Vernisaj la Muzeul Taranului Roman
https://www.ziarulmetropolis.ro/vernisaj-la-muzeul-taranului-roman/

Vineri, 21 decembrie, începând cu ora 17.00 Sala Oaspeṭi va fi locul în care doritorii vor putea lua parte la vernisajul Rãzboiul împotriva ṭãrãnimii. Anii colectivizãrii (1949-1962). Expoziṭia se axeazã pe o experienṭã la limitã a ṭãrãnimii româneşti, aducând în discuṭie unul dintre cele mai mai complexe procese. Vorbim despre o sinergie a economicului, politicului, […]

Un articol de Andrada Văsii|20 decembrie 2012

Vineri, 21 decembrie, începând cu ora 17.00 Sala Oaspeṭi va fi locul în care doritorii vor putea lua parte la vernisajul Rãzboiul împotriva ṭãrãnimii. Anii colectivizãrii (1949-1962).

Expoziṭia se axeazã pe o experienṭã la limitã a ṭãrãnimii româneşti, aducând în discuṭie unul dintre cele mai mai complexe procese. Vorbim despre o sinergie a economicului, politicului, socialului, mentalului şi a stãrii de fapt.

Dintre curatori fac parte Mihai Gheorghiu şi Maria Mateoniu. Deschiderea expoziṭiei va conṭine şi lansarea unui numãr de revistã axat pe viaṭa cotidianã în comunism

13
/01
/18

Lunile ianuarie și februarie aduc pe scena Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu noile producții din repertoriu. De asemenea, în această perioadă, teatrul va fi vizitat și de juriul de nominalizări UNITER, care participă la reprezentații în vederea selecției pentru cele 11 categorii de premii care se vor acorda și în acest an în cadrul Galei UNITER. În această perioadă, în programul TNRS sunt cuprinse spectacolele care au avut premiera în anul 2017, atât la Secția Română cât și la Secția Germană.

12
/01
/18

Casa de Producţie TVR propune iubitorilor de teatru spectacolul „Hamlet” de W. Shakespeare în regia lui Vlad Mugur, o preluare din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru „W. Shakespeare” de la Craiova. Spectacolul va putea fi văzut pe TVR Internațional – vineri, 12 ianuarie, ora 23.00 și sâmbătă, 13 ianuarie, ora 17.40 sau pe TVR 3 – duminică, 14 ianuarie, de la ora 20.00.

12
/01
/18

Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, a primit, în atelierul său de lucru, distincția oferită de Excelența Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României. Decorația a fost înmânată pe 10 ianuarie 2018 de consilierul prezidențial pentru Cultură, Culte și Centenar, domnul Sergiu Nistor, și de doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român. 

12
/01
/18

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment ce recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone a ajuns la cea de-a XII-a ediție și va avea loc în martie 2018, la București. Anul acesta, peste 20 de filme documentare și de ficțiune lansate în cinema în 2017 sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2018.

11
/01
/18

Se împlinesc, iată, pe 15 ianuarie, 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, ocazie cu care vă propunem să ne reamintim de acesta prin intermediul unor scurte fragmente din corespondența sa cu Veronica Micle, extrase din volumul „Dulcea mea Doamnă/Eminul meu iubit” (Polirom, 2000).

11
/01
/18

Între 12 și 15 aprilie, SPOTLIGHT – Bucharest International Light Festival transformă, pentru al patrulea an la rând, una dintre cele mai importante artere ale Bucureștiului, Calea Victoriei, într-o galerie în aer liber a instalațiilor de lumină.

11
/01
/18

Iubitorii muzicii sunt așteptați, prin intermediul Fundaţiei Calea Victoriei, sâmbătă, 20 ianuarie 2018, de la ora 19:00, în eleganta Sală de Spectacole a Cercului Militar Naţional din Bucureşti, la Recitalul de arii, lieduri şi canţonete, o călătorie fantastică prin universul muzical al unor compozitori celebri. Recitalul va fi susţinut de tenorul Lucian Corchiş şi pianista Livia Teodorescu-Ciocănea.

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

10
/01
/18

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Așa îl caracterizează criticii muzicali pe Dinu Lipatti (1917-1950), unul din pianiștii și compozitorii primei jumătăți a secolului XX, care continuă să fascineze și astăzi.

10
/01
/18

„Am o datorie la fel de sacră, față de mine însămi.” (Nora) / Am descoperit un Ibsen surprinzător la Unteatru, în ajun de Crăciun. Cunoșteam povestea Norei Helmer, pe care o „citisem” mai degrabă din perspectiva titlului O casă de păpuși, sau Casa unei păpuși, cu trimitere directă la Nora, eroina principală, „păpușa” familiei și a societății în care trăiește, cărora ea ajunge să le „aparțină”.

10
/01
/18

Doi laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie sunt invitaţi la Conferinţele Ateneului Român, în 2018, la 150 de ani de la înfiinţarea instituției. Este vorba despre francezul Jean-Marie Lehn, laureat în 1987 al prestigiosului premiu, şi germanul de origine română Stefan Walter Hell, laureat în 2014. Cele două personalități vor fi prezente în lunile aprilie-mai, la Conferinţele Ateneului Român.

09
/01
/18

CRONICĂ DE FILM Cel mai nou titlu al regizorului american Alexander Payne, „Downsizing” are o extravagantă și lăudabil de curajoasă premisă SF, tratată antispectacular. Rezultă un film cu destule momente vizuale reușite, dar cu o miză mică, pe măsura protagoniștilor mini-oameni.