Victor Rebengiuc, la Întâlnirile Yorick – Actorul față cu societatea
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-rebengiuc-la-intalnirile-yorick-actorul-fata-cu-societatea/

Vineri, 6 octombrie, de la ora 19.00, pasionaţii de teatru şi nu numai sunt invitati la un eveniment marca Yorick, la librăria Humanitas de la Cişmigiu: o întâlnire deschisă cu Victor Rebengiuc cu tema „Actorul faţă cu societatea”.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2017

Reputatul actor Victor Rebengiuc va fi prezent la o întâlnire cu publicul, moderată de criticul de teatru Monica Andronescu, unde va vorbi despre situația actorului în România de azi, despre mari întâlniri într-o viață petrecută în teatru, despre maeștri și despre generații de ieri și de azi.

Victor Rebengiuc este unul dintre cei mai importanți actori din România, cu creații uriașe atât în teatru, cât și în film. A fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică și director al Teatrului Bulandra, teatru în care a și jucat cel mai mult, din anul 1957 și până azi.

Victor Rebengiuc s-a născut pe 10 februarie 1933 şi din cei 84 de ani de viață, peste 60 de ani i-a petrecut pe scenă, în roluri care au făcut istorie, lucrând cu cei mai importanți regizori din România, de la Liviu Ciulei la Lucian Pintilie sau Radu Penciulescu.

A criticat adesea derapajele din societate și este cunoscut pentru că a refuzat să recite poezii patriotice și să se înscrie în partidul comunist, așa cum astăzi, nu ezită să sancționeze clasa politică din România.

Mi se spune de multe ori «marele actor Rebengiuc». Eu nu mă consider un mare actor. Am zis-o şi o repet: eu tind să fiu un mare actor, dar drumul e lung şi nu ştiu dacă o să am timp să-l parcurg până acolo. Însă n-am să obosesc niciodată să merg pe el şi să încerc să-l câştig metru cu metru, ca să ajung, într-un final, cât mai aproape. (Victor Rebengiuc)

În cadrul proiectului Întâlnirile Yorick propunem lunar teme de discuție pornind de la cărți, spectacole sau realități ale teatrului contemporan și ale artelor spectacolului. Printre invitații Întâlnirilor de până acum au fost Andrei Șerban, Victor Ioan Frunză, Alexandru Darie, Oana Pellea, Radu-Alexandru Nica, David Esrig, Răzvan Mazilu, George Banu.

Intrarea este liberă, cu rezervare aici.

Foto: Victor Rebengiuc,  Întâlnirile Yorick – Simion Buia, facebook

08
/09
/23

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

07
/09
/23

Bunăstarea personală și durabilitatea, alegeri eco-responsabile în bucătărie, parteneriate pentru un oraș sustenabil, practici de sustenabilitate în industriile de beauty și cosmetică, dar și informarea și educarea pentru sănătatea femeilor sunt principalele teme abordate în cadrul sezonului al șaselea al Sustainable Living Podcast (SLP), în parteneriat cu Promenada Mall.

07
/09
/23

Pixel. Comunități în focus, cel mai nou demers al companiei de teatru independent Vanner Collective, a provocat adolescenții din Alexandria să experimenteze un alt fel de vacanță – ateliere de film încheiate cu scurtmetraje realizate chiar de participanți și ateliere de fotografie al căror rezultat este o expoziție ce va putea fi văzută între 8 și 14 septembrie, la Centrul de Resurse în Fotografie (str. Popa Tatu nr. 68).

07
/09
/23

„Prin selecția de filme și experiențe din program, ceea ce vrea să spună BIDFF anul acesta este să ascultăm înainte să emitem o opinie, să facem un efort de a privi lumea și din perspectiva celuilalt și, oricât de mult ne-ar plăcea să emitem judecăți radicale, ele trebuie mereu gândite într-o rețea în care dincolo de cuvinte și informații se află oameni.” Simona Deaconescu, coregraf și directorul artistic al Bucharest International Dance Film Festival, invită astfel publicul să ia parte la cea de-a 9 ediție a evenimentului care începe astăzi, joi, 7 septembrie.

07
/09
/23

Luna septembrie aduce nu mai puțin de două vernisaje și două spectacole de teatru în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă, o participare la un festival cu o galerie pop-up și un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair).