Valentina Lisitsa are 20 de studenţi invitaţi speciali la concert
https://www.ziarulmetropolis.ro/valentina-lisitsa-are-20-de-studenti-invitati-speciali-la-concert/

20 de studenţi de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti sunt invitaţii speciali ai primului recital susţinut de pianista-fenomen Valentina Lisitsa în România.

Un articol de Corina Vladov|1 noiembrie 2013

20 de studenţi de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti sunt invitaţii speciali ai primului recital susţinut de pianista-fenomen Valentina Lisitsa în România.

Cel mai important eveniment de muzică clasică al lunii, recitalul susținut la București de pianista americană de origine ucraineană Valentina Lisitsa, supranumită și „pianista YouTube”, va avea loc pe 5 noiembrie, de la ora 19.00, la Ateneul Român.

20 de studenți de la clasele de pian ale Universității Naționale de Muzică din București vor fi invitații speciali ai evenimentului. „Ne-am gândit că exemplul personal al Valentinei Lisitsa va fi cu atât mai puternic cu cât va putea fi văzut de către studentții de la Universitatea Națională de Muzică din București chiar în sala de concert. Virtuozitatea Valentinei Lisitsa, dublată de o tenacitate pe măsură îi va inspira și îi va motiva deopotrivă. Energia pe care o simți la un recital live este neprețuită”, a declarat pentru presă Nicoleta Popa de la Rama Events, organizatorul recitalului.

Pianista Valentina Lisitsa este singura artistă din lume care a reușit să apropie publicul de muzica clasică prin intermediul tehnologiei. „Urmașa lui Rahmaninov”, cum o descrie presa internațională, pianista și-a lansat în anul 2007 propriul canal de YouTube.

Valentina Lisitsa

Valentina Lisitsa a urcat pe cele mai importante scene ale lumii Foto: Gilbert Francois

Astăzi, interpretările sale au depășit 60 de milioane de vizualizări, iar concertul pe care l-a susținut anul trecut pe scena prestigioasei Royal Albert Hall (Londra) în fața unui public de 8.000 de spectatori a fost transmis și online prin live streaming, fiind urmărit de alți 100.000 de oameni.

La începutul anului 2013, Valentina Lisitsa a fost invitată la BBC Proms, unul dintre cele mai importante și puternice festivaluri de muzică clasică din lume. Pianista este un artist Decca, casă de discuri aflată în top 10 la nivel mondial.

Citiţi şi: Valentina Lisitsa, în recital la Bucureşti. Bilete cu preţ special!

Programul recitalului pe care Valentina Lisitsa îl va susține la București va include: 6 dintre „Preludiile” de Rahmaninov, 8 dintre „Nocturnele” de Chopin, una dintre cele mai grele și mai frumoase sonate de Beethoven, celebra „Apassionata” și tulburătoarea „Totentanz”, de Liszt.

Recitalul este parte a unui turneu internațional: înainte de venirea la București, pianista a urcat concertat la Berlin, Köln, Taipei, Washington, New York, și urmează să ajungă în America de Sud și în Statele Unite.

Biletele la concertul susţinut de Valentina Lisitsa se pot achiziționa online, prin rețeaua Eventim, precum și în format fizic de la magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas și Cărturești.

Foto cu Valentina Lisitsa – Sam Jones

18
/10
/16

Proiectul “Lipatti Restituiri”, propus de Asociaţia Opus şi finanţat de Ministerul Culturii, s-a încheiat vineri, la Colegiul Noua Europă din Bucureşti. Acesta a cuprins lansarea site-ului www.dinulipatti.org, primul site românesc dedicat marelui pianist, și o serie de trei conferințe susținute la București și Cluj de Mark Ainley, cercetător canadian și expert în înregistrări istorice.

18
/10
/16

Între 28 octombrie și 14 noiembrie 2016 se va desfășura cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, sub înaltul patronaj al Președintelui României. Festivalul poartă în acest an numele „La Muse et le Poète” și promite în 20 de concerte întâlniri cu 23 de muzicieni din 18 țări, printre care pianiștii Olli Mustonen și Louis Lortie, violoniștii Mihaela Martin, Ilya Gringolts sau Philippe Graffin, violistul Lars Anders Tomter, violonceliștii Frans Helmerson, Christian Poltera sau Maximilian Hornung.

18
/10
/16

Academia Suedeză nu-l va mai contacta pe Bob Dylan, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, după mai multe încercări nereușite, a declarat secretara permanentă a instituției, Sara Danius. Artistul american a primit în tăcere premiul care i-a fost acordat joia trecută. În aceeași seară, el a oferit un concert în Las Vegas, unde s-a mulțumit să cânte, fără a aborda acest subiect în fața publicului.

18
/10
/16

“Rolul muzicii este pretutindeni acelaşi, de multă vreme: sa fie bine aleasă, să fie dăruită de cei care au acest dar, spre a determina o apropiere, ba chiar o comunitate între cei care iubesc muzica” - Horia Andreescu. Dirijorul principal al Filarmonicii "George Enescu” împlinește, astăzi, 70 de ani.

14
/10
/16

Premiul Nobel pentru Literatură ar trebui să deschidă o discuție îndelung ocolită: are literatura granițe - de ce ar avea? Judecând după furia cu care românii au și de această dată păreri, ai spune că trăim în mijlocul celui mai citit popor european. Să ne relaxăm: nu e chiar așa, ba chiar dimpotrivă.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

13
/10
/16

Scriitorul Mircea Cărtărescu scrie pe pagina sa de Facebook că Bob Dylan nu ar fi avut nevoie de acest Nobel pentru Literatură, pentru că, deşi el însuşi l-a tradus în limba româna şi nu contestă faptul că este un poet şi un geniu muzical, crede că acest premiu major pentru literatură ar fi trebuit să fie acordat unui “scriitor adevărat”

13
/10
/16

Cântăreţul Bob Dylan a primit joi, 13 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură pe 2016, pentru „crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane”. Dylan, unul dintre cele mai influente personaje ale secolului al XX-lea, este primul artist care a îmbinat muzica populară cu ambiţiile intelectuale.

13
/10
/16

Poetul, scriitorul, interpretul și compozitorul Leonard Cohen (82 de ani) a declarat, într-un interviu pentru The New Yorker, că își dorește să încheie numeroasele proiecte muzicale și literare începute, dar că este pregătit să moară.

12
/10
/16

În perioada 29 octombrie - 5 noiembrie 2016, pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii din Sibiu va avea loc cea de a III-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil, primul proiect de talie internațională din România dedicat celei care a fost una dintre cele mai talentate pianiste de origine română ale tuturor timpurilor, Clara Haskil.

11
/10
/16

Trupa Depeche Mode revine în România în 2017, la Cluj-Napoca, pe 23 iulie, în cadrul Global Spirit Tour, pentru promovarea noului album "Spirit", care va fi lansat în primăvara anului viitor. "Spirit" este cel de-al 14-lea album de studio al trupei, ce continuă succesul înregistrat de Delta Machine, album care a ajuns pe poziția a cincea în topurile din 26 de țări și pe prima poziție în topurile din 12 țări.

11
/10
/16

Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru, propune vineri, 14 octombrie (19.00), o seară romantică la Sala Radio. Concertul se va deschide cu Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11 de Chopin avându-l ca solist pe pianistul polonez Szymon Nehring.

10
/10
/16

Peste 3500 de persoane au aplaudat in picioare duminica seara la finalul concertului triumfal al lui Vladimir Cosma la pupitrul Orchestrei Române de Tineret prin care acesta a aniversat la Palatul Congreselor din Paris 50 de ani de activitate artistică de succes. Pe scenă s-au aflat peste 200 de instrumentiști și coriști, în prim plan apărând soliști precum soprana Irina Baianț, legendarul Richard Sanderson (La Boum), Greg Zlap la muzicuță sau Marius Preda la țambal.

10
/10
/16

În prima zi a megafestivalului legendelor rock desfăşurat în deșertul californian, The Rolling Stones au adus un surprinzător omagiu "rivalilor" The Beatles. ''Desert Trip'' a adus pe scenă pentru trei zile numeroase legende rock, printre aceştia Paul McCartney și Roger Waters, Bob Dylan sau Neil Young.

09
/10
/16

Marți, 11 octombrie 2016, ora 19.00, Stagiunea de Jazz va marca deschiderea celui de-al VII-lea sezon de la Teatrul Act printr-un triplu eveniment: lansarea primului compact disc cu înregistrări din istoria celor şase ani ai stagiunii, concert, precum şi o sesiune de autografe pe care artiştii o vor acorda la final.