Valahia, Moldova, Basarabia la 1769 – un nou concert al Stagiunii „Cartografii Sonore”
https://www.ziarulmetropolis.ro/valahia-moldova-basarabia-la-1769-un-nou-concert-al-stagiunii-cartografii-sonore/

La fiecare final de lună, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, muzica va dezvălui povestea unei hărţi alese din vremuri îndepărtate.

Un articol de Liliana Matei|26 martie 2017

O poveste nouă se va contura, despre o hartă veche, ce va prinde viață prin acordurile de muzică clasică.

Marți, 28 martie, începând cu ora 18:00, publicul este invitat să descopere un nou teritoriu istoric prin intermediul muzicii clasice.

Harta în jurul căreia se va desfășura evenimentul este Tabula Geographica – despotatus Wallachiae, atque Moldaviae, Provinciam Bessarabiae… – editată la Amsterdam, în anul 1769, de către moștenitorii faimosului cartograf J.B.Homann.

Evenimentul se va bucura de prezența Excelenței Sale Mihai Gribincea, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova. Excelența sa va prezenta harta care va deveni ulterior exponatul vedetă al lunii aprilie la MNHCV, beneficiind de o prezentare și expunere aparte.

Cuvântul înainte va aparține Cristinei Toma, Director al MNHCV, și lui Sebastian Gheorghiu, din partea UCIMR.

Vor concerta la vioară Iolanta Eremie și Diana Ciudin, invitate speciale din Republica Moldova.

Programul serii va cuprinde lucrări de J.S. Bach, Eugen Ysaye, George Enescu.

Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise de hartă: Republica Moldova.

Prețul biletului de intrare la Muzeu este de 8 lei, vizitatorii fiind îndrumați să facă o rezervare din timp, locurile fiind limitate. Rezervările se pot face la adresa [email protected]

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, un program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România în cele peste 100 de concerte organizate anual.

În sprijinul evenimentului din luna martie s-a alăturat Ambasada Republicii Moldova de la București.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este singura instituţie culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume, în general hărțile fiind asimilate muzeelor de istorie sau militare, în timp ce cărțile sunt apanajul bibliotecilor.

Muzeul deține o colecţie de peste 750 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile române, dar și țările Europei și alte continente; cea mai veche hartă din colecție este o xilogravură (gravură în lemn) din anul 1525 ce reprezintă Europa Centrală, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei şi Poloniei.

 

 

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.