scriindu-şi un destin surprinzător, de la dans rău famat din mahalele din Buenos Aires, la cel mai apreciat dans de societate.

Analia Selis, care va cânta prima oară în cariera sa un întreg concert de tango, declară despre pregătirea turneului :
„De anul trecut când Răzvan mi-a propus să facem acest turneu am început să studiez tot ce este legat de tango: tehnica şi modul de a cânta tango, am citit despre istoria genului şi am parcurs poveşti despre fiecare melodie pe care o vom cânta. În acest turneu vrem să cântăm tango într-un mod tradiţional, aşa cum se cânta pe vremuri. Desigur că noi am pregătit aranjamente pentru violoncel, chitară şi voce, dar acestea au fost gândite de Julio Santillan aşa încât să respecte modul de interpretare tradiţional. ”

În programul turneului veţi asculta piese de tango, milonga şi vals, semnate de cei mai mari compozi­tori de gen, de la celebrul argentinian Astor Piazzolla la Carlos Gardel şi Sebastian Piana sau creaţii semnate chiar de Julio Santillan, unul dintre cei doi invitaţi speciali ai turneului.

Între 28 septembrie – 24 octombrie 2014, iubitorii de muzică din 12 oraşe din România vor „fredona” tango : Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj Napoca, Timişoara, Baia Mare, Târgu Mureş, Arcuş, Sibiu, Piteşti şi Bucureşti. Va fi prima ediţie în care la Bucureşti vor avea loc două concerte – Sala Radio (22 octombrie) şi Teatrelli (24 octombrie), iar dechiderea turneului va avea loc într-unul dintre cele mai elegante mall-uri din centrul şi estul Europei: Palas Mall Iaşi. Două evenimente de tip flashmob vor surprinde apoi publicul în Iulius Mall-urile din Cluj Napoca şi Timişoara, oferind o „mostră” de tango în fuga cotidiană din spaţiile comerciale.

RĂZVAN SUMA

Razvan Suma (2)Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires sau „Kursall” din San Sebastian. În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveţia).

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Cariera sa a însemnat până în prezent colaborarea cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.
Sub titlul “Vă place BACH?”, în 2012 Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach.

Cele două ediţii ale turneului (1-21 martie şi 2 octombrie – 7 noiembrie 2012) au însemnat 17 oraşe din România şi peste 10.000 de spectatori direcţi. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional „Vă place BRAHMS?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena.

ANALIA SELIS

Analia Selis (1)Una dintre cele mai exotice şi mai apreciate voci din peisajul muzical românesc, Analia Selis, originară din Argentina, a cântat în numeroase concerte proprii, în cele mai importante săli din România: Sala Palatu­lui, Teatrul Naţional, Sala Polivalentă, Sala Radio şi în filarmonicile din ţară.
A fost invitată să deschidă evenimente muzicale im­portante, ca cele susţinute de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto National de Cuba.

Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur 2004, când s-a clasat pe locul 3. Acest moment important i-a adus imediat un contract propus de casa de discuri „Media Pro Music“, cu care a lansat două albume „Aqui hoy” şi „Aqui ma­nana”, urmate de apariţia discografică „Suenos” – „Vise” (album realizat de Cat Music).

În anul 2009 Analia a lansat proiectul „Latino Amer­ica” – prin care se întoarce la muzica ei de suflet din ţara natală – şi a dăruit publicului albumul „Cântece de Crăciun pentru cei mici şi cei mari”. În 2010 a înregis­trat albumul „Un instante” alături de chitaristul Julio Santillan, violoncelistul Răzvan Suma şi actriţa Mihaela Teleoacă.

JULIO SANTILLAN

Julio Santillan _02Julio Santillán, compozi­tor şi chitarist argentinian, a înregistrat peste 40 de CD-uri cu muzicieni din diferite ţări din întreaga lume şi alături de ansam­blurile pe care le conduce a participat la mai multe festivaluri de prestigiu: „Blue Note Jazz Club” (New York), „Festival Guitar­ras del mundo” (Argentina), „Festivalul George Enescu” (România) etc.

Ca orchestrator şi com­pozitor a lucrat pentru teatru, filme, înregistrări şi concerte live ale multor artişti din toată lumea. Compoziţiile lui combină elementele muzicii tradiţionale din Argentina cu jazz şi muzică clasică.
Ca chitarist, Julio Santillan a interpretat şi a predat masterclass-uri în Argentina, Columbia, Finlanda, Grecia, Canada, Spania, Italia, Germania, Belgia, Franţa, Cehia şi SUA.
Şi-a început studiile muzi­cale în Argentina şi le-a con­tinuat apoi la Berklee College of Music (Boston, SUA).

VĂ PLACE TANGO? – program
28 septembrie – 24 octombrie 2014

28 septembrie, Iaşi – Palas Mall, ora 18.00
1 octombrie, Râmnicu Vâlcea – Filarmonica „Ion Dumitrescu”, Sala Lahovari, ora 19:00
5 octombrie, Botoşani – Moşia Cai de Vis – Bucovina, ora 19:00
9 octombrie, Bistriţa – Sinagoga, ora 19.00
11 octombrie, Cluj-Napoca – Casa Universitarilor, ora 19.00
13 octombrie, Timişoara – Sala Capitol, ora 19.00
15 octombrie, Baia Mare – Sala Rotary a Liceului de Arte, ora 18.00
17 octombrie, Târgu Mureş – Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, ora 19.00
18 octombrie, Arcuş – Sala Castelului, ora 19.00
19 octombrie, Sibiu – Sala Thalia, ora 19.00
22 octombrie, Bucureşti – Sala Radio, ora 19.00
23 octombrie, Piteşti – Sala Filarmonicii, ora 19.00
24 octombrie, Bucureşti – Teatrelli, ora 20.00

11
/10
/18

După o lansare spectaculoasă, la Teșcani, la finalul lunii august, și după un periplu în alte patru orașe ale țării, Turneul național 100 x Enescu, susținut de Bucharest Festival Orchestra și dirijorul Cristian Lupeș, ajunge luna aceasta la București.Pe 23 și 28 octombrie, publicul este invitat la concertele ce vor fi susținute la Universitatea Națională de Muzică și la Muzeul Național al Literaturii Române, parteneri ai turneului.

09
/10
/18

Doi artiști foarte apreciați pe scenele internaționale, flautistul Matei Ioachimescu și pianista Mara Dobrescu, și-au dat o întâlnire de prim rang într-un proiect muzical excepțional: ROMANIAN RHAPSODY, o serie de concerte extraordinare, în 7 orașe din România, între 21 și 30 Octombrie. Turneul se va încheia cu un recital la Muzeul Național Cotroceni din București,  Salonul Cerchez, Marți 30 Octombrie, de la ora 19:00.

08
/10
/18

Din 2010, jazzul de cea mai bună calitate este la el acasă în spațiul nonconformist și primitor al Teatrului Act din București; în 10 octombrie 2018 se deschide o nouă stagiune de concerte, cea cu numărul 9, care propune lunar noi provocări pentru admiratorii genului. O noutate este și implicarea în organizarea acestei stagiuni a unicului post românesc clasic, jazz & more – Radio România Muzical, alături de Orchestrele și Corurile Radio România.

04
/10
/18

Artiști de renume internațional, printre care se numără dirijorii  Christian Badea, Paul Nadler, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Alexander Walker, Camil Marinescu, alături de mari soliști - celistul Misha Maisky, violoniștii Valeriy Sokolov și David Grimal, pianiștii Khatia Buniatishvili, Elizabeth Sombart, Lukasz Krupinski, Daniel Ciobanu -, vor fi oaspeții Filarmonicii „George Enescu” în stagiunea aniversară 2018-2019.

02
/10
/18

Ediția a XVI-a a Concursului Internațional “George Enescu” a adus la București cu 26% mai mulți concurenți față de anul 2016, într-una dintre cele mai puternice ediții din istoria de 60 de ani a Concursului. Peste o treime din concurenții participanți la fiecare secțiune aveau, la momentul înscrierii, cel puțin un alt premiu internațional și aproape jumătate dintre ei concertaseră cu orchestre importante din țara de origine sau pe scene internaționale.

01
/10
/18

Charles Aznavour a murit, în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 94 de ani, la domiciliul său din Alpilles (sudul Franţei). Aznavour a fost un cântăreț, compozitor, actor și activist public francez de origine armeană. A apărut în peste 60 de filme și a compus peste 1400 de cântece.

01
/10
/18

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket?  Răspunsul este pozitiv : din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri,  librării, muzee, sedii de firme.

27
/09
/18

În perioada 6-7 octombrie, vinul, muzica și cultura Republicii Moldova își dau întâlnire la prima ediție a Festivalului Vinului Moldovei, care se va desfășura la Lagoo-Snagov. Acesta este primul eveniment din România care adună sub umbrela sa gustul autentic și atmosfera moldovenească oferite de vinurile unice și de muzica de calitate.

27
/09
/18

Camuflat în ciorapi flaușați, tolănit pe o canapea din New York, Elvis își deschide scrisorile de amor visând la gloria ce avea să vină. Imaginea este surprinsă în martie 1956, la o lună și ceva de la prima sa apariție într-o emisiune de televiziune.

26
/09
/18

Se împlinesc, astăzi, doi ani de la moartea cântăreţului şi actorului Ioan Gyuri Pascu. Peste 20 de prieteni ai lui Gyuri, artişti şi personalităţi din lumea sportului, îi vor onora numele în concertul de la Agnita (localitatea natală a lui Ioan Gyuri Pascu), intitulat “Din dragoste pentru Gyuri”. Cu acest prilej va fi dezvelit şi bustul regretatului artist.

25
/09
/18

Pianistul și dirijorul Christian Zacharias deschide stagiunea Filarmonicii „George Enescu” cu un program integral Beethoven. Stagiunea 2018-2019 se va desfăşura sub semnul aniversării Centenarului, dar şi al aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” (1868) și a 130 de ani de la inaugurarea clădirii Ateneului Român (1888).

24
/09
/18

Concursul „George Enescu” 2018 a ajuns la final. Daria Parkhomenko este câștigătoarea Secțiunii Pian. Un român și un coreean  premiați la Secțiunea Compoziție. Daria Parkhomenko (Rusia), în vârstă de 27 de ani, a câștigat Concursul Enescu 2018, Secțiunea Pian, după o Finală în care a interpretat Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 în re minor op.30de Serghei Rahmaninov.

24
/09
/18

Metallica va concerta pe Arena Naţională din Bucureşti, pe 14 august 2019, iar biletele pentru concertul ce face parte din turneul „Worldwired” vor fi puse în vânzare pe 28 septembrie, la ora 10:00, pe metallica.emagic.ro, eventim.ro şi iabilet.ro. În deschidere, vor cânta trupele Ghost şi Bokassa.

17
/09
/18

În urmă cu 45 de ani, într-o zi de 17 septembrie (1973) lua ființă, sub conducerea poetului Adrian Păunescu, Cenaclul Flacăra, o rampă de lansare pentru numeroşi artişti, Cenaclul  a fost interzis în vara anului 1985, după o busculadă pe stadionul din Ploieşti în care au murit 5 spectatori...