VIDEO Patru spectacole de excepţie, în direct din Festivalul BBC Proms, la Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-4-spectacole-de-exceptie-in-direct-din-festivalul-bbc-proms-numai-la-radio-romania-muzical/

În anul în care se împlinesc 200 ani de la naşterea unuia dintre marii compozitori de operă ai tuturor timpurilor – Richard Wagner, Radio România Muzical, continuă seria evenimentelor dedicate acestei mari personalităţi a istoriei muzicii.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

În anul în care se împlinesc 200 ani de la naşterea unuia dintre marii compozitori de operă ai tuturor timpurilor – Richard Wagner, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, Radio România Muzical, continuă seria evenimentelor dedicate acestei mari personalităţi a istoriei muzicii.

În 22, 23, 26 şi 28 iulie, Radio România Muzical transmite în direct din cadrul Festivalului BBC Proms (probabil cel mai important festival de muzică clasică la nivel mondial) seria celor 4 spectacole care alcătuiesc tetralogia wagneriană „Inelul nibelungului”, prezentată în versiune de concert.

Un dirijor celebru

Pe scena de la Royal Albert Hall din Londra vor urca celebrul dirijor Daniel Barenboim şi Capela de stat din Berlin, alături de o galerie de solişti în care se regăsesc cele mai importante nume de cântăreţi contemporani.

Daniel Barenboim (foto sus) este dirijorul care va deschide şi ediţia 2013 a Festivalului Internaţional „George Enescu”. În 1 şi 2 septembrie, el se va afla pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, în compania aceleiaşi Capele de stat din Berlin, ansamblu orchestral înfiinţat în 1570 – unul dintre cele mai vechi din lume.

Daniel Barenboim este director general muzical al Capelei de stat din Berlin din 1992, iar în 2000 a fost votat de orchestră ca dirijor pe viaţă al acestui ansamblu pe care l-a transformat într-una dintre cele mai bune orchestre ale lumii, atât în repertoriul de operă, cât şi în cel simfonic.

Nume românesc în spectacol

Printre cântăreţii care vor evolua pe scena de la Royal Albert Hall se numără şi un nume românesc: tenorul Marius Vlad Budoiu care va interpreta rolul Froh din opera „Aurul Rinului” (22 iulie). Format la Cluj, Marius Vlad Budoiu este unul dintre cele mai importante nume ale teatrului liric românesc actual, cu apariţii pe marile scene de operă ale lumii şi poate fi ascultat regulat la Opera Română din Cluj, el fiind în acelaşi timp şi profesor la Academia de muzică „Gheorghe Dima” din oraşul său natal.

Programul complet al transmisiunilor directe

Luni, 22 iulie, ora 21.00. Richard Wagner – „Aurul Rinului”. Comentează Luminiţa Arvunescu şi invitatul său, dr. Stephan Poen.

Marţi, 23 iulie, ora 19. Richard Wagner – „Walkiria”. Comentează Luminiţa Arvunescu şi invitatul său dr. Stephan Poen.

Vineri, 26 iulie, ora 19.00. Richard Wagner – „Siegfried”. Comentează Anca Ioana Andriescu

Duminică, 28 iulie, ora 18.30. Richard Wagner – „Amurgul zeilor“. Comentează Anca Ioana Andriescu

Foto credit: Radio România Muzical

24
/11
/22

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

24
/11
/22

Dacă vreți să aniversați Ziua Națională a României într-un cadru select, atunci un frumos concert la Sala Radio este o alegere inspirată. Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.