“Varză, cartofi și alți demoni“, Marele Premiu la Docuart Fest
https://www.ziarulmetropolis.ro/varza-cartofi-si-alti-demoni-marele-premiu-la-docuart-fest/

Cea de-a 6-a ediţie a festivalului documentarului românesc, Bucureşti Docuart Fest, s-a încheiat duminică, 1 octombrie, şi a ales câştigătorii competiţiei din acest an. Marele premiu a fost câştigat de filmul lui Șerban Georgescu, “Varză, cartofi şi alţi demoni“.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2017

Festivalul s-a concretizat în jurul a 6 zile pline, peste 100 de proiecții și evenimente dedicate documentarului românesc, care au avut loc la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub și Teatrul Macaz.

De la o serie de 31 de filme în cele 3 secțiuni competiționale, la sesiuni de masterclass cu cineaști reper din industrie, la o expoziție de fotografie documentară și un segment OFF care a cuprins filme de arhivă și altele care au fost aduse pentru prima dată pe marele ecran, Docuart Fest 6 a însemnat o celebrare și recunoaștere a filmului documentar românesc și a oamenilor care îl produc și, deopotriva, îl urmăresc.

Sâmbata, 31 octombrie, a avut loc gala de premiere la Cinema Muzeul Țăranului, unde au fost desemnate câștigatoare cele mai bune producții de documentar realizate în ultimii doi ani, de către un juriu format din filmologul Cristian Tudor Popescu și regizorii Thomas Ciulei și Vlad Druck.

MARELE PREMIU: “Varză, cartofi și alți demoni“ regia Șerban Georgescu.

  • Secțiunea principală

Premiul Cea mai bună regie

Ion Donică  pentru regia fimului “Momente de tăcere“

Premiul Cea mai bună imagine – Ex Aequa

Premiul Cea mai bună imagine – Ex Aequa / Dragos Hanciu, Ileana Szasz pentru imaginea filmului “Ionaș visează că plouă“, regia Dragoș Hanciu

Michael Schindegger pentru imaginea filmului “Secondo me“, regia Pavel Cuzuioc

Premiul Cea mai bună imagine – Ex Aequa

Dragos Hanciu, Ileana Szasz pentru imaginea filmului “Ionaș visează că plouă“, regia Dragoș Hanciu

Premiul Cel mai bun montaj

Alexandru Stănescu pentru montajul filmului “Bune și blânde“ în regia lui Florin Andreescu.

Secțiunea documentar TV

Premiul Cel mai bun documentar de televiziune

Violeta Gorgos pentru filmului “Variațiuni pe un nume“

  • Secțiunea studenţească

Premiul Cea mai bună regie – documentar studenţesc

Victor Gălușcă pentru regia filmului “Cine iubește și lasă“

Premiul Cea mai bună imagine – documentar studenţesc

Marius Mihordescu și Adrian Moisoiu pentru imaginea filmului “Rise up“ regia Adrian Moisoiu, Marius Mihordescu

Premiul Cel mai bun montaj – documentar studenţesc

Codruț Dubăț pentru montajul filmului “O viaţă ratată“ regia Eugeniu Bocancea

Premiul Cinelab – pentru imagine

Marius Mihordescu și Adrian Moisoiu pentru imaginea filmului “Rise up“ regia Adrian Moisoiu,Marius Mihordescu

Premiul constă în servicii de post-producție în valoare de 3.000 de euro

Vrem să îi sprijinim pe cei la început de drum. Este important să ne alăturăm unui astfel de eveniment pentru ca împreună să ajutăm la începutul de drum al tinerilor realizatori de documentar. Cinelab oferă un premiu de 3.000 de euro, în servicii de post producție, câștigătorului pentru cea mai bună imagine la secțiunea studențească. – Cornelia Popa, reprezentant Cinelab România.

Foto:  Docuart Fest  – facebook

 

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.