Vernisaj expoziție „VĂD.CLIPESC” a artistului vizual Vlad Pașca
https://www.ziarulmetropolis.ro/vernisaj-expozitie-vad-clipesc-a-artistului-vizual-vlad-pasca/

La Camera de artă Galateca (str. C.A. Rosetti, nr. 2-4), Vlad Paşca va expune peste 50 de lucrări pe hârtie, care surprind incredibil de real ceea ce trăim cu toţii de doi ani, realitatea extrem de dură, dezumanizantă şi mecanismele de autoapărare autogenerate.

Un articol de Liliana Matei|25 octombrie 2021

Expoziție de lucrări pe hârtie | Camera de artă Galateca
Deschidere joi, 28.10.2021| 18:00-20:00 |
Un proiect NeoStudio

Văd.
Ochii devorează lumina și o pervertesc într-un tumult de emoții. Adevăr, nevroză, minciună, singurătate, curaj, frustrare, nesiguranță, bucurie, frică, extaz, declin, durere, orgasm, îndoială, fericire, dezamăgire, încredere, furie, deznădejde, excitare, rușine, reverie, dispreț, plăcere, dezgust, fragmente contondente de memorii gravate spasmic în adâncul sufletului.

Clipesc.
Clipim în mod ritmic și reflex cu scopul de a ne apăra împotriva factorilor vătămători din exterior. Sacadarea inconștientă între lumină și întuneric, acea treime de secundă imperceptibilă, este modul prin care realitatea prezentului ne împinge silit să găsim refugiu într-o intimitate deplină, personală și impenetrabilă; un loc sigur care, în mod utopic, ne poate apăra de fragilitatea și nesiguranța resimțite astăzi de către fiecare dintre noi. Clipitul revelat în fragilitatea hârtiei folosite ca suport al lucrărilor artistului, în dialog contradictoriu cu paleta cromatică și expresia gestuală hotărâtă și sacadată, are ca rezultat ilustrarea unor cicatrici personale și colective, adevărate petice emoționale.

La sfârșitul lunii octombrie, Galateca prezintă un tânăr artist, Vlad Pașca și cele peste 40 de lucrări care îmbină desenul cu pictura, unelte și vopsele neconvenționale, dimensiuni și texturi diverse, realizate sub presiunea contextului pandemic. Expoziția de lucrări pe hârtie, sugestiv intitulată ”Văd.Clipesc.”, primul solo al artistului, este o adevărată cale de evadare în intimitate. Lucrările lui Vlad Pașca surprind incredibil de real ceea ce trăim cu toții de doi ani, realitatea extrem de dură, dezumanizantă și mecanismele de autoapărare autogenerate. Mediul ales, nu întâmplător, hârtia, accentuează ideea de fragilitate.

Proiectul se derulează în cadrul programului NeoStudio, inițiat de Galateca și dedicat tinerilor artiști, studenți sau absolvenți. Camera de artă ”Văd.Clipesc.” rămâne deschisă între 28.10 – 11.11. 2021.

Intrare liberă

Vlad Pașca – designer și artist vizual. În permanentă evoluție din 1987.Născut și crescut în Baia Mare, educat în Cluj-Napoca, maturizat și stabilit în București. Parcursul său artistic începe la Cluj – Napoca la Universitatea de Artă și Design – Facultatea de Arte Decorative și Design, Secția Design, ca mai apoi să urmeze un masterat la București, la Universitatea Națională de Arte – București, Facultatea de Arte Decorative și Design – Secția Design Ambiental. Are deja la activ prezența în diferite expoziții colective. ” Procesul meu creativ este ghidat de emoții și impactul acestora asupra conștiinței, transformările pe care le produc și călătoria mea prin viața alături de acestea. Am mereu în minte faptul că o lucrare de artă trăiește în medii diferite după ieșirea din atelier și mixez experiența de designer cu cea de artist vizual pentru a mă exprima într-un mod neașteptat, dar în același timp captivant  Expresionismul abstract, de cele mai multe ori tratat într-o manieră intuitivă, fără a pune accentul pe relația cromatică, compoziția vizuală sau materiale convenționale, îmi permite să sparg tiparele și să aleg complexitatea sau minimalismul, să urmăresc o stare de spirit creând, mai presus de orice, o experiență.”

Parteneri media: modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, dreamingof.net, Cover stories, Kreatoria, Propagarta
Susținut de AQUA Carpatica

21
/11
/22

Până pe 3 decembrie este disponibilă colecția de 100 de lucrări originale, în ediție limitată, „Mimi’s Tea Party” a artistei Mimi Pleșoianu (Mimificator) la Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz. Acestea pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.

11
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 16:30, la Opera Naţională Bucureşti, în Foaierul Galben, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Învingătorii Sclerozei Multiple - Călător printre forme şi culori”, semnată de Simona Carolina Tănase, ea însăşi diagnosticată cu scleroză multiplă şi Preşedintele Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple.

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.