„Venus in Fur”, în premieră la unteatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/venus-in-fur-in-premiera-la-unteatru/

unteatru prezintă premiera lunii octombrie: „Venus in Fur” de David Ives. Spectacolele sunt programate miercuri, 16 octombrie, şi joi, 17 octombrie, de la orele 21:00.

Un articol de Petre Ivan|15 octombrie 2019

Este prima montare din România a acestui text dramatic care a făcut carieră din 2010 încoace, atât în teatrele occientale, cât și în cinema, vezi filmul omonim al lui Roman Polanski din 2013. Spectacolul propune un amestec al planurilor real, literar și al fantasmei erotico-psihologice.

„Venus in Fur” pleacă de la premisa „ai grijă ce-ți dorești”, trece prin cartea lui Judith „și atunci cel atotputernic îl pedepsi și-l dădu pe mâna femeii”, virează pe lângă Lou Reed și the Velvet Underground, adaugă blană, piele, fetișuri mai mult sau mai puțin vizibile și toate pentru a vorbi despre dorințele și fricile noastre cele mai profunde.

Dacă teatrul e locul unde ne simțim cel mai liberi, până unde poate merge această libertate? Puterea ne eliberează sau ne restrânge opțiunile de viață?” se întreabă tânăra regizoare Elena Morar. Ea adaugă „Pe lângă seducția certă a unui text bine scris și suculent în ceea ce privește partiturile actorilor, m-a interesat în mare măsură exact explorarea dinamicilor de putere în procesul creator. Cine conduce pe cine, de ce, unde și cum? Intrând într-un dialog critic atât cu filmul lui Polanski (un personaj controversat oricum, ca mulți din marii „creatori” canonici), cât și cu (pre)judecățile din interiorul și din afara zonei artistice, încercăm împreună cu actorii să explorăm ce se întâmplă în „culise”, asumându-ne o poziție feministă reală, de chestionare în adâncime a: creator vs. muză, femeie vs. bărbat, regizor vs. actor, încercând să trecem dincolo de gândirea binară spre înțelegerea umană. …și nu în ultimul rând, cu toții cred că vrem să aflăm ce s-ar întâmpla în zilele noastre dacă o zeiță ne-ar bate la ușă.” conchide Morar.

Inspirat de cartea-cult al lui Sacher Masoch, textul lui David Ives propune o „piesă în piesă”: un dramaturg-regizor încearcă să găsească actrița potrivită pentru rolul feminin al primei „dominatrix” cu acte în regulă din literatura europeană. Frustrarea lui se lovește de o actriță explozivă și imprevizibilă care va duce jocul, pe scenă și în afara ei, mai departe decât se așteaptă oricine. Jucând mai multe fațete-personaje, cei doi intră într-un rollercoaster emoțional care trece prin toate temele care ard în era post #metoo în domeniile creative: omul vs. opera, responsabilitate, resentimente, proiecții personale, manipulare, raporturi de putere, adorație și fetișizare.

„Venus in Fur” de David Ives, Rregia Elena Morar, scenografia Ileana Zirra, costume Ioana Noir, light design Dragoș Mărgineanu, cu Silva Helena Schmidt și Richard Bovnoczki, durata: 1h30min.

Biletele pentru spectacolele de la unteatru sunt în vânzare pe platformele specializate, iar detaliile sunt disponibile pe unteatru.ro.

Foto: Adi Bulboacă

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.