Victoria Cociaș – “Cea mai bună actriță” la Festivalul Internațional de Film de la Varna, Bulgaria
https://www.ziarulmetropolis.ro/victoria-cocias-cea-mai-buna-actrita-la-festivalul-international-de-film-de-la-varna-bulgaria/

Premiul “Cea mai buna actriţă” a fost acordat Victoriei Cociaş de către juriul Festivalului Internaţional de Film “LOVE IS FOLLY”, pentru magistrala interpretare a rolului principal Helga în filmul “O poveste de dragoste, Linfenfeld”, în regia lui Radu Gabrea.

Un articol de Liliana Matei|31 august 2015

Decizia juriului festivalului de la Varna a fost întâmpinată cu aplauze furtunoase la conferința de presă, ca și la decernarea premiului, unde publicul a aplaudat în picioare minute în șir.

Aflat la a 23-a ediție (21 – 28 august 2015), Festivalul Internațional de Film “LOVE IS FOLLY” este cel mai important și longeviv festival de film din Bulgaria, cu peste 70 de filme în programul anual, dintre care 12 sunt incluse în competiția internatională.
“O poveste de dragoste, Lindenfeld” a fost primit cu entuziasm de publicul spectator: cinefili, elita cinematografiei bulgare, artiști internaționali proeminenți, critici și jurnaliști de film, și care, lucru extrem de rar, au aplaudat în timpul proiecției ce a avut loc pe 25 august.

“O poveste de dragoste, Lindenfeld” este un film emoționant despre scurta întâlnire dintre doi iubiți fără noroc care se regăsesc după 60 de ani cu o tandrețe și liniște impresionante, de parcă ar avea tot timpul din lume, deși Helga (Victoria Cociaș) traiește în satul părăsit Lindenfeld după groaznica deportare în Siberia, iar Ully (Victor Rebengiuc) este diagnosticat cu o gravặ boalặ incurabilặ.

Cu o sensibilitate și liniște absolut speciale, Victoria Cociaș interpretează extraordinar rolul Helga (o țărancă mult mai în vârstă decât varsta ei reală), momentul regăsirii cu Ully și acea complicitate care face ca doi oameni care s-au iubit și s-au despărțit în tinerețe să poată comunica fără vorbe sau cu vorbe puține și o jumătate de secol mai târziu.

Lindenfeldjpg

Victoria Cociaș suprinde cu o profunzime impresionantă, în jocul său actoricesc, înțelepciunea și tragicul personajului care a pierdut totul, umorul amar cu care Helga îi povestește iubitului din cruda tinerețe, ororile prin care au trecut locuitorii satului de odinioară, de la deportarea din 1945: unii au murit de foame și de frig în lagarele sovietice (precum părinții ei), în timp ce alții au apucat eliberarea din 1950, pentru a se întoarce acasă și a fi deportați din nou, de data asta în Bărăgan, unde și-au găsit sfârșitul (precum părinții lui).

Întrun cuvânt, Victoria Cociaș dă viață magistral unuia dintre acele personaje care poartă o lumină ce vine dincolo de orice tragedie și care tulbură prin însăși liniștea lui.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.