Valentina Lisitsa are 20 de studenţi invitaţi speciali la concert
https://www.ziarulmetropolis.ro/valentina-lisitsa-are-20-de-studenti-invitati-speciali-la-concert/

20 de studenţi de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti sunt invitaţii speciali ai primului recital susţinut de pianista-fenomen Valentina Lisitsa în România.

Un articol de Corina Vladov|1 noiembrie 2013

20 de studenţi de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti sunt invitaţii speciali ai primului recital susţinut de pianista-fenomen Valentina Lisitsa în România.

Cel mai important eveniment de muzică clasică al lunii, recitalul susținut la București de pianista americană de origine ucraineană Valentina Lisitsa, supranumită și „pianista YouTube”, va avea loc pe 5 noiembrie, de la ora 19.00, la Ateneul Român.

20 de studenți de la clasele de pian ale Universității Naționale de Muzică din București vor fi invitații speciali ai evenimentului. „Ne-am gândit că exemplul personal al Valentinei Lisitsa va fi cu atât mai puternic cu cât va putea fi văzut de către studentții de la Universitatea Națională de Muzică din București chiar în sala de concert. Virtuozitatea Valentinei Lisitsa, dublată de o tenacitate pe măsură îi va inspira și îi va motiva deopotrivă. Energia pe care o simți la un recital live este neprețuită”, a declarat pentru presă Nicoleta Popa de la Rama Events, organizatorul recitalului.

Pianista Valentina Lisitsa este singura artistă din lume care a reușit să apropie publicul de muzica clasică prin intermediul tehnologiei. „Urmașa lui Rahmaninov”, cum o descrie presa internațională, pianista și-a lansat în anul 2007 propriul canal de YouTube.

Valentina Lisitsa

Valentina Lisitsa a urcat pe cele mai importante scene ale lumii Foto: Gilbert Francois

Astăzi, interpretările sale au depășit 60 de milioane de vizualizări, iar concertul pe care l-a susținut anul trecut pe scena prestigioasei Royal Albert Hall (Londra) în fața unui public de 8.000 de spectatori a fost transmis și online prin live streaming, fiind urmărit de alți 100.000 de oameni.

La începutul anului 2013, Valentina Lisitsa a fost invitată la BBC Proms, unul dintre cele mai importante și puternice festivaluri de muzică clasică din lume. Pianista este un artist Decca, casă de discuri aflată în top 10 la nivel mondial.

Citiţi şi: Valentina Lisitsa, în recital la Bucureşti. Bilete cu preţ special!

Programul recitalului pe care Valentina Lisitsa îl va susține la București va include: 6 dintre „Preludiile” de Rahmaninov, 8 dintre „Nocturnele” de Chopin, una dintre cele mai grele și mai frumoase sonate de Beethoven, celebra „Apassionata” și tulburătoarea „Totentanz”, de Liszt.

Recitalul este parte a unui turneu internațional: înainte de venirea la București, pianista a urcat concertat la Berlin, Köln, Taipei, Washington, New York, și urmează să ajungă în America de Sud și în Statele Unite.

Biletele la concertul susţinut de Valentina Lisitsa se pot achiziționa online, prin rețeaua Eventim, precum și în format fizic de la magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas și Cărturești.

Foto cu Valentina Lisitsa – Sam Jones

05
/04
/16

CD-ul „Ethnotic Project. Şapte scări” al Irinei Sârbu a fost declarat CD-ul anului 2015, secţiunea Etno,  la Gala premiilor de jazz, un concert-eveniment ce a avut loc duminică, 3 aprilie, la Hard Rock café din Bucureşti.

04
/04
/16

Are 22 de ani. În 2015 a fost câştigătorul locului I şi al medaliei de aur la Concursul Internaţional „Ceaikovski" din Rusia, o „olimpiadă a muzicii”. Violoncelistul Andrei Ioniţă este invitat la Nocturne de luni, 4 aprilie. Ediţia se difuzează de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

02
/04
/16

Flautistul Matei Ioachimescu pornește într-un nou turneu prin România, însoțit de această dată de virtuozul pianist venezuelean Alfredo Ovalles, cu programul LA VIDA LOCA, ce va cuprinde unele dintre cele mai îndrăgite cântece și dansuri latino americane. Îi puteți auzi pe 17 aprilie, ora 19.00, la Teatrul Odeon - Sala Majestic.

01
/04
/16

The Hollywood Vampires, grupul care a făcut senzaţie la Premiile Grammy 2016, format din actorul Johnny Depp, rockerul Alice Cooper şi chitaristul trupei Aerosmith, Joe Perry, va cânta, în premieră în România, pe 6 iunie.

01
/04
/16

Trei sferturi de veac şi-a închinat viaţa în slujba cântecului şi, mai ales, a romanţei, despre care spunea că este cea mai sinceră, cea mai pătimaşă expresie a unei epoci şi a societăţii. Cântecele lui de inimă albastră au făcut duminici de vis din toate zilele săptămânii. Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915 si s-a stins din viață pe 18 iunie 2006.

30
/03
/16

Bartholomäus Traubeck este un artist multimedia născut în 1987 la Monaco, care trăieşte şi munceşte la Viena. Lui Traubeck i-a venit ideea să secţioneze transversal un trunchi de copac, asemenea unui disc de vinil, şi să-l asculte la un pick-up special. Ceea ce a ieşit este cu adevărat impresionant. Copacii chiar au multe de povestit...

29
/03
/16

Vineri, 1 aprilie, de la ora 19.00, dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Programul serii cuprinde şi Daphnis şi Chloé, balet într-un act semnat de Maurice Ravel, considerat adesea ca cel mai mare compozitor francez al epocii moderne.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calității confirmate.

23
/03
/16

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Națională București are loc premiera baletului „Manon” - muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan. Cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, spectacolul marchează întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

23
/03
/16

Romantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail pornește din nou la drum însoțit de un pian de concert, pus la dispoziție de Radio România. Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.

21
/03
/16

„Cu Bach, viaţa ar fi suportabilă chiar şi într-un canal” - Emil Cioran. Considerat, alături de Mozart şi Beethoven, cel mai mare compozitor al lumii, Johann Sebastian Bach s-a născut într-o zi de 21 martie (1685).

20
/03
/16

Din 2013, 21 martie a fost declarată Ziua europeană a muzicii vechi; este chiar ziua când s-a născut în 1685 cel mai important reprezentant a ceea ce numim astăzi muzica veche: compozitorul Johann Sebastian Bach. Și într-un timp când moștenirea fundamentală europeană este invocată din ce în ce mai des, o asemenea sărbătoare nu poate fi trecută cu vederea.

18
/03
/16

Ansamblul IMAGO MUNDI, unul dintre cele mai creative și admirate grupuri din România, prezintă pe 22 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert-eveniment: „ISVOR. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban”. Proiectul – primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada – sondează sursele de inspirație folosite de Enescu și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane muntenești ale secolului al XIX-lea.

17
/03
/16

Joi, 31 martie, de la ora 19.00, Fundaţia Calea Victoriei îi invită pe melomani la un eveniment dedicat muzicii de operă, având-o ca gazdă pe doamna Luminița Arvunescu, apreciat realizator Radio România Muzical, în decorul elegant al Muzeului Național Cotroceni. Invitata specială este doamna Nelly Miricioiu, celebra soprană britanică de origine română, capabilă să cânte aproape orice, de la belcanto, la operă veristă.