Valeria Seciu şi Marcel Iureş în ‘Subprefectul’ de Duiliu Zamfirescu, astăzi, la TVR 2, de la 20.10
https://www.ziarulmetropolis.ro/valeria-seciu-si-marcel-iures-in-subprefectul-de-duiliu-zamfirescu-astazi-la-tvr-2-in-memoriam-duiliu-zamfirescu/

În memoria scriitorului Duiliu Zamfirescu (30 octombrie 1858 – 3 iunie 1922), TVR 2 difuzează în această seară, de la ora 20.10, producţia „Subprefectul” (regia artistică Eugen Todoran), a cărei premiera tv a avut loc în urmă cu aproape 30 de ani.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2014

Personalitate complexă, cu o carieră strălucită în domeniile juridic, diplomatic şi politic în societatea românească a secolelor XIX-XX, Duiliu Zamfirescu a rămas însă mai cunoscut pentru opera sa jurnalistică şi beletristică, de referinţă pentru aceasta din urmă fiind ciclul de romane al Comăneştilor şi nuvelele, din care face parte şi „Subprefectul”.

„Venisem dornic să schimb faţa lucrurilor. Eram însetat de a fi om… Şi ce-am găsit? Intrigi, abuzuri, samavolnicii… Mă agăţ de tine, Dadiana, de tine, îngerul meu…” (personajul Alexandru Dumitrescu în „Subprefectul”)

Producţia TVR prezintă trista, dar frumoasa poveste de dragoste dintre Dadiana Maxenţian (interpretată de Valeria Seciu) şi noul subprefect din Târguşorul Vlădeni, Alexandru Dumitrescu (Marcel Iureş).

Povestea se complică atunci când, în încercarea de a schimba rânduielile şi metehnele societăţii, tânărul subprefect, un idealist convins, intră în conflict cu soţul iubitei sale, boierul local Maxenţian (Ştefan Sileanu).

Din distribuţia acestei producţii tv mai fac parte şi alte nume de referinţă ale scenei româneşti, precum Ion Besoiu, Gheorghe Cozorici, Valentin Uritescu, Constantin Guriţă, Constantin Dinulescu, Dorin Varga, Ion Pavlescu, Vasile Lupu şi Violeta Berbiuc.

Foto Valeria Seciu şi Marcel Iureş, în ‘Subprefectul

30
/05
/17

Ediţia 2017 a Festivalului Euroregional de Teatru Timişoara TESZT s-a încheiat cu concertul lui Ivo Dimcev, Songs from my shows. A zecea ediţie a festivalului s-a desfăşurat între 21 şi 28 mai şi a prezentat publicului 29 de spectacole din 16 ţări, pe scenele Teatrului Maghiar “Csiky Gergely” Timişoara, la Cercul Militar şi în alte săli.

30
/05
/17

Revenită de la Cannes, unde a participat la gala aniversară de 70 de ani a festivalului, actrița franceză Isabelle Huppert a primit premiul Moliere pentru întreaga carieră cu prilejul decernării prestigioaselor premii ale teatrului francez. "Durează de secole, este unic din vremea grecilor ne reunim și cred că teatrul va dura timp de secole", a declarat Huppert la primirea premiului.

30
/05
/17

Știți tăcerea aceea grea, vibrantă, aproape palpabilă, care te cuprinde la teatru când energia cea mai bună curge pe scenă și de acolo spre tine? Dacă nu știți sentimentul, vă recomand să mergeți cu mai multă deschidere la teatru. Deschiderea asta poate prilejui un gust de neuitat, cel al poveștilor spuse onest, emoționant, puternic.

30
/05
/17

într-o zi de 30 mai se stingea din viaţă scriitorul și filozoful Iluminismului francez, Voltaire - spiritul cel mai înalt al epocii sale, pe doctrina căruia s-a fundamentat Revoluția din 1789.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

29
/05
/17

Radio România organizează o conferinţă de presă la Marshall Garden Hotel, în data de 29 mai, ora 12, cu ocazia deschiderii celei de a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovației în creația radiofonică. Grand Prix Nova este singurul festival de producţii sonore care îşi propune ca temă inovaţia. Ediţia din acest an continuă o tradiţie onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României.

29
/05
/17

Eşti un pic circumspect, te uiţi la prăjiturica maro modestă şi tăcută, mustăceşti, respiri adânc, înfigi linguriţa în ea şi un val tumultuos de ciocolată năvăleşte în farfurie. Aşa a început festCO 2017. Întâi părea destul de tăcut şi închis în carapacea lui şi apoi a izbucnit că o lavă de ciocolată care îţi inundă simţurile.

29
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În secolul al XVII-lea lumea celor învățați nu era prea numeroasă. Cu atât mai mult ieșea în evidență câte un personaj poliglot, diplomat, cu știința relațiilor sociale. Așa a fost cazul spătarului Nicolae Milescu (1636-1708). Cu studii la Academia întemeiată de domnitorul Vasile Lupu, apoi la Constantinopol și poate la Padova, el dobândește o cultură solidă în sfera istoriei, teologiei, filosofiei, însușindu-și în același timp limbile greacă, slavonă, turcă, arabă.

29
/05
/17

Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, redată în 25 de fotografii care surprind atmosfera din ultimele zile, de la Romexpo: iubitori de carte de toate vârstele, titluri noi, focus pe Suedia, oameni de litere, lansări și alte întâmplări. Foto: Laura Dobre

28
/05
/17

FEST-FDR2017 s-a încheiat. Timp de douăsprezece zile, între 14 și 25 mai, Teatrul Național din Timișoara a fost liantul care a adus împreună artiști și spectatori, povești și întâmplări, zile și nopți de teatru, de dans, de muzică.