Valentina Lisitsa concertează astăzi în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/valentina-lisitsa-concerteaza-astazi-in-bucuresti/

Astăzi, de la ora 19.00, Valentina Lisitsa va interpreta pe scena Ateneului Român lucrări de Beethoven, Chopin, Rahmaninov, Prokofiev şi Liszt, într-un recital extraodinar care este parte a unui amplu turneu internaţional.

Un articol de Andrada Văsii|4 noiembrie 2013

Pianista americană de origine ucraineană Valentina Lisitsa este singura artistă din lume care a reuşit să apropie muzica clasică de public folosindu-se de puterea Internetului şi a reţelelor de socializare.

Astăzi, de la ora 19.00, cunoscuta pianistă va interpreta pe scena Ateneului Român lucrări de Beethoven, Chopin, Rahmaninov, Prokofiev și Liszt, într-un recital extraodinar care este parte a unui amplu turneu internațional.

Luni dimineață, Valentina Lisitsa și-a schimbat cover-ul de pe pagina sa de Facebook anunțând recitalul pe care urmează să îl susțină la București. Fotografia a strâns peste 300 de Like-uri.

60 de milioane de vizualizări pe canalul de YouTube. Interpretări video cu o medie 50.000 de vizualizări pe zi, echivalentul unui recital live în fața unui stadion plin de oameni. Peste 40.000 de fani pe pagina de Facebook, o audiență de 100.000 de oameni prin live streaming la concertul susținut anul trecut pe scena celebrei Royal Albert Hall (Londra). Sunt doar câteva dintre cifrele succesului Valentinei Lisitsa.

Tur de forţă pe scena Ateneului, cu Valentina Lisitsa

Pianista americană de origine ucraineană a revoluționat percepția publicului față de muzica clasică prin intermediul tehnologiei: încă din anul 2007 și-a lansat propriul canal de YouTube unde a încărcat interpretările sale din lucrările marilor compozitori.

Citiți și: Valentina Lisitsa, pianistă: „Fără public, eşti doar un amator“

Grație puterii de a-și apropia publicul și a talentului, astăzi, Valentina Lisitsa este un artist Decca – una dintre cele mai importante case de discuri din lumea muzicii clasice – și unul dintre puținii artiști invitați la BBC Proms, aflat în topul celor mai prestigioase festivaluri de gen la nivel mondial.

Valentina Lisitsa va urca pe scena Ateneului Român  astăzi, de la ora 19.00. Acesta este primul recital pe care pianista îl susține în România și face parte dintr-un amplu turneu internațional: Valentina Lisitsa a susținut recitaluri  Berlin, Köln, Taipei, Washington, New York, și urmează să ajungă în America de Sud și în  Statele Unite.

Pe scena Ateneului, Valentina Lisitsa va face un adevărat tur de forță în termeni de virtuozitate pianistică: va interpreta 6 dintre „Preludiile” de Rahmaninov, 8 dintre „Nocturnele” de Chopin, una dintre cele mai grele și mai frumoase sonate de Beethoven, celebra „Apassionata”, Sonata Nr.7  în Si Bemol Major, „Stalingrad”, de Prokofiev și tulburătoarea „Totentanz”, de Liszt.

Valentina Lisitsa

Coverul contului de Facebook al Valentinei Lisitsa

„Intensă”, „urmașa lui Rahmaninov”, „un Justin Bieber al muzicii clasice” în termeni de succes la public, după cum o descrie presa internațională, Valentina Lisitsa a concertat de-a lungul timpului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii, pe unele dintre cele mai importante scene internaționale: Carnegie Hall (New York), Royal Albert Hall (Londra), Avery Fisher Hall (New York), Musikverein (Viena).

Info:

Valentina Lisitsa s-a născut la Kiev, în Ucraina și s-a stabilit, din 1991, în Statele Unite ale Americii. A început să cânte la pian de la vârsta de trei ani și jumătate, urmând apoi cursurile unei școli de muzică pentru copii supradotați.

Foto credit: Sam Jones, Valentina Lisitsa

21
/08
/18

Dirijorul Cristian Lupeș reface celebrul turneu enescian, într-un remarcabil concept de promovare a muzicii contemporane românești.

20
/08
/18

În acest weekend, la Făget, în Timiș, a avut loc prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

20
/08
/18

Chiar în ziua în care s-au împlinit 137 de ani de la nașterea compozitorului român, 19 august, iar pregătirile sunt în toi pentru începerea ediției 2018 a Concursului Internațional „George Enescu“, se împlinesc, în mod simbolic, și 105 ani de când George Enescu însuși lansa prima inițiativă de susținere și dezvoltare a muzicii clasice românești, înființând Premiul Național de Compoziție George Enescu.

17
/08
/18

Luni, 27 august, de la ora 20.00, pe scena Sălii mari a Ateneului Român, compozitorul și pianistul italian Stefano Bollani va interpreta, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, propria sa compoziție,  „Concerto Azzurro“ pentru pian și orchestră, iar în a doua parte a serii, „Improvizații“ la pian solo și „Rhapsody in Blue“ de George Gershwin.

16
/08
/18

Anul Centenarului României este ocazia perfectă pentru a sărbători 100 de ani de unitate națională într-o seară de diversitate artistică internațională! Pornind de la această idee, Asociația Nevoia de Educație, alături de balerina Alice Minoiu, vă invită pe 3 Septembrie 2018, la Gala Regal de Balet la TNB dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, în care balerini străini și români, care profesează în întreaga lume, se vor reuni în Sala Mare a Teatrului Național din București.

16
/08
/18

În luna august, Asociația Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie și Stamate pe uvertura șalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligații lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ și produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

15
/08
/18

Circulă prin festivalurile de specialitate (inclusiv în țara noastră) un documentar dedicat vieții cantautorului George Michael. Este intitulat „Freedom”. La el lucra artistul cu două zile înainte să moară în ziua de Crăciun a anului 2016.

15
/08
/18

TVR 3 sărbătoreşte 137 de ani de la naşterea lui George Enescu. Duminică, 19 august, printr-un maraton de 16 ore de transmisiuni cu cele mai valoroase lucrări enesciene, în interpretări remarcabile, din cadrul ediţiei 2017 a Festivalului Internaţional George Enescu şi nu numai

07
/08
/18

Joi, 16 august, începând cu ora 19.30, la DESCHIS Gastrobar (Splaiul Unirii, 160), are loc o nouă proiecție în avanpremiera celei de-a treia ediții DokStation Music Documentary Film Festival. Prezentat în premieră națională, documentarul Placebo: Alt.Russia (2016, regia: Charlie Targett-Adams) este o explorare fascinantă a culturii alternative din marile orașe rusești. Intrarea este liberă.

07
/08
/18

Artista americană Zola Jesus, una din cele mai interesante prezențe pe scena dark wave, concertează pentru prima dată la București, joi 9 august, de la ora 21.00, la Control Club, în cadrul turneului de promovare a noului album, Okovi. Cu versurile sale sumbre și imaginea de prințesă goth, Zola Jesus a atras comparații cu Lisa Gerrard (Dead Can Dance), Elizabeth Fraser (Cocteau Twins), dar și cu Joy Division sau Kate Bush.

06
/08
/18

Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco - reunind aproape 100 de tinere talente din ţara noastră şi din multe alte ţări, artişti veniţi să-şi însuşească marile tradiţii ale artei cântului - au avut în acest an o semnificaţie extraordinară: celebrarea Centenarului Marii Uniri, a 650 de ani de atestare documentară a Brăilei şi comemorarea lui Gioachino Rossini la 150 de ani de la trecerea la cele veşnice.

06
/08
/18

„N-aveți decât să mă invidiați, dar eu pot să fac în fiecare seară această minune: să iau viața de la capăt” - Florian Pittiş. Actorul, regizorul, traducătorul, interpretul de muzică folk și realizatorul de emisiuni radio Florian Pittiş s-a născut într-o zi de 4 octombrie (1943), la București, și s-a stins din viață pe 5 august 2007, în același oraș.

03
/08
/18

Format din 160 de cântăreți, „Angel City Chorale” este un cor din Los Angeles, condus de fondatorul și regizorul artistic Sue Fink, recunoscut pentru melanjul ingenios de ritmuri si stiluri muzicale. La începutul lunii iulie, Angel City Chorale a concurat la emisiunea de televiziune America's Got Talent, cu “Africa”, o piesă în cadrul căreia membrii corului au impresionat prin crearea unor zgomote asemănătoare ploii si tunetelor cu ajutorul degetelor și propriilor corpuri.

30
/07
/18

ARTmania, primul festival românesc care a dezvoltat în România conceptul de îmbinare între entertainment și artă, a avut loc pe 27 și 28 iulie, în Piața Mare a Sibiului, în fața unui public entuziasmat de prestațiile de excepție ale artiștilor care au urcat pe scenă.